Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Difuzor subwoofer incinta 120L

Cilibiu

Postări Recomandate

• Răspunsuri 89
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Cilibiu

37

• Mihai Cimpoeru

10

• Shambala

8

• sesebe

8

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Sincer aproape la fel ca Pioneer TS-W311D4.

Am schimbat configuratia portului si sincer la cat de bine suna acum Pioneer-ul......incinta a inceput sa se desfaca, cu toate ca este din PAL prins cu silicon si confirmatoare.

Vineri o sa procur MDF de 18mm sa fac alte 2 incinte dupa specificatiile de la incinta de test de PAL.

Nu ma asteptam sa vad o cutie cum incepe sa vibreze asa tare incat sa se desfaca, si asta doar de cand am facut portul de bass reflex 42.4lx7hx40L 

Atasez si graficul dintre Pioneer si RCF.

https://ibb.co/xCKyB9z

https://ibb.co/bWR9g4t

https://ibb.co/rfhYKBm

Editat de Cilibiu
Link spre comentariu

Nu stiu ce sunt acele confirmatoare, insa holtsurubul este sfant. Lipit totul cu clei de tamplarie. Capetele holtsururuburilor pot fi ingropate si chituite ca sa arate bine cutia.

Imbinarile intarite cu profil patrat sau rectangular lipit cu clei. Cleiul are rol de umplut toate gaurile si alte spatii cat sa tine bine presiunea aerului.

Siliconul este pentru ferestre si chiuvete, nu pentru sisteme acustice.

Link spre comentariu

La o simpla cautare pe gogu am gasit raspunsul la confirmatoare (http://www.darel.ro/accesorii-mobilier/conectica-pentru-mobila/surub-confirmator-7x50mm.html)

Off....imi aduc aminte de 4558(NE4558) !!

On. Siliconul lam pus la imbinari sa nu treaca aerul ca sa pot analiza sunetul produs de subwoofer.....dar se pare ca nu a tinut prea mult.

O sa folosesc holtzsurub cu cap torx ca sa ramforsez cat mai bine incinta de mdf. Probabil cum sa zis mai sus o sa ramforsez colturile cu profil patrat. Clei nu stiu de unde sa procur in zona mea. Aracet gasesc si o sa folosesc la unirea placilor de mdf.

Editat de Cilibiu
Link spre comentariu
Acum 3 ore, Cilibiu a spus:

Sincer aproape la fel ca Pioneer TS-W311D4.

Am schimbat configuratia portului si sincer la cat de bine suna acum Pioneer-ul......incinta a inceput sa se desfaca, cu toate ca este din PAL prins cu silicon si confirmatoare.

Tu chiar credeai ca siliconu ala va tine cutia imbinata ?  :rade:

Niste negrese faceau minuni pe toate laturile la imbinari.

Link spre comentariu
Acum 5 minute, Cilibiu a spus:

.....Siliconul lam pus la imbinari sa nu treaca aerul ca sa pot analiza sunetul produs de subwoofer.....

Nu au tinut confirmatoarele si tineau negresele? Poate daca puneam 10 bucati pe latura.....dar la cat de pacatos e palul la cant......mar mira daca ar tine ceva.

Link spre comentariu

Clei sau lipici de tamplarie (un pic galben). Un pic mai vascos decat aracetul. 

Nu-s rele confirmatoarele alea, uite ca am invatat un termen nou. Oricum, MDF-ul e mai usor de lipit, finisat si insurubat. Insa e pacatos la umezeala. 

Daca poti sa iei mai gros decat 18mm, insa te va rupe la carat. Exterior poti pune coltare din metal si chiar mânere.

In plus, din MDF poti face si un tub de BR rectangular, sa nu te mai incurci cu tuburi... 2, 3, etc.

Spor la treaba!

Link spre comentariu

Cilibiu - tu ai constrruit o cutie fara sa ii lipesti rigid peretii  (cu aracet sau clei)  ...

Este o greseala si o incalcare a principiului fundamental de constructie a incintelor acustice.

Peretii unei incinte trebuie lipiti rigid pt ca aceasta sa formeze (pe cat posibil) un tot unitar, sa nu vibreze fiecare placa independent, cu Fr proprie.  Hotzsuruburile (de orice fel) se pun pt intarire, dar nu trebuie sa fie singura forta ce uneste placile.

Suruburile negre pt rigips nu sunt bune la pal si mai ales la MDF, multe se vor invarti in gol.  

Asa zisa lipire facuta de unii cu silicon de etansare este o alta imensa greseala, caci acel strat de silicon va sta ca un izolator mecanic intre placi, Ideea de baza este ca vibratiile sa fie transmise cat mai bine intre peretii incintei.  Abia dupa asta, daca mai este cazul (de obicei nu mai este) se etanseaza - intai cu aracet si apoi cu silicon.  

Link spre comentariu

@Shambala 

Boxele care le-am facut nu au clei intre imbinari, sunt imbinate doar mecanic cu confirmatoare iar dupa acest proces am dat cu silicon pe interior pentru etansare, nu am pus silicon intre placile de PAL, deocamdata nu am probleme cu boxele construite in acest mod, intradevar sunt de 250W si nu pot lasa basul pe ele la puterea asta, basul este ok pana in 100W dar dupa trebuie sa il reduc ca ajung in Xmech.

In schimb la subwoofere am nevoie de bass.......si se pare ca nu este o solutie buna PAL-ul la subwoofere.

Cele vechi le am din MDF dar din cauza ca sunt grele si aceste noi incinte sunt de 2 ori mai mari, am zis sa evit MDF din cauza greutati, dar se pare ca trebuie sa fac un compromis, greutatea.

Am cumparat manere si tot ce trebuie pentru ele, maine procur MDF, restul am, cand am timp o sa le construiesc si revin cu cateva poze si detalii.

Spor.

Cu ajutorul vostru am inteles mult mai bine ce parametri sa urmaresc la realizarea unei boxe/subwoofer/woofer.

Am inceput sa modific si actualele boxe pe partea de porturile reflex, le schimb cu altele de 100mm diametru ca sa scad sub 20m/S air velocity. In rest sunt ce trebuie, dar am vazut clar cum influenteaza porturile de bass reflex difurizoarele, la subwoofer am ramas uimit cat am schibmat configuratia de la 2x7cm diametru cu 9cm lungime pe port patrat 7x42,4x40cm , este altceva, nu ma asteptam sa fie un difuzor asa performant Pioneer-ul. (nici nu vreau sa ma gandesc de 2 ani cat lam chinuit in celelalte incinte "47l port 7x15cm, si 67l port 7x22cm".

Editat de Cilibiu
Link spre comentariu

Am studiat TEGO cateva ore bune, si in clasament este al 3 in top.

Primul este MDF sau HDF urmat de PAL dupa care de TEGO.

TEGO e facut din Plop, si daca realizezi incinta din TEGO trebuie sa faci multe ramforsari, ma gandesc ca la cate ramforsari trebuie sa adaugi este posibil sa ajungi cam la aceasi greutate ca MDF.

Raman pe MDF, ma va cocosa cand le voi muta dar nu am ce face.

Link spre comentariu

Are un coleg un topic cu o boxa 3 cai din plywood. Insa e mult mai elastic decat MDF-ul, deci trebuiesc ranforsari mai multe. MDF-ul e usor de prelucrat, trebuie insa pregaurit inainte sa bagi holtzsurubul caci poate crapa si nu merge reparat asa usor.

Eu am folosit holtzsuruburi de rigips, deci cele negre. Rolul lor e sa tina cutia rigida si dreapta pana se usuca cleiul. Deci nu e nevoie de prea multe.

Pasul e mare (peste 2mm) deci sta bine in MDF. Nu faci si desfaci, caci nu tine MDF-ul. 

Spor la treaba!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări