Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Durata de viata reala becuri LED vs CFL, Incandescent, Halogen


robert1000

Postări Recomandate

Becurile copilariei noastre erau cele incandescente, cu filament. Tin minte ca multe din ele erau Philips. 

Costau aprox. 1 leu bucata si tin minte ca de multe ori se ardeau la actionarea comutatorului. 

Durata de viata? Cred ca valoarea de 1000 ore inscrisa pe ambalaj era, in general, adevarata. Unele se ardeau totusi si-n cateva zile.

 

Halogen  : Folosim la frigidere, hote, etc. Valoarea inscrisa pe ambalaje e de 2000 ore si , din ce am observat, e destul de realista.

 

CFL : Cred c-am folosit cu totii, pe scara larga, acest tip de becuri.

Din ce-mi amintesc, se vorbeste despre o durata de viata de aprox. 8000 ore.

Am folosit Total Green, Philips, Osram, chinezesti ieftine, etc. 

Cele ieftine stiu ca au tinut 3-6 luni (6-7 lei bucata).

Cele Philips au durat destul de mult. Am cumparat vreo 4 bucati in acelasi timp acum 4 ani si abia acum cateva luni s-au defectat, unul cate unul. Pret bucata 17 lei.

Osram am cumparat 3 bucati acum 1 ani si unul deja s-a defectat.

 

LED : Am cumparat in general ieftine (8-15 lei). Homelight, Orion, Total Green, etc. Toate erau construite la fel, adica leduri lipite pe o placuta subtire de aluminium si pe aceeasi placheta un cond, cateva smd-uri. Problema mare de disipare termica!

Durata de viata? Se vorbeste de 15-25.000 ore de functionare

Probabil cele mai "mincinoase" becuri. La mine au durat doar cateva luni fiecare. 

 

Care ar fi cele mai fiabile becuri Led? Daca exista asa ceva. M-am cam saturat sa le tot inlocuiesc. 

 

Asteptam comentarii pe subiect!:)

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Craciun

    3

  • BRANCA

    3

  • sesebe

    3

  • Defro

    3

Top autori în acest subiect

Nu stiu cum e la altii, dar eu am folosit un singur CFL in toata existenta lor pentru iluminat, probabil 3 ore in total pe an, inca la treaba. Lumina e oribila insa pentru ochi.

 

Altfel, CFL folosesc la cablaje facute prin metoda foto.

 

LED-uri decente ( CRI de cel putin 90) la pret decent sunt la IKEA. Astea pentru lustrele clasice (nu cu variatoare). 

 

Pentru iluminat in zone tehnice (beci, garaj, birou de lucru) daca esti abil cu mecanica si ai radiatoare care stau degeaba, apoi sunt COB-uri pentru toate gusturile (de la lumina calda pana la lumina rece sloi). S-au scris romane aici pe sub-forum despre ce si cum.

 

Pentru birou calculator recomand 2700-3000K, pentru birou electronice peste 4-5000K. Eu ma iluminez cu ceva catre 6000K si cu peste 1000 lx la 50cm de LED. Vezi orice detaliu. E de preferat sa distribui spatial lumina sa nu ai umbre. 

Link spre comentariu

Din experienţa mea personală, cele mai fiabile de până acum sunt corpurile cu led tip ,,bandă,, montate în tub de sticlă, montură similară tuburilor fluorescente.Am aşa ceva în bucătărie şi-n dormitor.Cel din bucătărie are deja doi ani, cel din dormitor cam jumătate de an (până acum acolo era un fluorescent de 40W ce a ţinut cam doi-trei ani), ambele fiind folosite continuu minim 6 ore pe zi.

Se pare că au o răcire ceva mai bună decât ,,becoledurile,, pe care le evit şi de obicei când îmi pică în mână vreun ,,beocled,, cu ledurile încă bune, le pun radiatoare generoase de cupru şi astfel modificate ţin cam un an fără probleme prin holuri sau dependinţe, uneori funcţionînd chiar  12 ore din 24.Un exemplu e becul de pe casa scării, care are un senzor crepuscular făcut de mine, se aprinde cam pe la ora 18 şi se stinge cam pe la 7 dimineaţa.Funcţionează fără greţuri din iarna trecută în regimul descris, până atunci acolo am avut tot unul modificat, donat de colegi ca ars, avea condensator devalorizat dar leduri (încă) bune, deşi fusese utilizat cu binecunosuta răcire proastă  de care beneficia din construcţie.

Link spre comentariu

Salut,

Am becuri LED Philips de 13,5W de 2 ani si jumatate in toata casa, si in acest interval s-a ars doar unul ( dupa 2 ani).

Am cumparat cu lumina calda (temperatura culoare cred 2700K), la vreo 18 lei bucata.

Consumul de energie s-a redus simtitor fata de cele cu incandescenta.

 

BR/Daniel

Link spre comentariu

Pentru consumul redus le-am luat şi eu, înainte aveam cel puţin 100W per corp de iluminat, în dormitor ajunsesem la 200W ca să am lumină suficientă.Sunt convins că sunt şi ,,becoleduri,, care rezistă mai mult de două luni, dar preţul versus luminozitate nu m-a convins.Mai ales la cele de 50-60 Lei făcute de Philips.Oricum sunt adeptul corpurilor de iluminat plate...nu mai sufăr lustrele şi candelabrele.

Link spre comentariu

 Ati vazut becurile desfacute.Foarte putine au radiatoare generoase.In plus toata caldura disipata ramane in interior.Nu sunt gauri de aerisire.Pe motiv de electrocutare?

 Cele ieftine au o alimentare de "doi bani".Abia cele scumpe au drivere dedicate.Da si alea,la ce temperatura or lucra componentele?Cat pot rezista in conditiile alea grele de la interior?

 Per ansamblu cred ca becurile nu s-au perfectionat pe motiv de...consum!S-a dus,altul la rand!

 Teoretic tot cele de firma,mai scumpe,ar trebui sa tina mai mult.

 

Link spre comentariu

https://www.dedeman.ro/ro/bec-led-philips-clasic-a60m-e27-9w-806lm-lumina-neutra-4000-k-3-buc/p/1053379

Din astea am de 4 ani, au functionat pana acum cca. 6-7000 de ore, fara nicio scadere a luminozitatii. Culoarea e relativ placuta, nu sunt nici "lamai" galbene precum cele de 2700K, nici "aparate de prins tantarii" precum cele de 6500K. Dar nici nu au nuanta aurie a becurilor cu krypton(incandescente).Ieftine, durabile, economice.

 

Citat

Din experienţa mea personală, cele mai fiabile de până acum sunt corpurile cu led tip ,,bandă,, montate în tub de sticlă, montură similară tuburilor fluorescente.

Din acelea am la job, se ard pe banda rulanta, e drept, nu sunt Philips precum cele din statiile de metrou, care au condensatori ceramici MLCC, ci "pocnitori" Hoff, Lohuis, Hepol si alte asemenea "marci".Oricum, nu mi-as pune asa ceva in casa sub nici o forma, nu-si au locul intr-o locuinta, poate doar in garaje si depozite.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Craciun a spus:

Astea sunt ce am eu in casa, si consider ca sunt foarte ok:

 

https://altex.ro/bec-led-philips-871869649082200-13-5w-e27-2700k-alb-cald/cpd/BECLED13WWE27/

 

BR/Daniel

 

Becuri LED de firma cu NUMAI 80 CRI. Nici nu vreau sa aud de ele.

Și 2700k temperatura de culoare? Nu v-ați saturat fraților de lumina aia roșiatica? Cel mai mult se apropie de lumina naturala cele de 4000k. Nu știu dece este asa cind lumina solara are 5500-6500k (funcție de zona și ora din zi) dar cu 4000k nu puteam sa fac diferența între iluminarea solara și cea artificiala. 

Vrei sa se simtă bine ochii atunci cumpărați becuri cu minim 95CRI.

De asta becurile cu incandescenta erau plăcute și neobositoare, pt ca au CRI 98-99 nu pt ca lumina este roșiatica. 

 

Link spre comentariu

 Privitor la becurile CFL.Am patit-o si eu cu multe,chiar de firma,sa-si dea duhul rapid.Da' am unul,singurul ramas in casa,la bucatarie,care refuza sa crape!Are mai mult,cred,de 10 ani!Ceva Philips,daca bine tin minte.Cateodata ramane aprins o zi intreaga...Care o fi explicatia?

Link spre comentariu
Acum 49 minute, d2134 a spus:

Crezi gresit. 

COB = Chip On Board

Unde vezi tu acolo chip sau board?

Am zis cred...

Acum chiar nu-mi dau seama cum se numește tipul acela. Am văzut COF la o descriere.

Link spre comentariu
Acum 57 minute, Craciun a spus:

Un scurt rezumat despre caracteristicile becurilor LED:

http://www.dianid.com/ro/fapte-interesante-leduri.html

 

Mie personal nu imi place lumina "rece" la 4000K.

 

BR/Daniel

 

La 4000K nu este lumina "rece" decit daca ai probleme cu vizualizarea culorii rosii. Deabia de pe la 5500 in sus lumina este "rece". Sa nu-mi spui ca atunci cind stai in sezlong la amiaza pe plaja lumina este rece. Atunci ai minim 5500K.

Ceea ce sustii tu este strict subiectiv si este din cauza ca dintre sursele de lumina utilizate in trecut cele cu lumina mai "rece" - tuburile fluorescente aveau CRI prost 60-70 (implicit si R9<5-10 chiar si negativ in unele cazuri) comparativ cu sursele de lumina "calde" - becurile cu incandescenta aveau CRI mare - peste 95 CRI (si R9 >98).

Este doar o obisnuinta prost inteleasa. 

Doar ca test incearca sa vezi cit de rece simti lumina de la niste LED-uri de calitate cu CRI >95 si CRI R9 >80. De aici provine problema: sursele cu CRI slab, mai ales LED-urile, au probleme cu redarea culorii rosii care este masurata / indicata cu R9 pe scara extinsa de evaluare a surselor de lumina.

 

Cum recunoasteti niste LED-uri de calitate? Pt mine este suficient sa fie precizat clar si la vedere CRI>90 si R9>80. Daca R9 nu este precizat atunci LED-urile respective nu merita atentie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări