Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reducere valoare potentiometru log.

Defro

Postări Recomandate

• Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Defro

7

• sesebe

3

• Mircea

2

• QQme

1

Top autori în acest subiect

Dece ar trebui să-i reduci valoarea? 

Care-i motivul? 

Cu cele doua rezistente ii strici complet caracteristica logaritmica. Poți doar sa să pui o rezistenta între cursor si masa (de 50-100k) și eventual între capetele lui încă una de 50-100k.

Link spre comentariu

Se poate, dar nu va mai avea deloc curba de variaţie logaritmică.Asta poate fi supărător, când fie învârţi puţin şi creşte brusc volumul, sau dimpotrivă învârţi trei sferturi spre maxim şi deabia atunci creşte brusc volumul.De multe ori nu e nevoie să schimbi valoarea, poţi pune în loc de 50k unul de 100k fără probleme, doar să fie acelaşi tip de variaţie, fie liniar fie logaritmic.

Link spre comentariu

Conectarea unui rezistor de 10% din valoarea potentiometrului între cursor si masa transforma un potențiometru liniar într-unul logaritmic.

Fi mai explicit cu functionarea greșită la cel de 100k. E potențiometru de volum? În cazul acesta poți conecta liniștit o rezistenta între cursor si masa. Tot ce se va intimpla va fi sa devina și mai logaritmica. 

Eu înclin sa cred ca e posibil sa fie și o alta problema. 

Link spre comentariu

E de volum. Am luat componentele pentru un AmpCamp headphone și am uitat de potențiometrul pentru volum. Am pus unul de 100K Alps  găsit prin dulap. 

Cum am zis mai sus, are o pauză cam lungă până sesizezi creșterea volumului. Chinezăria de 25K merge fluent pe întreaga cursa.

Link spre comentariu

Din ce spui, potentiometrul este liniar. Ai nevoie de unul logaritmic. Poti face artificiul aratat de Sesebe. Dar poti pune si un altul, de alta valoare, dar sa fie logaritmic.

Link spre comentariu

Atunci pune o rezistenta între cursor si capătul cu semnalul nu cu masa. 

Încearcă ca valori asa: 47k, 33k, 22k și 10k. Eu personal n-aș pune mai mica de 47k dar fiecare cu mofturile lui. 

Ce impedanta de intrare are amplificatorul? Posibil sa fie prea mica. Cit este rezistenta de polarizare a întrării (de obicei e pusa între intrare și masa). Poate poate fi mărită dacă este prea mica. 

Link spre comentariu

1K intrare

150K cealalta

1 oră în urmă, icar a spus:

Din ce spui, potentiometrul este liniar.

Asa pare din simptome, dar n-are ce cauta prin componentele mele un liniar stereo. Nu-mi amintesc sa fi vrut a face ceva cu un astfel de potentiometru liniar.

Pentru corectie de ton, exclus. Nu umblu cu d'astea.

ACP SCHEMA.png

Link spre comentariu
1 hour ago, Defro said:

Asa pare din simptome, dar n-are ce cauta prin componentele mele un liniar stereo. Nu-mi amintesc sa fi vrut a face ceva cu un astfel de potentiometru liniar.

Simplu de verificat, il aduci la jumatatea cursei si masori intre pinul central si un capat. Daca e liniar, ai exact 50k. 

Link spre comentariu

potentiometer_taper.png

Mai e un secret de impartasit incepatorilor. Daca scrie B100k e liniar, daca scrie A100k e logaritmic. 

Daca nu scrie nimic, il masori la jumate de cursa. 

4 minutes ago, Defro said:

Și dacă nu e la jumătatea cursei?

Il aduci tu acolo, intre 15 postari la Bodega gasesti tu 10 secunde pentru o masuratoare. Vezi graficul de mai sus.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări