Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Protectie motor de curent continuu

Vizitator Mario_b

Postări Recomandate

Vizitator Mario_b

Sa zicem un motoras care consuma nominal 2A, cum fac sa se opreasca automat in cazul in care sarcina este prea mare? Adica sa zicem ca se opreste alimentarea la 2,5 A de exemplu?Va rog sa ma ajutati ca nu gasesc pe nicaieri...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• niq_ro

2

• francezu

2

• yo9hrb

1

• Dr.L

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

ai putea sa folosesti partea care 'simte' curentul,de la o sursa cu stabilizata cu cutentul variabil(http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html)

folosesti doar partea cu ultimul op-amp si rezistenta care vine in serie cu iesirea

acum depinde ce vrei sa faci tu,sa-ti opreasca motorul complet la depasirea consumului stabilit,sau sa mentina consumul la un nivel constant?

pt prima varianta,e mai usor de facut,pt a doua acest montaj trebuie sa fie in legatura cu montajul de comnanda al motorului

Link spre comentariu
Vizitator Mario_b

Vreau sa fac montaj ptr buton cu impuls la geamuri electrice.Am deja un buton cu impuls din fabrica si lenesii de la dacia nu au pus si pe dreapta.Ideea era sa fac sa se opreasca motorasul la capat de cursa.Mai astept opinii.

Link spre comentariu

Ai putea sa pui niste contacte cu revenire in interiorul usii care la capete de cursa ale geamului sa intrerupa circuitul, deci fara sa mai sesizesi o supra-sarcina. Cand geamul ajunge sus actionarea contactului sa nu mai permita urcarea,ci doar coborarea,analog si pentru celalalt caz. Din pacate o schema nu as putea sa-ti ofer deoarece nu cunosc modul de comanda al motoraselor implementat de fabrica sau modul in care le vei comanda tu cu modulul de impuls. P.S.: Daca ai schema de buton cu impuls vreau si eu :smt003 posteaz-o aici!

Link spre comentariu
Vizitator Mario_b

Electronica analogica e inca un mister ptr mine, multumesc ptr scheme, insa eu am nevoie de o IDEE cum ar trebui sa fac lucrul asta.Modulul il fac cu PIC, si m-am gandit sa folosesc comparatorul integrat in pic sa detectez o tensiune de prag la bornele unei bobine... O fi bine?

Link spre comentariu

Ai putea sa pui niste contacte cu revenire in interiorul usii care la capete de cursa ale geamului sa intrerupa circuitul, deci fara sa mai sesizesi o supra-sarcina.

Nu-i bine. Ce te faci daca prinzi mana cuiva in geam? Sau daca, dintr-un motiv oarecare merge greu geamul? In primul caz ii rupi mana omului, in al doilea caz arzi motorul.
Link spre comentariu

Nu-i bine. Ce te faci daca prinzi mana cuiva in geam? Sau daca, dintr-un motiv oarecare merge greu geamul? In primul caz ii rupi mana omului, in al doilea caz arzi motorul.

Ai dreptate dar nici sesizarea de supracurent nu e suficienta,ar trebui cumva si detectarea capatului de cursa. Daca din anumite motive creste curentul(merge greu geamul) si se opreste la jumatatea cursei?Sa zicem :armezi alarma(si pleci linistit) ,aceasta da impuls la modul,dar din anumite motive sesizeaza un curent mai mare si intrerupe alimentarea motorajului.Daca aceasta din urma nu s-a facut la sf de cursa se gaseste unu care sa-ti verifice geamurile si sa faca inventaru' :smt005 Cred ca ar fi mai potrivit un montaj cu aste doua solutii combinate,si eventual un circuit de decizie , Sau cum gandise niq_ro,ceva cu mai multe comparari(sper ca zic bine :axe: ) => http://www.elforum.info/viewtopic.php?t=3864
Link spre comentariu

Nu este nevoie de contacte pentru capat de cursa. Totul se poate face din soft, folosin un microcontroller.

Vezi ca sunt la application note-urile de la firma Microchip niste exemple de soft pentru microcontroller-e care fac exact ce vrei tu. Clasice testate si folosite pe scara larga. E descris principiul de functionare si iti da si exemplu concret de implementare soft, care face exact ce vrei tu. Se poate folosi la geamuri, trapa sau orice altceva similar.

E greu de crezut ca se poate face mai ieftin si mai bine decat in exemplele date de Microchip.

Cauta la microchip WinLiftMoonRoofs_1.doc sau aici:

http://www.elforum.info/viewtopic.php?t=1 ... prasarcina

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări