Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

UPS as INVERTER - dezactivare functie incarcare baterii

T.Sorin

Postări Recomandate

Ziua buna,

Deschid acest topic in dorinta solutionarii unei probleme legata de un UPS pure sine wave - AVANSA de 1500VA (1050W) - cu trafo toroidal si tranzistori mosfet - pe 24v. UPS-ul este cuplat pe un banc de acumulatori GEL - Deep Cycle - 12v 100Ah => paralel ( deci 24v cu 100Ah). Acest banc de acumulatori se incarca de catre un controller solar MPPT 100v 30A Victron bluesolar de la 2 module monocristaline de 250w legate in serie => tensiune aprox de iesire continua 50-60V cu 7-8A -> curentul de incarcare baterii in Bulk este de ~ 17A. ( mai putin importante aceste aspecte auxiliare)

Ideea este ca eu comut in regim manual reteaua electrica ce se doreste a fi alimentata din UPS la finalizarea ciclului de incarcare a acumulatorilor (Float) - acest aspect ar putea fi rezolvat daca as intelege cum sa dezactive functia de incarcare a UPS pentru baterii ...

UPS conectat pe retea 220v ~ -> din el pelcat cu retea de alimentare .... daca reteaua pica / intrerupta (in cazul meu de un releu comandat de tensiunea atinsa a bateriilor) UPS-ul se activeaza si transfera instant pe baterii - dupa ce bateriile s-au golit ... releul recupleaza retea UPS si consumatorii fara sa simta si fara sa incarce bateriile... cam asta ar fi in mare .

Apreciez orice informatie. Multumesc.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• T.Sorin

3

• iop95

2

• vfp_marius

2

ar fi bine sa te orientezi catre un invertor bun care stie sa faca toate cele de mai sus, upsul nu e setabil la tensiuni, invertoarele off grid actuale care manageriaza si reteaua sunt mai versatile , mai nou sunt si off grid fara baterii.

Link spre comentariu

Am renuntat la modificarea acestui UPS --- eu am instalatia la bloc facuta --- o voi modifica dupa achizitia unui invertor Victron - la fel ca MPPT-ul (controler-ul) in momentul in care ma voi muta la casa ... m-am convins de traiul nasol de la bloc --- si de imposibilitatea mai multor modificari - la casa va fi mai bine ... dinainte proiectata o instalatie completa off grid cu autoconsum... Va multumesc frumos domn Marius pentru interventia in discutie - mi-ar placea candva sa discutam mai multe din domeniu. Toate bune

Link spre comentariu

Care e logica cu invertor off-grid cand ai retea disponibila?!

Sa dai la cativa ani banii pe acumulatori?

Sa nu poti beneficia de compensarea facturilor cu ce injectezi in retea?

Pentru alimentare de siguranta se foloseste UPS pe consumatorii critici...

Off-grid e o solutie doar unde nu ai retea electrica.

Link spre comentariu
Acum 18 ore, iop95 a spus:

Care e logica cu invertor off-grid cand ai retea disponibila?!

Off-grid e o solutie doar unde nu ai retea electrica.

Logica invertor off grid cum am scris eu cu autoconsum - este ca-mi iau un ATS ( automatic transfer switch ) si invertorul dispune de un mic banc de acumulatori 2 buc 12v in serie 100Ah = 24v 100Ah ---> pe care deja le am ... iar invertorul fiind de autoconsum ziua ce imi furnizeaza panourile direct ca si energie produsa o iau consumatorii ( ridica automat in 220 de pe panouri) daca e in excedent restul o stocheaza in baterii ... iar daca vorbim despre un consum electric mai mare decat puterea debitata instantanee de catre sistemul solar  o parte este furnizata de panouri si o parte suplinita de catre retea.... iar seara cand nu mai putem vorbi deloc despre energie furnizata de catre modulele fotovoltaice ATS-ul comuta intreaga retea pe national ... deci minimul consum realizat seara se va face exclusiv din reteaua furnizorului de energie electrica ... asa esti legal ... si ai bancul de acumulatori doar ca back-up in caz ca pica reteaua ...
Idei sunt nenumarate ... investitii minime ... au ajuns modulele PV la niste preturi de te bufneste rasul ... avem o firma la noi in judet la cativa km de Targoviste care comercializeaza la preturi foarte bune module PV ( www.dbsolar.ro ) --- ps. daca nu e permisa postarea de site-uri de comert electronic rog un mod sa stearga asta din postarea mea... nu e publicitate pt cine o interpreteaza asa ... ci o posibilitate de dezvoltare a sectorului energiei verzi la pret f acceptabil ... anyway fiecare s-o gandeasca cum vrea..

Tre' sa stai la casa sa ai loc sa-ti arunci un set de 5kwh in gradina ... si facturile o sa scada extraordinar de mult ... nu sunt adeptul sistemelor off grid cu stocare integrala a energiei electrice .... investitii prea mari nerecuperabile, in baterii ....
Toate bune.

Editat de T.Sorin
Link spre comentariu
Acum 15 minute, T.Sorin a spus:

iar daca vorbim despre un consum electric mai mare decat puterea debitata instantanee de catre sistemul solar  o parte este furnizata de panouri si o parte suplinita de catre retea....

La invertorul off-grid, asta se poate doar prin segmentarea consumatorilor... iar un consum mai mare fata de puterea instantanee a invertorului poate sa apara oricand... comutarea pe retea se va face cu lipsa alimentare pe timpul de transfer.

Editat de iop95
Link spre comentariu
La 16.11.2020 la 16:58, T.Sorin a spus:

Am renuntat la modificarea acestui UPS --- eu am instalatia la bloc facuta --- o voi modifica dupa achizitia unui invertor Victron - la fel ca MPPT-ul (controler-ul) in momentul in care ma voi muta la casa ... m-am convins de traiul nasol de la bloc --- si de imposibilitatea mai multor modificari - la casa va fi mai bine ... dinainte proiectata o instalatie completa off grid cu autoconsum... Va multumesc frumos domn Marius pentru interventia in discutie - mi-ar placea candva sa discutam mai multe din domeniu. Toate bune

neata , eu as zice sa te informezi din timp asupra tuturor aspectelor , un sissem off grid cu autoconsum cum spui mai sus e foarte posibila, si cea mai interesanta . De ce victron ? o fi el bun dar tot aceeasi vrajeala o face , sunt acum invertoare bune cu 1000euro iti iei un invertor trasnet de cel putin 5kw . orienteazate catre invertoare paralelizabile care sa fie conectate la acelasi banc de acumulatori  , cand ai nevoie de putere dai drumu la dpua , noaptea cand nu ai consumatori ,sa nu consumi mult in stand by, inchizi unul din invertoare .

am in functiune un sistem off grid de circa 2.5 ani , cu un invertor de 3kw 24v cu baterii pe plumb din baterii auto recuperate , daca mergi pe plumb cauta plumb ieftin nu cumpara nou , mai bine mergi pe litiu .

am luat si eu panouri de la db solad , sunt baieti buni si seriosi , recomand , atentie doar la ambalare sa nu le primesti sparte . mwrgi pe panouri mari , cumpara cate 3 identice , sunt invertoare cu 145 voc intrare , 

Editat de vfp_marius
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări