Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme motor Grundig TK27L (magnetofon lampi)

bigpriap

Postări Recomandate

• Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bigpriap

4

• iop95

3

• florinmar

1

• validae

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

@ iop95 E greu de invartit cu mana alimentat, e puternic franat magnetic. O sa incerc cu un patent. Nu l-am desfacut sa verific statorul - bucsa cred ca e presata, o sa incerc sa o incalzesc sa vad daca iese usor.

@ Florinmar 

Nu are joc lateral semnificativ, am atasat si link-ul spre filmare, se invarte usor cu mana si isi pastreaza miscarea de rotatie.

Nici in ax nu pare sa aiba  joc exagerat. Nu am mai vazut modul asta de conectare - jonctiunea celor doua bobine inseriate din motor e conectata la jonctiunea celor doua infasurari de 110 V ale transformatorului.

Editat de bigpriap
Link spre comentariu

Vedeţi că fie are joc mai mare într-o bucşă şi când e alimentat, câmpul polar ,,trage,, rotorul din zona cu joc până se lipeşte realmente de stator, fie bucşele sunt bune, dar e deplasat unul din scuturile rotorului.Am mai avut astfel de probleme, se rezolvă recentrând rotorul din şuruburile de fixare ale scuturilor, sau schimbând bucşele.Dacă nu e din asta, aveţi o înfăşurare conectată invers.

Editat de validae
Link spre comentariu

3-6 face contact ok, am masurat tensiunile pe motor, plus ca transformatorul functioneaza OK, filamentele se inrosesc bine, nu ca la 3 volti si ceva. Cum il duc pe masa de lucru o sa deconectez 2 si 4 sa vedem ce se intampla, multumesc de sugestie. Aparatul l-am saltat sambata din targul  de la Valea Cascadelor, l-am desfacut si verificat numai sumar. Nu am experienta cu depanatul motoarelor insa jocul axului rotorului pare OK. O sa incerc sa il desfac din aparat, sa vedem cat de usor o sa iasa fulia.

Whats-App-Image-2020-10-04-at-20-17-01.j

Whats-App-Image-2020-10-04-at-20-17-58.j

Din pacate, capul universal e jalnic, si nici mecanica nu e prea OK. Mi-ar placea sa il fac sa mearga sa vad cum suna un magnetofon pe lampi. Din copilarie imi amintesc ca am fost foarte placut impresionat de un Philips. In viitor mi-as dori sa implementez pe un transport de magnetofon serios un preamplificator de redare pe lampli, si schema asta cu EF86 la intrare ar merge ca inceput. Din pacate, nu ma pricep sa proiectez singur un filtru NAB sau CCIR. Sunt o multime de scheme de preamplificatoare RIAA, in schimb pentru cap de magenetofon (ca de casetofon pe lampi nu am auzit) nu am gasit nicio schema proiectata de amatori. 

Editat de bigpriap
Link spre comentariu

Am incercat cu iversare, conectare pe rand a bobinelor - ciuda e ca incepuse sa miste.Motorul l-am desfacut, curatat reansamblat. am mai aranjat putin mecanica, am lipit un fir de la anodica si... i-am dat play. Motorul este Papst, bucsele se autocentreaza, cel putin motorulmerge foarte bine. Pe difuzorul lui se aude...  placut, Capul e tocit, curelele sunt cam intinse, are si brum dar... merge. Daca gasesc curele, si mai ales un cap ok (daca are cineva, cumpar sau ofer chestii interesante la schimb) sau merge slefuit cel actual, as reface si electronica. EF 86 si ECC81 ma astept sa fie bune (o sa le verific pe uTracer cand o sa am timp), finala ... ma gandesc sa resoclez o ruseasca in loc. Magnetofonul e pe 19.5, stereo si mediile, vocea suna frumos pe difuzorasul lui. O sa trag o banda si ceva semnale de test pe un magnetofon ok sa vedem ce poate pe iesirile de linie.

Benzile primite cu magul (nu am de astea mici) sunt trase prost.

Oricum, faptul ca e mai batran decat mine  si merge spune multe despre calitatea Grundig. Bine, ma indoiesc ca si nou fiind mergea ca asta pe 9.5, e alta clasa totusi.

Editat de bigpriap
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări