Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

schema activare releu prin ton audio

mihai 7

Postări Recomandate

• Răspunsuri 91
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mihai 7

41

• validae

25

• Ticu

17

• djvas

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am corectat valorile, multumesc pt. informatii. Functionarea ramane aceiasi, doar limitele excursiei de

tensiune in X devin mai apropiate de 0 si 12V. Am reluat aici schema si textul corectate

https://postimg.cc/1ny93TjK

-----------

In schema ai mai putea adauga notatiile Out1 pentru pinul 2; Clk (clock) la pinul 14 si Clk enable (validare ceas) la pin 13. O foaie de catalog este aici

pdf.datasheetcatalog.com/datasheets/90/108738_DS.pdf

Cifru4latch.png

Editat de validae
Link spre comentariu

De curand am construit un cifru pentru un prieten, un proiect semi comercial. Este bazat pe PIC16F882 , afisaj 2x16 caractere, tastatura 3x4. Permite setarea codului intre 3 si 8 cifre, pauza de cateva secunde la introducere gresita, etc. Daca te intereseaza pot posta proiectul.

Link spre comentariu

Domnule validae, ați încercat editorul de imagini  Inkscape (imagini format vectorial) care rulează în Linux? L-am instalat de curând, am încercat să lucrez în el.... Este în mod sigur mai dificil de utilizat decât Paint din Windows, dar cu puțin exercițiu v-ați putea obișnui cu el...

Mulțumesc, domnule djvas, dar până acum nu am lucrat cu microprocesoare.

Link spre comentariu

Am încercat câteva utilitare din Linux, din păcate sunt mult prea complicat de folosit, Paint are câteva unelte simple şi intuitive, dar în Linux sunt utilitare făcute parcă numai pentru profesionişti în grafică...am încercat Pinta, la sugestia lui ratza, dar deşi e mai simplu decât altele, are câteva neajunsuri mari pentru cineva obişnuit cu Paint-ul.

Link spre comentariu

Mulțumesc pentru grafic și lămuririle suplimentare referitoare la funcționarea circuitului, Dl. Ticu! Nu pot eu să-l înțeleg în totalitate (graficul), dar este foarte interesant și lămuritor!

Link spre comentariu

Sus la Difuzor, e afişat un semnal audio sinusoidal, cu alternanţe pe plus (V+)şi minus (V-) faţă de linia ce reprezintă nivelul zero.

La graficul Led se reprezintă curentul prin led, doar pe alternanţele pozitive ale semnalului audio, fiindcă ledul e o diodă.

La intrarea în monostabil e prezentată o serie de impulsuri pozitive din semnalul audio, doar ele activează monostabilul.

La ieşirea din monostabil este afişat un impuls pozitiv cu durata T egală cu temporizarea dată de valoarea condensatorului şi rezistenţei prin care acesta se încarcă.

Bistabilul nu reacţionează decât la dispariţia impulsului dat de monostabil, adică la revenirea la zero a tensiunii de pe intrarea 14. După acel moment, la ieşirea bistabilului apare practic un semnal egal cu tensiunea de alimentare şi cu o perioadă nedefinită, până când este comandat din nou şi trece în nivel Zero....iar procesul se repetă cu fiecare nouă apăsare a butonului telecomenzii radio a soneriei.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Revin  cu o problemă legata de comandarea simultană, prin cifru și comandă radio, a releului care acționează yala electromagnetică, mai precis este vorba despre circuitul "Releu SAU3" recomandat de d-nul. Ticu. Am făcut cablajul pe un breadboard, dar nu merge conform indicațiilor, releul stă anclanșat permanent după ce sursa de alimentare este conectată, se aud câteodată scurte schimbări de stare ale releului,  dar acesta rămâne în continuare anclanșat. Am refăcut cablajul, dar tot nu merge, nu știu dacă am greșit eu undeva.

Menționez că am folosit un condensator de 100μF/100V legat cu rezistorul de 150k, iar pe alimentare am folosit doi condensatori de 220μF în serie, nu am avut condensatori de 100μF/25V, precum și un tranzistor BC338.

Link spre comentariu

Verifica daca masele de la cifru si montaj sunt legate intre ele (comune).
Verifica si contactele integratului in breadboard; uneori este impins in sus de lamelele placii.
Depanarea o faci de la coada spre cap.
1. Deconectezi dioda din baza tranzistorului spre 555 si verifici daca functioneaza releul comandat doar de "cifru". La iesirea cifrului trebuie sa ai aprox. 12V cand releul trebuie anclansat.
2. Daca merge, pui la loc dioda si verifici daca functioneaza releul comandat de 555 (cand tesirea cifrului este zero). Pe pinul de iesire 3 trebuie sa apara 10,5V masurati cu voltmetrul fata de masa. Scoti optocuplorul si vezi daca merge monostabilul declansat prin punerea scurta la masa a punctului unde aveai colectorul.
3. Daca monostabilul merge, banuiesti cuplorul. Masori pe ledul IR daca apare tensiunea de 1,4V (cu voltmetrul paralel pe led) si curentul (cu mili-ampermetrul in serie cu ledul). Nu stiu cum ai alimentat ledul IR.

Link spre comentariu

Masele de la montaj și cifru sunt comune.

Releul comandat doar de cifru funcționează.

La ieșirea lui 555 (pinul 3) sunt cei 10.5 aprox., dar această tensiune este permanentă după conectarea sursei de alimentare, releul este permanent anclanșat, indiferent dacă este semnal aplicat pe optocuplor sau nu, am încercat chiar și cu optocuplorul deconectat.

Am bănuit că este integratul 555 defect, așa că am încercat circuitul Switch Debouncer recomandat de domnul validae , și acesta funcționează, releul stă anclanșat câteva secunde, apoi se dezactivează, deci  circuitul integrat 555 funcționează.

Așadar, la mine nu funcționează monostabilul "Releu SAU3". Ce pot face?

Link spre comentariu

Lipseste o rezistenta de aprox. 100k de la pin 2 spre +12V. Scuze, e greseala mea: ultima data am adaugat dioda spre pin 2 (ca protectie contra pulsurilor pozitive care apar la descarcare) si am uitat sa adaug o noua rezistenta pentru mentinerea polarizarii pinului 2. Am postat schema din nou aici    https://postimg.cc/fJMW7xvr
Verificarea urmatoare ar fi scoaterea optocuplorului si simularea fototranzistorului prin contact scurt intre locul unde era colectorul si masa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări