mihai 7 Postat Octombrie 3, 2020 Partajează Postat Octombrie 3, 2020 Bună ziua! Doresc să realizez un sistem de închidere electronică a porții, controlat prin introducerea unui cod numeric, dar și printr-o comandă radio. Modulul de comandă prin cod numeric l-am realizat cu ajutorul circuitului integrat CD 4043, iar pentru comanda radio m-am gândit să folosesc o sonerie fără fir, care să comande un releu. La apăsarea butonului emițător al soneriei, în mod firesc în receptor se va auzi un ton polifonic. Cu ajutorul acestui ton doresc să activez un releu, care să stea activat o scurtă perioadă, necesară deschiderii porții, iar pentru aceasta am tot căutat scheme pe internet, dar fără rezultate pozitive. Menționez că semnalul generat de receptor este destul de slab, și unele circuite pe care le-am găsit funcționau pentru semnale mai puternice, dar nu pentru semnalul generat de sonerie. Unul dintre cele mai potrivite circuite este următorul:Audio activated delay.pdf Problema este că 1.) pe bornele de intrare apare tensiunea de alimentare (cred că este periculos pentru sursa audio) și 2.) releul se activează și rămâne în aceasta stare atunci când conectez circuitul la sursa tonului audio, fără ca tonul să fie generat. Ce soluții îmi propuneți? Link spre comentariu
validae Postat Octombrie 3, 2020 Partajează Postat Octombrie 3, 2020 (editat) Eu îţi recomand să intercalezi un optocuplor între sonerie şi releu.Semnalul de comandă trebuie luat nu de pe difuzor, ci de la ieşirea receptorului radio.Din păcate nu am o astfel de sonerie să văd cum e făcută comanda între receptor şi soneria popriuzisă.Se poate folosi şi semnalul audio, dar redresat cu o punte şi filtrat.Apoi se aplică pe optocuplor, care poate comanda ulterior orice temporizator posibil. Ca să ştii cu ce nivel lucrezi, ia o punte redresoare şi pune-o în locul difuzorului soneriei, sau în paralel cu ea.După punte pui un condensator de circa 47uF/10V sau 47uF.Pui un led roşu direct pe bornele condensatorului şi comanzi tonul manual.Dacă ledul se aprinde bine, ai un semnal de peste 1,6V şi-l poţi folosi să comanzi optocuplorul fără amplificare, până la urmă difuzorul e comandat de un amplificator în clasă A de obicei. Ce tensiune de alimentare foloseşte automatizarea porţii ? Ca să ştiu ce schemă să aplicăm, deşi temporizatoarele simple sunt destul de flexibile la alimentare.. Editat Octombrie 3, 2020 de validae Link spre comentariu
mihai 7 Postat Octombrie 3, 2020 Autor Partajează Postat Octombrie 3, 2020 Automatizarea porții folosește tensiunea de 12 VDC. O să încerc să redresez ieșirea de pe difuzor, dar nu am un optocuplor, nu se poate fără? Sau nu se poate realiza un optocuplor dintr-un led și un fototranzistor? Cifru electronic cu 4043.pdf Link spre comentariu
validae Postat Octombrie 3, 2020 Partajează Postat Octombrie 3, 2020 (editat) Optocuplor găseşti prin orice rahat de televizor vechi, încărcător de telefoane defect, etc... E mai bine să separi prin optocuplor cele două montaje, fiindcă altfel se pot închide curenţi aiurea între ele dacă nu ştii să le interfaţezi şi ai rezultate ca mai sus....se comandă releul aiurea.Dacă chiar nu găseşti, poţi uşor improviza unul dintr-un led roşu şi o fotodiodă.Dar o să spui că nu ai fotodiodă...şi atunci poţi tăia ,,capacul,, la un BC107 sau aiurea şi pui ledul cu capul direct în gaura tranzistorului, dai cu bandă neagră peste amândouă şi Voila ! Ai un optocuplor... Edit: am citit ulterior că întrebai dacă poţi improviza un optocuplor, eu tocmai scriam atunci cum poţi obţine unul.Merge perfect şi cu fototranzistor, uneori poţi folosi chiar două leduri roşii, unul ca emiter iar celălalt ca receptor, dar cu rezultate mai slabe, are nevoie de un etaj amplificator ledul receptor. Tranzistorul optocuplorului îl conectezi în locul butonului ,,Push,, colectorul la pinul 2 şi emitorul la masă, în cazul folosirii unui NPN.Ledul optocuplorului îl conectezi fie la ieşirea de comandă a receptorului soneriei (dacă identifici punctul pe cablaj), fie pui o punte redresoare, un filtraj de 47uF şi legi ledul printr-o rezistenţă de 100-200 Ohmi la condensatorul de filtraj.Selectezi cea mai scurtă melodie a soneriei.. Editat Octombrie 3, 2020 de validae Link spre comentariu
mihai 7 Postat Octombrie 3, 2020 Autor Partajează Postat Octombrie 3, 2020 Am legat o punte redresoare în paralel cu difuzorul, iar ledul roșu conectat la punte dă lumină și fără condensatorul menționat de Dvs. (Documentul de mai sus referitor la CD 4043 conține schema modului de control prin cod numeric). Link spre comentariu
validae Postat Octombrie 3, 2020 Partajează Postat Octombrie 3, 2020 Condensatorul nu e obligatoriu, eu l-am menţionat doar pentru a ,,netezi,, pâlpâiala din momentul generării melodiei... Link spre comentariu
mihai 7 Postat Octombrie 3, 2020 Autor Partajează Postat Octombrie 3, 2020 O să încerc schema propusă de dvs. Dar mai departe, mai am o nelămurire: eu vreau ca atât modulul care folosește un cod numeric, cât și cel care constă în comanda radio să comande același releu (a se vedea circuitul cu 4043). Ce diodă folosesc în paralel pe releu (1N4148 din schema mea sau 4004 din cealaltă schemă)? Mai sunt necesare alte modificări în cele două circuite (se poate întâmpla ca accidental pe releu să cadă și tensiunea de 12 V comandata prin cod și cei 12V prin telecomandă, este vreun risc în acest caz?) Link spre comentariu
djvas Postat Octombrie 3, 2020 Partajează Postat Octombrie 3, 2020 Pentru comanda radio de ce nu folosesti un modul bazat pe PT2262 telecomanda si PT2272 receptor ? Se pot cumpara pentru mai putin de 20 ron ambele. Nu m-am uitat pe scheme ca sunt pe telefon , dar cel mai elegant este cu un microcontroller. Link spre comentariu
mihai 7 Postat Octombrie 3, 2020 Autor Partajează Postat Octombrie 3, 2020 Acum 6 ore, mihai 7 a spus: Am legat o punte redresoare în paralel cu difuzorul, iar ledul roșu conectat la punte dă lumină Rectific această afirmație, ledul roșu dă lumină, însă puntea este legată în locul difuzorului, nu în paralel cu acesta. În condițiile afirmației de mai sus, ledul nu dă lumină. Am folosit un tranzistor BC 107 pe post de fototranzistor și acesta comută releul dacă este expus la lumină intensă. Lumina generată de ledul roșu, în condițiile specificate, nu excită suficient fototranzistorul pentru a comuta releul. Ce pot face? Link spre comentariu
validae Postat Octombrie 3, 2020 Partajează Postat Octombrie 3, 2020 (editat) Pui fototranzistorul în configuraţie Darlington cu un al doilea tranzistor.Eventual testezi şi alte leduri, de diverse culori, poate joncţiunea e mai sensibilă la alte lungimi de undă.Recomandabil era să cauţi totuşi un optocuplor de fabrică, imposibil să nu găseşti un electrocasnic defect care să aibă aşa ceva.Cel mai uşor de găsit e un încărcător de telefon mobil defect, o sursă de PC, un DVD, etc.. : Editat Octombrie 3, 2020 de validae Link spre comentariu
mihai 7 Postat Octombrie 3, 2020 Autor Partajează Postat Octombrie 3, 2020 Îmi cer iertare, însă sunt începător în electronică, după cum probabil ați observat. Cum recunosc un optocuplor? Link spre comentariu
dan-a2 Postat Octombrie 3, 2020 Partajează Postat Octombrie 3, 2020 https://www.google.com/search?source=univ&tbm=isch&q=tipuri+de+optocuploare&client=firefox-b-d&sa=X&ved=2ahUKEwj98LPG85jsAhVtAxAIHaleBtsQjJkEegQIChAB&biw=1024&bih=626 Link spre comentariu
M.Adrian Postat Octombrie 3, 2020 Partajează Postat Octombrie 3, 2020 Arata asa de obicei, se mai gaseste si cu 6 pini, cate 3 pe fiecare parte, asa cum a zis si colegul Validae, il gasesti prin orice tv vechi, incarcator de telefon sau de altceva etc. Link spre comentariu
validae Postat Octombrie 3, 2020 Partajează Postat Octombrie 3, 2020 Cel mai frecvent e modelul de mai sus, prin cam toate sursele în comutaţie se găseşte.La doi dintre pinii apropiaţi de pe o parte este ledul emiter, iar pe pinii opuşi fototranzistorul.Se pot uşor depista cu un multimetru pe domeniul de joncţiuni. Link spre comentariu
mihai 7 Postat Octombrie 3, 2020 Autor Partajează Postat Octombrie 3, 2020 Am găsit un optocuplor într-o sursă de calculator. Am uitat să menționez că soneria mea are și o semnalizare vizuală prin led, așa că am legat ledul optocuplorului în paralel cu ledul soneriei, iar ieșirea fototranzistorului din optocuplor am legat-o la circuitul recomandat de dvs. și...funcționează, dar releul stă activ prea puțin timp. Cum aș putea mări acest timp? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum