Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

LED-uri pentru stroboscop.


dalu

Postări Recomandate

 Va rog sa ma lamuriti, daca exista led-uri care sa poata fi folosite in aplicatii gen stroboscop.  Deci inertie mica  si intensitate luminoasa suficient de puternica, cu toate ca acest aspect , se poate rezolva prin legarea in paralel a mai multor asemenea ipotetice led-uri.   Acum multi ani , foloseam lampile  gen  ,, blitz''  de tipul IFK 120 / 220, foarte scumpe si extrem de nefiabile.  Multumesc pentru amabilitate. 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • validae

    4

  • dalu

    4

  • Dxxx

    3

  • stryx

    1

Top autori în acest subiect

Orice led poate fi folosit în aplicaţii stroboscopice, nu există leduri ,,lente,, ca filamentul unui bec cu incandescenţă...

A... să nu uităm totuşi că încă există leduri mai ,,puturoase,, care dau relativ puţină lumină la consum mare şi leduri de mare randament luminos.Deci vă recomand să grupaţi mai multe astfel de leduri de mare eficienţă, sau folosiţi un ,,COB,, de putere.Ledurile color eficiente au de obicei capsulă transparentă...dar tot datasheet-ul vă arată asta mai bine.

Editat de validae
Link spre comentariu
Acum 3 ore, validae a spus:

Orice led poate fi folosit în aplicaţii stroboscopice, nu există leduri ,,lente,, ca filamentul unui bec cu incandescenţă...

A... să nu uităm totuşi că încă există leduri mai ,,puturoase,, care dau relativ puţină lumină la consum mare şi leduri de mare randament luminos.Deci vă recomand să grupaţi mai multe astfel de leduri de mare eficienţă, sau folosiţi un ,,COB,, de putere.Ledurile color eficiente au de obicei capsulă transparentă...dar tot datasheet-ul vă arată asta mai bine.

  Multumesc domnul @Vali pentru generalitati.  Insist sa va rog totusi, daca-mi puteti exemplifica concret, un asemenea tip de leduri ( sau chiar mai multe ) DE MARE EFICIENTA.  ,, COB-urile alea de putere, indraznesc sa afirm ca n-ar fi cea mai eficienta solutie.....pentru ca par ca se  ,, sting '' extrem de incet.  N-am fost niciodata un mare fan al optoelectronicii , asa ca in acest subdomeniu sunt foarte slab documentat.  Ba sa nu mint ...am mai lucrat sporadic cu optocuploare. 

 Tot respectul pentru amabilitate.

Link spre comentariu

Ledurile albe chiar sunt lente, din cauza luminoforului, care are o inerţie sesizabilă.Cele color însă nu au inerţie, fiindcă lumina e generată la anumită lungime de undă direct de joncţiune.Cred că nu am fost destul de explicit, se poate genera lumină albă cu COB-uri de putere tip RGB.Atunci nu vor mai suferi de inerţie ca în cazul ledurilor albe, fiindcă RGB-ul e compus din leduri roşii, verzi şi albastre, culori complementare...

Editat de validae
Link spre comentariu

Nu, că-s albe şi au luminofor.Dacă vrei stroboscop, fie foloseşti roşii superflux, fie verzi, albastre, ori combinaţia celor trei.

Uite ceva leduri emiter superflux:https://www.tme.eu/ro/katalog/diode-led-de-putere-colorate-emiter_113369/

Dacă mă gândesc bine, poate n-ar fi rău să încerci şi cu un laser roşu...puţin defocalizat.Ar rezulta un ,,spot,, foarte puternic, ce se poate comanda cu frecvenţa dorită.

Editat de validae
Link spre comentariu

In urma cu 4-5ani am improvizat un stroboscop cu frecventa variabila de maxim 200-250Hz (nu mai retin exact la cat am limitat frecventa) si umplerea foarte mica dintr-o lampa de birou cu led-uri albe smd. Stoboscopul a fost folosit pentru a crea o "imagine statica" la o masina de produs etichete.

Pana la ~180Hz nu au fost probleme din cauza inertiei cu toate ca erau led-uri no-name, la frecvente mai mari nu am avut motiv sa testez.

 

Link spre comentariu

Ar fi bine daca ar exista leduri cu remanenta... nu ar mai fi probleme fiziologice cand lumina este modulata PWM.

 

Emisia din led este aproape instantanee, stingeri /aprinderi sub frecvente de multi kiloHz sunt lejer suportate.

 

Mi-e teama ca interpretarea ca COBurile ar avea "remanenta" este gresita... probabil datorita alimentarii in curent constant (curet continuu adevarat fara nici o modulatie suprapusa) - in astfel de cazuri stingerea completa dureaza uneori minute.

Dar motivul este ca defapt tensiunea la bornele COBului coboara foarte lent atunci cand s-a redus drastic curentul, datorita condensatoarelor mari puse paralel pe iesire, fenomen absolut normal.

Majoritatea surselor in comutatie cu iesire in curent constant dau la iesire tensiune perfect continua, deci respectivii condensatori de mii de microFarazi sunt mai intotdeauna prezenti, impreuna cu stingerea lenta.

 

INSA daca comanzi un COB pentru stroboscop, atunci ai fronturi de tensiune bruste si pe aprindere si pe stingere (intrinseci alimentarii strobo) si nu vad motiv ca COBul sa nu urmareasca frecvente foarte mari.

 

Recunosc ca nu am avut nici un motiv sa verific asa ceva in practica... dar datele de la backlight-ul ecranelor cu modulare PWM nu lasa nici o indoiala ca nu exista de fel remanenta pentru leduri albe.

 

Astept cu curiozitate ca cineva sa verifice practic comportamentul, sa vedem forma de unda a alimentarii pe COB versus curba emisiei de lumina, totul pentru frecventa crescatoare. Sa vedem corelarea sau nu.

Note:

  • atat alimentarea cat si masurarea emisiei luminoase trebuie sa nu aiba atenuari de nici un fel pe intervalul de frecvente masurat (are cineva asa-ceva?)
  • sper ca este clara necesitatea ca alimentarea de putere masurata chiar pe COB sa aiba fronturi verticale (U vs timp) si pe comutarea ON si pe cea OFF - altfel testul nu poate fi concludent, pentru ca limitarea frecventei va apartine alimentari si nu emisiei din COB.
Link spre comentariu

Orice luminofor are o anumită remanenţă, dar asta nu înseamnă că luminozitatea remanentă rămâne la nivel mare ca vopseaua fosforescentă de la ceasuri.Probabil efectul e practic insesizabil cu ochiul liber, dar nu înseamnă că nu există deloc.

Link spre comentariu

Daca remanenta este sub 5% din radiatia normala atunci functionarea in regim stroboscopic nu va fi semnificativ influentata.

Iarasi daca remanenta - ca durata - este sub 5% din perioada OFF, atunci functionarea in regim stroboscopic nu va fi semnificativ influentata.

 

Dar oricum daca remanenta este mica sau nu e deloc - nu prea are sens sa discutam decat la nivelul de "merge" sau "nu merge" apreciat ochioscopic si la frecvente relativ mici, zeci de Hz.

Corect ar fi insa "pe masuratelea" ca sa vedem daca chiar exista remanenta / daca on/off merge la frecvente de kiloHz / sau sute de kHz / sau MHz... toate astea nu putem nici pe departe sa discutam decat cu:

- drivere capabile de ON/OFF full power la frecventa maxima

- senzor de lumina calibrat si cu banda de raspuns peste frecventa maxima de comutare

- etaje de amplificare liniare / osciloscop multi-spot capabile in tot domeniul de frecventa testat

 

Nu stiu daca/cine a facut asa ceva... poate pe la producatorii de profil...

Dar aplicabilitatea practica nu cred sa aiba mare semnificatie, deci putin probabil ca vreun producator sa faca asa ceva.

Alta sansa ar fi pe la cei dotati - dar care nu fac decat stiinta pura fara necesitatea aplicarii practice - universitati, NASA etc.

Link spre comentariu

Eu zic ca cel mai bine ar fi sa iei si cateva COBuri uzuale tot de la TME, cele Prolight au raportul pret/calitate maxim si nu cred ca ca vei avea nici o problema de "remanenta" asta cu conditia ca alimentarea sa fie cu semnal adevarat dreptunghiular...

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări