Bandi Szasz Postat Septembrie 30, 2020 Partajează Postat Septembrie 30, 2020 Salut, uite aici unu-l functional. Dupa ce il faci imi zici daca vrei sa mai ajustam viteza. Blinker.rar Link spre comentariu
kinderu56 Postat Septembrie 30, 2020 Autor Partajează Postat Septembrie 30, 2020 este ok acuma functioneaza in simulare, osa il realizez si practic sa vad cum funtioneaza si in realitate . MULTUMESC Link spre comentariu
kinderu56 Postat Septembrie 30, 2020 Autor Partajează Postat Septembrie 30, 2020 daca se poate modifica aprindere led-uri 0.1'' , pauza intre cicluri 0.4''. cred ca este mai ok Link spre comentariu
bentanioan Postat Octombrie 1, 2020 Partajează Postat Octombrie 1, 2020 Postati schema in Proteus pe cara ati testat.Schema care am postat-o eu functioneaza. Link spre comentariu
Bandi Szasz Postat Octombrie 1, 2020 Partajează Postat Octombrie 1, 2020 Acum 14 minute, bentanioan a spus: Postati schema in Proteus pe cara ati testat.Schema care am postat-o eu functioneaza. Din pacate nu merge, am testat si eu, porturile I/O nu devin iesiri (in proteus raman grii / intrari). Am modificat la 0.1 / 0.4 secunde. Blinker.rar Link spre comentariu
bentanioan Postat Octombrie 1, 2020 Partajează Postat Octombrie 1, 2020 La mine asa arata Link spre comentariu
Bandi Szasz Postat Octombrie 1, 2020 Partajează Postat Octombrie 1, 2020 Aha, probabil pinul MCLR fara rezistenta cel putin eu nu am pus pentru ca nu prea folosesc pin-ul respectiv ca reset si daca chiar il folosesc ii dau cu pull-up intern (posibil ca PIC-ul asta sa nu aiba pull-up intern nu am verificat) Link spre comentariu
kinderu56 Postat Octombrie 3, 2020 Autor Partajează Postat Octombrie 3, 2020 am relizat si fizic schema dar e cam lenta pe timp de zi poate modificat la 0.05 / 0.2 secunde ,multumesc. Link spre comentariu
Bandi Szasz Postat Octombrie 4, 2020 Partajează Postat Octombrie 4, 2020 Am modificat pentru 50ms cu 200ms Blinker.rar Link spre comentariu
Spitfire Postat Octombrie 9, 2020 Partajează Postat Octombrie 9, 2020 Pana la urma, se va ajunge sa se apeleze la PIC chiar si pentru un oscilator de 1000Hz... Link spre comentariu
djvas Postat Octombrie 9, 2020 Partajează Postat Octombrie 9, 2020 Acum 43 minute, Spitfire a spus: Pana la urma, se va ajunge sa se apeleze la PIC chiar si pentru un oscilator de 1000Hz... Nu vad unde e problema... si eu apelez la PIC pentru orice.. daca tehnologia ne ofera asta de ce sa nu profitam ? Si un banal bistabil daca as avea de facut , nu as mai sta sa lipesc 2 tranzistori , as pune direct un pic cu 8 pini Link spre comentariu
Spitfire Postat Octombrie 10, 2020 Partajează Postat Octombrie 10, 2020 Probleme sunt multe cu politica asta: -dependenta fata de un producator(Microchip, Atmel, etc) care poate decide de unul singur ce produce, cum produce, unde si cui vinde, ce pret cere pe device-urile hardware si softurile create in laboratoarele lor; -necesitatea de a scrie un software(dump, bin)-timp, nevoie de instruire, drepturi de proprietate intelectuala, etc. -lipsa de fiabilitate a unui aparat electronic bazat pe microcontrollere -memoria flash are o durata de retentie a datelor cuprinsa intre 5 si 40 de ani. -deturnarea procesului de instruire/initiere in tainele electronicii a viitoarei generatii de electronisti, riscul ca in viitor neofitul ajuns amator sa nu mai stie cum se polarizeaza baza unui tranzistor, sa construiasca un banal preamplificator cu doi tranzistori, dar sa fie expert in protocoale si aplicatii, fara a putea sa realizeze ceva util si placut vederii. Moartea electronicii analogice, urmata de colapsul total al acestei frumoase arte si stiinte... Link spre comentariu
Bandi Szasz Postat Octombrie 10, 2020 Partajează Postat Octombrie 10, 2020 Mai mult sau mai putin asta se numeste nostalgie. Tehnologia avanseaza, acuma cativa ani aveam TV-uri analogice cu tuburi azi nimeni nu mai vrea asa ceva. Daca maine intel si amd inchid pravalia ne luam adio si de la tot ce inseamna chipset video (pc, laptop, console, etc..) si multe alte exemple, o sa vina altii in locul lor nu cred ca trb sa ne facem noi prea multe probleme. Programatori avem si de la an la an numarul lor creste, pentru ca piata cere si sunt destul de bine platiti chiar si la noi. Si eu folosesc peste tot unde pot PIC-uri, programarea nu este o problema pentru mine si lucrez mult mai repede cu PIC. Pentru proiectul actual a fost nevoie de un PIC care costa 3 lei si 5min de programare, daca ar fi fost sa-l fac analogic doar CD4017-ul m-ar fi costat 3lei (este componenta veche neceruta de piata si pretul productiei este mai mare) care are nevoie si de un 555 si alte componente (rezistente, condensatoare, etc) deci as fi iesit mai scump si as fi pierdut si mai mult timp facand pcb-ul pentru ca necesita mai multe componente, ar fi trebuit sa stiu cum functioneaza cel putin 2-3 componente si cum se caluleaza acele rezistente si condensatoare pe cand la PIC trebuie sa definesc doar un numar care reprezinta temporizarea necesara si 2-3 instructiuni care are acelasi rezultat ca si un circuit analogic cu mai multe componente si mai mult timp pierdut in calcularea componentelor externe. In cativa ani o sa avem mai multi programatori decat electronisti si nu as putea spune ca este un lucru rau pentru ca nu putem compara salariile oferite intre cele doua domenii, amatori o sa se gaseasca indiferent unde o sa se indrepte lucrurile pentru ca inca sunt si acum oameni care fac amplificatoare si multe altele cu tuburi deja uitate de lume. Link spre comentariu
Liviu M Postat Octombrie 12, 2020 Partajează Postat Octombrie 12, 2020 (editat) La 29.09.2020 la 22:19, UDAR a spus: Toate microcontrolerele au așa ceva. La PIC sunt ”Configuration Word(s)”. Acolo ”spui” µC-ului ce oscilator, ce frecvență, etc. - lucruri care de regulă nu se pot pune în cod. xc8 (compilatorul de la uChip) pune cuvantul de configurare in cod. Un cod generat corect cu xc8 poate fi folosit ulterior fara batai de cap. Editat Octombrie 12, 2020 de Liviu M Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 12, 2020 Partajează Postat Octombrie 12, 2020 (editat) Poate îmi scapă ceva ( chiar probabil ) . Eu când am zis că ”de regulă nu se pot pune în cod” m-am referit la faptul că nu pot eu ca programator să le pun în cod sub forma unei instrucțiuni. Compilatorul MikroC cu care lucrez eu pune direct în .hex cuvântul(cuvintele) de configurare generate în fereastra Program Edit dar acestea nu apar în .lst. XC8 face altfel ? Și dacă da unde apar și ce formă au aceste instrucțiuni ? Bănuiesc că se folosesc niște directive - MikoC a redus la maxim acest lucru, nu știu dacă e bine sau rău - dar apar ele ca instrucțiuni propriu zise ? Adică se reflectă în codul mașină ? EDIT Am citit puțin un manual de XC8 și iată ce am găsit : 5.3.5.2 CONFIGURATION CONSIDERATIONS Neither the config pragma nor the __CONFIG macro produce executable code. They should both be placed outside function definitions so as not to interfere with the operation of the function’s code. La asta m-am referit având în vedere că înainte de a executa orice instrucțiune ( din codul mașină ) trebuie să am un oscilator funcțional (printre altele). Editat Octombrie 12, 2020 de UDAR Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum