validae Postat Octombrie 4, 2020 Partajează Postat Octombrie 4, 2020 Şi eu îmi fac probleme cum să aranjez frumos în tablou siguranţe pentru cinci camere şi iluminatul aferent...trebuia să faci poze atunci.Chiar că e o aroganţă să pui siguranţă pe fiecare bec şi priză în parte, nu c-ar fi incorect tehnic vorbind. Link spre comentariu
doru3160 Postat Octombrie 4, 2020 Partajează Postat Octombrie 4, 2020 Acum 3 minute, pop_ady44 a spus: Te unfla rasul cand ai de legat in ordinea in care ti se cere .La numarul din priza sa corespunda in tablou un ordine crescatoare. Legatul e ultimul lucru de care sa te temi, e doar chestiune de răbdare altfel e treaba de începător daca s-a lucrat cu fire la culoare, si nu amestecat. Ceea ce voiam sa zic, e diferența mare între ce vor unii, ce fac alții, și ce cer normele de securitate. Link spre comentariu
elektronu85 Postat Octombrie 5, 2020 Partajează Postat Octombrie 5, 2020 Eu sunt curios cati electricieni au citit normativul I7, si cati dintre ei au explicat clientilor prevederile acelui normativ... Ca de n-ar fi(normativul), nu s-ar povesti (discutii si paradiscutii aiurea) .... Link spre comentariu
flomar60 Postat Octombrie 5, 2020 Partajează Postat Octombrie 5, 2020 Electricianul trebuie sa fie pregatit, sa cunoasca si sa puna in practica prevederile normativului... in peste 90% din situatii beneficiarul merge pe mana electricianului... iar discutia preliminara cu beneficiarul trebuie sa fie extrem de amanuntita astfel incat sa nu apara probleme mai tarziu!... ca se trezeste omul ca mai vrea o priza pe undeva sau un cap-scara sau schimba locul centralei termice.... Link spre comentariu
bogdan Iacob Postat Octombrie 16, 2020 Partajează Postat Octombrie 16, 2020 Buna seara,aceasta doza se poate monta si direct pe lemn scrie pe ea glow test wire la 650 grade C dar ,în Normativul I7 specifică dozele care satisfac testul cu firul incadescent la 960 grade C.Sunt nedumerit in chestia asta.Va multumesc. P.S. :https://pasteboard.co/JvWh5rg.jpg foia technica a dozei https://pasteboard.co/JvWhK5Co.jpg doza Link spre comentariu
valivoi Postat Octombrie 16, 2020 Partajează Postat Octombrie 16, 2020 Daca vreti sa montati pe lemn doze din plastic, pentru mai multa siguranta puneti intre doza si lemn o bucata de tabla a carei margine depaseste conturul dozei cu 10cm Link spre comentariu
bogdan Iacob Postat Octombrie 16, 2020 Partajează Postat Octombrie 16, 2020 Daca trec printr un perete de lemn,trebuie sa trec cu copex metalic sau ignifug .Multumesc Link spre comentariu
Defro Postat Octombrie 16, 2020 Partajează Postat Octombrie 16, 2020 Daca e metalic e si ingnifug. Ne intrebi sau ne comunici o decizie? Link spre comentariu
bogdan Iacob Postat Octombrie 16, 2020 Partajează Postat Octombrie 16, 2020 (editat) Am cumparat copex PVC ingnifug de la Gewiss.Trebuie sa cumpar si din metal ,ca sa trec prin acel perete sau se poate si cu acest copex de la gewiss .Multumesc Editat Octombrie 16, 2020 de bogdan Iacob Link spre comentariu
Defro Postat Octombrie 16, 2020 Partajează Postat Octombrie 16, 2020 ''Tuburile si canalele de protectie metalice se monteaza direct pe elemente combustibile ale constructiei, atât in montaj aparent cât si in interiorul peretilor sau planseelor. Tuburile flexibile din materiale plastice omologate pentru montare pe lemn din materiale plastice se utilizeaza numai pentru protectia usoara a conductelor electrice si numai pe trasee scurte, dificil de realizat cu tub rigid. Montarea pe materiale combustibile a conductelor electrice cu izolatie normala, a cablurilor cu sau fara intârziere la propagarea flacarii, a tuburilor din materiale plastice fara rezistenta la foc a aparatelor si echipamentelor electrice cu grad de protectie inferior IP54 sau neomologate pentru montaj pe lemn se face interpunand materiale incombustibile intre acestea si materialul combustibil sau elemente de distantare care pot fi: straturi de tencuiala de min. 1cm grosime sau placi din materiale electroizolante incombustibile cu o grosime de min. 0,5 cm, cu o latime care depaseste cu cel putin 3cm pe toate laturile elementul de instalatie electrica. elemente de sustinere din materiale incombustibile (ex. console metalice) care distanteaza elementele de instalatie electrica cu cel putin 3cm fata de elementul combustibil.'' Link spre comentariu
BRANCA Postat Octombrie 16, 2020 Partajează Postat Octombrie 16, 2020 Iti faci prea multe probleme.Daca tii neaparat baga o teava metalica in perete si trece prin ea copexul ignifug. Link spre comentariu
Barbaro Postat Octombrie 18, 2020 Partajează Postat Octombrie 18, 2020 (editat) Normativul e clar . Pentru a nu avea dureri de cap ,istalatia in incaperi de lemn se face cu tub metalic ,doze tot asa , in strainatate se respecta riguros aceste norme , circuitele de joasa tensiune (12/24v) separate de circuitele cu faza 230v si neutru , la fel circuitul de date cu cabluri in cupru ,interfon sau antena tv, in tuburi separate , fibra optica pe unde este loc neinfluentand si nefiind influentata de celelate circuite. Lasand la o parte aceste cereri cumva fanteziste de sigurante=circuite consumatori , pentru iluminat de siguranta in locuintele obisnuite cu interioare cu tencuiala ,exista un fel de "lanterne" cu led si baterie reincarcabila ,care ocupa loc cat o priza shuco si nu ies in relief mai mult decat rama ornamentala la prizele standard italiene ,la modele ceva mai scumpe . Aceasta poate fi extrasa si folosita ca lanterna ,are intrerupator cu 3 pozitii pentru lanterna si activare/dezactivare iluminat de siguranta . Acum peste douazeci de ani aveau baterie Ni-cd si becut incandescent la tensiunea bateriei . Editat Octombrie 18, 2020 de Barbaro Link spre comentariu
one Postat Octombrie 21, 2020 Partajează Postat Octombrie 21, 2020 (editat) Exista lampi de urgenta fixe sau care se pot extrage. Eu pentru economie am cumparat o lanterna cu functia asta (sta in priza si se incarca) si am montat si o lampa de urgenta mare la intrare. Model economic: Btcino S3625DL Model "normal" Vimar 16450 Un model asemanator cu ce am eu Poly Pool PP3301 (eu am luat de la Lidl un model similar) Lampa aparenta: Beghelli BEG4101 (eu am un model mai vechi cu tuburi fluorescente). Cat priveste automatizarile, multi producatori fabrica componente compatibile cu cele clasice, in vederea inlocuirii usoare. De vazut de exemplu seria Living Smart de la Btcino dar sunt zeci de alti fabricanti. Practic, poti controla orice priza sau intrerupator cu o aplicatie pe mobil, accesul in garaj, temperatura in camere, etc. Totul fara sa modifici instalatia electrica, scoti intrerupatorul clasic si pui cel smart. Editat Octombrie 21, 2020 de one Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum