Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Doze de legatura,separat sau impreuna (iluminat,prize)

alexutu04

Postări Recomandate

Daca ai o lustra cu 3 becuri cum faci?

Pui cite o doza, cite un tub de copex ignifug si cite o siguranta diferentiala pt fiecare bec in parte din lustra? Sau pui si tuburi copex si doze separate pt faza si pt nul? Cite o pereche de tuburi copex si doze pt fiecare bec in parte.

Dar la o lustra cu 12 becuri cum procedezi?

Defapt asa iesi mai ieftin la caramida si mortar. Lustra cu 12 becuri => 24 tuburi copex +24 doze doar pt o lustra. Faci un perete doar din tuburi copex si doze, nu-ti mai trebuie caramizi si mortar.

edit:

In peste 10 ani de cind m-am mutat la adresa actuala au sarit sigurantele doar de 2 ori la prize cind lucram in "laboratorul" meu si la becuri niciodata.

Nu mai bine folosesti aparatura de calitate si nu supraincarci circuitele?

De lumini ce sa zic ?!? Tragi fire separate in copex si doze separate (o caruta de bani cheltuiti aiurea) si apoi folosesti niste lustre de duzina din bazar si becuri LED chinezesti care ti se ard macar unul de luna si iti declanseaza si sigurantele si apoi te bucuri ca ce inspirat ai fost sa pui sigurante si circuite separate, asta in loc sa folosesti niste solutii inteligente de iluminare, folosind corpuri de iluminat de calitate, chiar si custom made, cu surse de top cu sigurante proprii direct la intrarea lor de alimentare. Folosesti LED-uri bune (eventual chiar COB-uri) cu solutii eficiente de racire si sa nu mai ai niciodata probleme cu ele? (macar 30-50 de ani)

Folosesti tuburi copex si doze separate pt iluminare doar daca faci o aliminare pe circuit de 48V-56V, direct de pe acumulatorii de la invertor si folosesti COB-uri de 32-40V alimentate cu surse locale buck cu iesire in curent speciale pt LED-uri.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 42
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Defro

7

• sesebe

4

• validae

4

• alexutu04

4

Top autori în acest subiect

Eu nu am tinut cont de doze separate pentru iluminat si prize.Am incercat sa reduc numarul dozelor pentru extetica.In schimbca am ales mereu ca fiecare incapere sa aibe sigurante separate lumina/prize,mai ales pe partea de bucatarie unde le uiti numarul:rade:

Link spre comentariu

La o institutie relativ noua, cu mai multe corpuri de cladire am vazut niste tablouri electrice cu foarte multe sigurante. Cred ca fiecare priza din fiecare incapere avea siguranta ei.

Ironia face ca un aparat de cafea cu rezistenta de incalzire ce dadea la masa facea sa sara siguranta generala de langa contor, fixat in cutie langa gardul institutiei.

Link spre comentariu
On 9/29/2020 at 8:14 AM, validae said:

Cam aşa am făcut şi eu instalaţia la casa nouă, am tras la fiecare priză şi bec tubulatură separată,deci fiecare priză va avea siguranţa proprie.Tot pe ideea de a nu rămâne aiurea pe întuneric de la un scurtcircuit banal la un bec sau supraconsum la o priză...

In general se cauta, la casa cu etaj/vila, segregarea circuitelor in acelasi panou de siguranta care la randul sau poate fi impartit in doua (intern) cu 2 sigurante de automate de 30mA, tip RCBO: https://www.emag.ro/siguranta-automata-diferentiala-1p-n-6a-30ma-schrack-amparo-ak667606/pd/DPFKLSBBM/.. astfel incat daca una "pica" celalalta ramane si alimenteaza sigurante de tipul acesta :https://www.emag.ro/siguranta-automata-abb-2-poli-32a-2css245101r0324/pd/D1N5T2BBM/

Segregarea trebuie gandita, ca si buna practica, in sensul ca daca una din RCBO-uri "pica" noaptea la luminile din camerele de sus (sa zicem) ai tensiune la prizele de sus care pot avea o lampa bagata in una din ele si poti bajbai pana la ea sa ai lumina sa vezi scarile sa cobori cat de cat in siguranta pana la tablou.. iar jos  daca pierzi la prizele de jos (..parter) cu aceasta ocazie se duce tensiunea datorita aceleiasi sigurante, sa ai lumina la parter..

Cam asa se aranjeaza circuitele:

Pica curentul noaptea la prizele de sus? 

Ai inca lumina sa o aprinzi sus, sa ajungi jos! 

Daca nu mai ai lumina jos.. 

Ai inca curent in prizele de jos!

Foarte rar se intampla sa pice curentul in toata casa o data.. asa se evita accidentele casnice noaptea in vila..

Un set de circuite vor fi alimentate si protejate (prin primul RCBO): Lumini-sus si prize-jos, masina de gatit electrica, etc..

Celalalt set de circuite vor fi alimentate  si protejate (prin al doilea RCBO): Lumini-jos si prize-sus..

Editat de DjOhms
gramatica
Link spre comentariu
On 9/26/2020 at 10:58 PM, alexutu04 said:

Salutare! De ceva vreme ma tot contrazic cu un amic:bataie ca nu are importanta daca legaturile de iluminat si prize sunt facute in aceeasi doza.Specific cu trasee de cablu diferite prize 2.5mm iluminat 1,5mm ( plecand de la panoul de sigurante cu sigurante separate,mai exact 10A si 16A).

Va rog a ma lamuri daca am dreptate,sau gresec si chiar sunt importante legaturile in doze diferite.:scarpin    MULTUMESC!!!

Ideal si frumos ar fi sa fie diferite traseele.., dar asta inseamna mai multi bani cheltuiti..

Dar si mai bine ar fi ca firele/cablurile trase prin doze, acestea sa nu aiba intruperi in doze.

Ci aceste cabluri sa fie intrerupte/taiate/conectate (doar) in spatele prizelor, in spatele corpurilor de iluminat, intrerupatoarelor. Acolo trebuie taiate si conectate cablurile..

Nu are rost sa adaugi conexiuni/intreruperi ale cablului de la un intrupator la un bec (ca exemplu de circuit), in doza..

...Nu este o buna practica, indeosebi daca lucrarea este noua..

Editat de DjOhms
Link spre comentariu

Întrebaţi-l pe mişa cum a gândit el instalaţia de acasă.....cine va rămâne în casă după ce n-o mai fi el, o să-şi pună mâinile în cap, trebuie să cheme un inginer IT în loc de electrician.Are iluminatul cu senzori ,,touch,, şi poate să aprindă sau să stingă orice bec de oriunde din casă de la orice întrerupător, printr-o secvenţă de atingeri succesive.Acolo un electrician dacă-l chemi, fuge schelălăind...

Editat de validae
Link spre comentariu

DJohms.Ai auzit de practica industriala cu iluminat de siguranta?Daca ti-e atat de frica de bajbait pe intuneric noaptea,in caz de pana curent,fa alimentare alternativa pe UPS,sau instalatie iluminat de siguranta...Mai e si alternativa de lampi individuale pe acumulatori si senzori de miscare...Bani sa ai de aruncat!

Link spre comentariu

Am auzit, numai ca aceea e bine sa ramana practica industriala.

(Intretinerea sistemului de urgenta a luminilor cere bani mai multi investiti in cabluri, baterii.. ulterior)

La case cu etaj asta e varianta mai ieftina si sigura, daca careva vrea sa isi faca instalatia prin casa putin "incrucisat".

Si nu e greu nici de diagnosticat problemele.., pe langa ce stiu ca se poate adauga unei case, sa o facem MAI  inteligenta - electric..

(Fara intentia de a te contrazice)

Editat de DjOhms
Link spre comentariu

Se mai pot grupa pe încăperi. Ca sa bagi circuite separate pt fiecare priza și fiecare corp de iluminat, la o casa sa nu zic mare  dar decenta, se aduna siguranțe cat nu vrei sa afli. Desigur, nu e nimic greșit,  dar mi se pare o aroganță  costisitoare, care depășește  cu mult cerințele de securitate. Adică pleci de la ideea sa nu se întrerupă in toata casa circuitul de priza in caz de nevoie  și ajungi sa bagi 10 siguranțe numai pt bucătărie   ca sa nu mai zic cate 3 sigurante in 4 camere  la care adaugi și anexe/holuri. Peste toate astea, mai vin și corpurile de iluminat, nici alea puține. E de la o extrema la alta, si cumva mai puțin necesar,  doar  ca se poate și asa. 

La 29.09.2020 la 10:14, validae a spus:

Tot pe ideea de a nu rămâne aiurea pe întuneric de la un scurtcircuit banal la un bec sau supraconsum la o priză...

Editat de doru3160
Link spre comentariu
1 oră în urmă, doru3160 a spus:

la o casa sa nu zic mare  dar decenta, se aduna siguranțe cat nu vrei sa afli.

Da se aduna si 6  randuri a cate 10 sigurante (60asa am avut eu de legat )

Te unfla rasul cand ai de legat in ordinea in care ti se cere .La numarul din priza sa corespunda in tablou un ordine crescatoare.

Imi pare rau ca nu am facut poze la acea casa, sa se vada cate sute de fire intra in tabloul de siguranta .

Chiar ca este aroganta si o investitie fara rost ,avand in vedere ca s-ar putea pune si cate 3-4 prize pe o siguranta(chiar daca au circute separate), si corpurile de iluminat cam pe2-3 sigurante.

Dar na ”Clientu are bani el comanda”. 

Editat de pop_ady44
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări