Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Doze de legatura,separat sau impreuna (iluminat,prize)

alexutu04

Postări Recomandate

Salutare! De ceva vreme ma tot contrazic cu un amic:bataie ca nu are importanta daca legaturile de iluminat si prize sunt facute in aceeasi doza.Specific cu trasee de cablu diferite prize 2.5mm iluminat 1,5mm ( plecand de la panoul de sigurante cu sigurante separate,mai exact 10A si 16A).

Va rog a ma lamuri daca am dreptate,sau gresec si chiar sunt importante legaturile in doze diferite.:scarpin    MULTUMESC!!!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 42
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Defro

7

• sesebe

4

• validae

4

• alexutu04

4

Top autori în acest subiect

Asta incerc sa ii tot explic si eu, nu are nici un fel de legatura atat timp cat se pastreaza ordinea si nu te legi de la prize si pe lumina.:96 In + daca o luam logic in panoul de sigurante nu se intalnesc toti conductori,atat de lumina cat si prize.

Link spre comentariu

La 27.09.2020 la 1:18, sesebe a spus:

N-are treaba!

Spune-i ca trebuie si doze diferite pt faza si pt nul ca nu cumva sa se intimple vre-un scurtcircuit din cauza izolarii deficitare.

Iar dozele, obligatoriu, trebuie sa fie de culori diferite. 

Link spre comentariu

Mi-a fost dat sa vad cate un tablou imens la fiecare etaj. Constructie S-P+1.

Stai sa-mi amintesc cum era minunea.       :qetrwe    Fiecare priza si corp de iluminat aveau sigurantele lor in tablou cu diferentiala aferenta la fiecare in parte.

Pe camere, aranjate frumos. Nu era nici hotel, nici pensiune, nici altceva decat casa de locuit.  Am pozele intr-o arhiva pusa bine ca altfel va aratam ce n-ati vazut vreodata.

Pe langa toate astea erau tot felul automatizari si protectii de ma uitam ca prostul la ele. 

Avea o chestie la draperii care , daca erau trase si soarele batea in geam, le dadea in parti, sa intre caldura. Asta era comandata de termostatul din fiecare camera, din ce am inteles. Mai erau dar nu-mi amintesc acum. Ne-bu-ni-e curata.

Link spre comentariu
Acum 16 minute, Defro a spus:

Stai sa-mi amintesc cum era minunea.       :qetrwe    Fiecare priza si corp de iluminat aveau sigurantele lor in tablou 

Asa ceva am facut la Curtrici- Arad la o casa care avea 70 % lemn in constructie . 

Asa mi sa cerut.

Prize separate becuri separat, fiecare cu siguranta fara diferential.

Nu vad care e problema atata vreme cat omu plateste pentru tot ce muncesti.

Link spre comentariu

Cam da .

Si erau si cate 4+6 prize.Deci iti dai seama cam ce tablou sa montat.Fiecare priza avea alocat un numar ce il gaseai pe siguranta in tablou.

Sa nu uitam ca in capatul fiecareui rand de sigurante 10 la numar era montat diferential .

Casa a primit si o priza de pamant care dupa parerea expertiolor era o porcarie dar ...........

Priza avea 4 tarusi teava, de 1,5 metri zincat bagat la 75cm in pamant(deci teava avea 2,25 metri adancime),si de acolo era sudat platbande care ieseau la baza casei ,unde erau unite si deacolo plecau fire spre festecare tablou din casa 4 la numar 

Are si paratrasnet separat facut de o firma din Ungaria.

No ce sa faci omul la vremea acea era primar.

Tub metalic ,fir ignifug,nici o doza nicaerea .

Am avut traseu de 27 metri.

Adevaru e ca omu era foarte fricos de incendiu.

Editat de pop_ady44
Link spre comentariu
Acum 10 ore, Defro a spus:

Stai sa-mi amintesc cum era minunea.       :qetrwe    Fiecare priza si corp de iluminat aveau sigurantele lor in tablou cu diferentiala aferenta la fiecare in parte.

Pe camere, aranjate frumos. Nu era nici hotel, nici pensiune, nici altceva decat casa de locuit.  Am pozele intr-o arhiva pusa bine ca altfel va aratam ce n-ati vazut vreodata.

Pe langa toate astea erau tot felul automatizari si protectii de ma uitam ca prostul la ele. 

Avea o chestie la draperii care , daca erau trase si soarele batea in geam, le dadea in parti, sa intre caldura. Asta era comandata de termostatul din fiecare camera, din ce am inteles. Mai erau dar nu-mi amintesc acum. Ne-bu-ni-e curata.

Nu e nebunie, mai mult ca sigur era sistem KNX! Asa e la KNX, fiecare aparat are comanda lui, deci ii trebuie circuit dedicat din tablou, circuitele sunt interconectate intre ele, gen cum ai spus tu, daca bate soarele un ferestre, jaluzelele se autoregleaza in functie de temperatura interioara, luminozitate si momentul zilei, aerul conditionat la fel, centrala la fel, se poate comanda inchiderea si deschiderea usilor, aprinderea si stingerea becurilor, si multe altele, doar cu in singur click pe telefon, de oriunde din lume. In plus, nu numai ca poti actiona aproape orice este electric in casa, dar esti si informat, de exemplu de pe telefon poti sa afli ca in camera X a functionat televizorul atatea ore, sau ca in camera Y a fost uitat un geam deschis sau multe altele! Chiar si sigurantele din tablou pot fi actionate (declansate si reanclansate) de la distanta! :)

Link spre comentariu
10 hours ago, Defro said:

Fiecare priza si corp de iluminat.

Daca in camera erau trei prize si trei corpuri de iluminat, gaseai in tablou siguranta pentru fiecare in parte, trei si trei.

Mie cineva din Gemania mi-a zis ca la ei asa trebuie facut.....

Link spre comentariu

Asa a facut si dezvoltatorul in blocul nostru: fiecare priza cu disjunctorul sau. E mult mai bine sa-ti sara un singur disjunctor la priza la care pui consum prea mare, decat sa ramai fara curent in tot apartamentul, tu ai facut scurt/supraconsum la bucatarie, si gasesti calculatorul inchis in alta camera...

Link spre comentariu

Cam aşa am făcut şi eu instalaţia la casa nouă, am tras la fiecare circuit de priză şi bec (pe cameră) tubulatură separată,deci fiecare priză (sau prize din cameră)vor avea siguranţa proprie.Tot pe ideea de a nu rămâne aiurea pe întuneric de la un scurtcircuit banal la un bec sau supraconsum la o priză...

Editat de validae
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări