Stefan Postat Septembrie 25, 2020 Partajează Postat Septembrie 25, 2020 Încă nu am terminat operația de curățare mecanică, pentru îndepărtarea resturilor de cablaj carbonizat, însă problema m-a pus pe gânduri dacă e suficientă doar curățarea mecanică. Ce metode folosiți pentru curățarea și repararea unui cablaj? Reparați zona cu rășină și soldermask sau decupați tot ce e ars și lipiți fire de la piese la trasee. Cablajul este al unei surse ATX și zona afectata este la IC KA7500 pinii 11-12. Am și câteva rezistoare carbonizate dar asta e altă discuție. p.s: In trecut am reparat zone mai puțin afectate doar cu soldermask reactiv UV. Link spre comentariu
Florian Ciobanu Postat Septembrie 25, 2020 Partajează Postat Septembrie 25, 2020 curata tot ce este carbonizat ca poate conduce curentul , in rest merge bine cu fir si lipit cu ceva solutie sa stea mecanic Link spre comentariu
validae Postat Septembrie 26, 2020 Partajează Postat Septembrie 26, 2020 (editat) De obicei găuresc şi înlătur tot ce e carbonizat, traseele lipsă le rutez cu fire. Editat Septembrie 26, 2020 de validae litere Link spre comentariu
icar Postat Septembrie 26, 2020 Partajează Postat Septembrie 26, 2020 Acelasi sfat, indeparteaza tot ce e carbonizat (zona se comporta ca o rezistenta cu valoare mai mare sau mai mica!), apoi refaci zona cu fire. Le poti rigidiza cu epoxy sau pur si simplu le lasi in aer. Link spre comentariu
Florian Ciobanu Postat Septembrie 26, 2020 Partajează Postat Septembrie 26, 2020 pentru impregnare in zona care am curatat-o msi folosesc sparay Plastik70 din comert , protejaza si mecanic si la umiditate Link spre comentariu
Stefan Postat Septembrie 26, 2020 Autor Partajează Postat Septembrie 26, 2020 (editat) Astăzi am curăța cu o freză mică cât am putut de mult, dacă mai insist puțin nu prea mai am ce repara. Cu această ocazie am descoperit că soldermaskul UV parcă e maioneza tăiată, adică s-a separat într-o parte mai solidă și una "uleioasă". Mulțumesc pentru răspunsuri, revine cu informații dacă iese ceva. Editat Septembrie 26, 2020 de Stefan Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 26, 2020 Partajează Postat Septembrie 26, 2020 Eu aș fi râcâit acolo cât aș fi râcâit, cu șurubelnița, și pe urma aș fi lipit un fir gros direct pe terminalul piesei. Freza nu e bună de folosit la cablaj, la fel și orice altceva care produce praf de sticlotextolit. Nu mori instantaneu, ca la desene animate, da' nici bine nu e pentru plamân, trebuie evitat. Link spre comentariu
Stefan Postat Septembrie 26, 2020 Autor Partajează Postat Septembrie 26, 2020 Cred că praful respectiv de sticlotextolit e nociv, inteligent era să port mască (nu cirurgicala) și să ud ușor zona respectivă. Sper totuși că nu am inhalat foarte mult praf, suprafața curățat este mica si curățarea de pe cablaj o facem după ce uneam izopropilic in zona curățată. Referitor la lacul (soldermaskul verde) cu întărire la UV, am reușit să-l omogenizeze dar se întărește foarte greu. E vechi de 5-6 ani și probabil are un termen de valabilitate pe care chinezul nu a considerat important să-l treacă pe ambalaj. Am pus un strat subțire și s-a întărit cam in 10 minute. Acum sunt la stratul mai gros și îl las 30 minute (am pus cam mult). Link spre comentariu
Stefan Postat Septembrie 26, 2020 Autor Partajează Postat Septembrie 26, 2020 Cam așa a ieșit cu soldermaskul aplicat. Nu arată chiar cum îmi doream dar atâta am reușit condițiile unui cablaj plin de piese. Urmează înlocuire celorlalte componente defecte. (Aproape toți condensatorii și 3 rezistori) Link spre comentariu
Stefan Postat Septembrie 28, 2020 Autor Partajează Postat Septembrie 28, 2020 Operația a reușit însă pacientul este in moarte clinică, adică funcționează parțial. Vedem dacă găsesc ajutor la depanări. Link spre comentariu
Florian Ciobanu Postat Septembrie 28, 2020 Partajează Postat Septembrie 28, 2020 (editat) si-ti trebuie neaparat sursa aia ? , cred ca gasesc eu una sa-ti dau Editat Septembrie 28, 2020 de Florian Ciobanu corectura Link spre comentariu
BRANCA Postat Septembrie 28, 2020 Partajează Postat Septembrie 28, 2020 Florian.Cred ca repara de placere...Cine mai pune baza pe un ATX "handicapat" ,reparat,la un computer?Poate utilizat altundeva. Link spre comentariu
Stefan Postat Septembrie 29, 2020 Autor Partajează Postat Septembrie 29, 2020 @florin constantinmultumesc pentru ajutor, prompt ca de obicei. Nu am nevoie de sursa ATX, asa cum zice @BRANCA o repar oarecum de placere. Adevarul e ca doream sa mesteresc ceva si asta mi-a picat in mana, in ultimul timp am cam pus letconul in cui si e pacat. @BRANCA in trecut, cand inca se mai reparau desktopuri, am pus sursa reparata in PC si nu au fost probleme. E adevarat ca aia nu a fost atat de busita ca acesta, doar cativa condensatori si era un format mai greu de gasit. Link spre comentariu
Florian Ciobanu Postat Septembrie 29, 2020 Partajează Postat Septembrie 29, 2020 ok , un antrenament nu strica , am si eu o sacosa de surse de 12v defecte si mai fac mana pe cate una , de fel le modific pt. incarcatoare li-ion Link spre comentariu
Postări Recomandate