Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum reparați un cablaj ars?


Postări Recomandate

Încă nu am terminat operația de curățare mecanică, pentru îndepărtarea resturilor de cablaj carbonizat, însă problema m-a pus pe gânduri dacă e suficientă doar curățarea mecanică.

Ce metode folosiți pentru curățarea și repararea unui cablaj? Reparați zona cu rășină și soldermask sau decupați tot ce e ars și lipiți fire de la piese la trasee.

 

Cablajul este al unei surse ATX și zona afectata este la IC KA7500 pinii 11-12.

Am și câteva rezistoare carbonizate dar asta e altă discuție.

 

PCBATXB.jpg

 

PCBATXT.jpg

 

p.s: In trecut am reparat zone mai puțin afectate doar cu soldermask reactiv UV. 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Astăzi am curăța cu o freză mică cât am putut de mult, dacă mai insist puțin nu prea mai am ce repara. :rade: 

Cu această ocazie am descoperit că soldermaskul UV parcă e maioneza tăiată, adică s-a separat într-o parte mai solidă și una "uleioasă".

 

Mulțumesc pentru răspunsuri, revine cu informații dacă iese ceva.

Editat de Stefan
Link spre comentariu

Eu aș fi râcâit acolo cât aș fi râcâit, cu șurubelnița, și pe urma aș fi lipit un fir gros direct pe terminalul piesei.

 

Freza nu e bună de folosit la cablaj, la fel și orice altceva care produce praf de sticlotextolit.  Nu mori instantaneu, ca la desene animate, da' nici bine nu e pentru plamân, trebuie evitat.

Link spre comentariu

Cred că praful respectiv de sticlotextolit e nociv, inteligent era să port mască (nu cirurgicala) și să ud ușor zona respectivă.

Sper totuși că nu am inhalat foarte mult praf, suprafața curățat este mica si curățarea de pe cablaj o facem după ce uneam izopropilic in zona curățată.

 

Referitor la lacul (soldermaskul verde) cu întărire la UV, am reușit să-l omogenizeze dar se întărește foarte greu. E vechi de 5-6 ani și probabil are un termen de valabilitate pe care chinezul nu a considerat important să-l treacă pe ambalaj. Am pus un strat subțire și s-a întărit cam in 10 minute. Acum sunt la stratul mai gros și îl las 30 minute (am pus cam mult).

 

Link spre comentariu

@florin constantinmultumesc pentru ajutor, prompt ca de obicei. Nu am nevoie de sursa ATX, asa cum zice @BRANCA o repar oarecum de placere. Adevarul e ca doream sa mesteresc ceva si asta mi-a picat in mana, in ultimul timp am cam pus letconul in cui si e pacat.

@BRANCA in trecut, cand inca se mai reparau desktopuri, am pus sursa reparata in PC si nu au fost probleme. E adevarat ca aia nu a fost atat de busita ca acesta, doar cativa condensatori si era un format mai greu de gasit.

Link spre comentariu



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări