Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sfaturi pentru alegerea unui etaj final


vlad228

Postări Recomandate

Salutare!
De ceva vreme ma tot bate gandul sa imi construiesc un miniamplificator care, pe langa etajele finale sa contina im aceeasi carcasa si un DAC cu intrare USB, optic, SPDif si bluetooth. Toate lucrurile astea vreau sa le ingramadesc intr-o carcasa care sa aiba amprenta unei foi A4 (300 mm latime/200mm adancime) si inaltimea de 80mm. Daca voi reusi, voi vedea la final.
Amplificatorul va folosit pentru a asculta muzica, mai mult in surdina, nu cred ca va fi folosit vreodata la o putere mai mare de 3-4w, dar vreau sa redea sunetul cat mai bine.
Acum,pemtru ca suntem la sectiunea Amplificatoare si vreau sa cer niste recomandari privind etajul final.
Tensiunea de alimentare ma gandeam sa fie 2x35v si va avea drept sarcina niste incinte micute (un proiect separat) cu impedanta de 8 ohmi.
Initial ma gandisem sa folosesc drept etaj final cate un LM3886 pe canal, dar, pana la urma am  ajums la concluzia ca vreau sa abordez ceva pe tranzistori (si cu ocazia asta sa vad si diferenta intre topologia SARA si acest nou proiect).
M-am gandit sa aleg ceva din amplificatoarele de mai jos, dar astept si alte sugestii de la cei experimentati.
1) SimAsym: https://www.lf-pro.net/mbittner/Sym5_Webpage/symasym5_3.html
2) Apex SR50
https://postimg.cc/wys8r2N6
3) P3A
https://sound-au.com/project3a.htm

Cam la astea m-am gandit eu. Ce recomandari imi puteti face voi din ce am gandit eu, sau din ce ati mai experimentat.

Va fi un proiect care se va intinde pe o durata destul de mare de timp, dar nu am deschis acest topic degeaba. Voi duce la final acest proiect si, la fel ca in cazul SARA voi posta toate fisierele necesare pentru a putea fi construit fara probleme de catre cei interesati.
Cu aceasta ocazie voi invata sa folosesc si programul de proiectare kicad.

Va multumesc anticipat pentru sugestii si pentru sfaturile pe care le voi primi le parcurs.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • gabitzu2006

    4

  • vlad228

    3

  • stryx

    2

  • Усилитель

    2

Top autori în acest subiect

Un amplificator pe tranzistori, cu amprenta foarte mica a carei schema este buna, absolut recomandabila, este facut tot de un roman, ba chiar de pe acest forum. Este un proiect extrem de cunoscut si a fost pus in opera de Dudikoff. Eu stau extrem de prost cu memoria dar sunt sigur ca se numea Zal. Modulele sunt foarte compacte, cred ca ar servi de minune scopului tau. Maxente stie detalii mult mai multe.

 

 

Editat de sk24bpo
Link spre comentariu

Nu imi doresc clasa A si nici clasa D. Clasa A ar insemna multa caldura de disipat si nu imi doresc asta si nici nu voi avea cum avand in vedere ca totul va fi inghesuit intr-o cutie mica. 

@sk24bpo multumesc pentru sugestie. Stiu proiectul, dar as vrea sa incerc si un amplif  asimetric (sper ca nu gresesc denumirea). 

Multumesc! 

 

Link spre comentariu

Va multumesc pentru raspunsuri. 

Cred ca ar trebui sa fac niste precizari:

-sunt constient de toate provocarile pe care le ridica gradul ridicat de integrare dorit intr-o cutie asa de mica si tocmai acest lucru ma face sa imi doresc sa ma abat cat mai putin de la cerintele legate de dimensiunile mici cutiei  si de la etajele componente ale amplificatorului. Vor fi probleme legate de alimentare, de interferente si de proiectare a cablajului pentru partea digitala si vreau, cu acest proiect sa vad daca voi reusi sa rezolv toate aceste probleme si sa obtin un amplificator perfect functional. 

-prin sunet cat mai bun si volum mic de auditie, ma refeream la cel mai bun sunet care poate fi obtinut in conditiile date. Sunt constient ca nu va putea concura cu amplificatoare consacrate, dar, pe de alta parte sunt constient ca exista topologii de amplificatoare mai performante decat altele. Prin urmare as fi interesat de exemple din experienta dumneavoastra care sa poata fi, totusi, integrate intr-un spatiu mic si sa ofere performante cat mai bune tinand cont de acest criteriu. Acesta este unul din motivele pentru care am dat exemplele din primul post. 

Prin volum mic de audotie, m-am referit la volumul normal de auditie dintr-o camera astfel incat sa nu deranjeze. 

 

Desi este un proiect complex, sunt sigur ca il voi duce la bun sfarsit si le langa scopul final de a avea un produs functional are un puternic rol educativ prin toate provocarile pe care le ridica.  

Va multumesc! 

 

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

salutare si La multi ani! Imi cer scuze daca sunt off-topic, dar ce parere aveti despre folosirea unui potentiometru actionat de motor intr-un amplificator hi-fi? Pe unele forumuri am citit ca nu ar fi deloc recomandate intrucat ar introduce mult zgomot. multumesc!

Link spre comentariu

Sunt multe amplificatoare cu potentiometru motorizat ,chiar si cu tuburi , cred ca introduce mai putin zgomot ( sau deloc daca e bine facut ) decat variantele cu circuite integrate specializate  ( asta daca e nevoie de telecomanda )

Link spre comentariu

asta cu integrate specializate o stiam si eu, ca introduc zgomote (pacanituri, clickuri,etc). de aceea ma gandeam la un potentiometru motorizat. am vazut undeva un proiect de modernizare a unui Denon cu potentiometru motorizat. ma gandesc ca daca "au stricat" un amplify de firma cu asa ceva, nu ar merge si la un amplify home-made? intentionez sa fac un amplif cu LM3886. Am gasit multe indicatii pe aici pe forum si proiecte destule pe diverse site-uri.

Link spre comentariu

Sunt multe solutii ,si cu Arduino , dar cel mai indicat este sa iei un set gata ,primesti telekomanda aferenta , unele modele stiu si pornit/oprit ,altele si selectie sursa ,si nici nu sunt scumpe .Multe folosesc potentiometre ALPS....

Cauta pe net .

Tema a fost dezbatuta si aici pe forum

MV06-6-Way-Input-Motorized-Remote-Volume

 

 

 

ALPS-Remote-Control-Volume-Motorized-Pot

Editat de Усилитель
Link spre comentariu

multumesc, am gasit si eu kit-uri. dar vreau sa fac eu montajul. stiu ca ies mai ieftin cu astfel de kituri si fara batai de cap, dar...   

am vazut ceva facut de un coleg de forum si cateva link-uri de proiecte pe aici, pe un topic cu amplif cu tuburi. eram doar curios daca astfel de potentiometre motorizate sunt folosite in amplifuri hi-fi si daca acestea introduc intr-adevar zgomote. mai cercetam...ideal ar fi sa-si expuna parerile si cei care construiesc amplifuri. imi cer scuze initiatorului daca ii poluez topicul.

Link spre comentariu

@stryx valeeu! interesant, dar parca e ceva asemanator cu bobine? daca se ajunge la asa ceva, mai bine renunt la potentiometru motorizat.   :) 

cred ca voi merge pe varianta lui danzup, imi pare interesanta si nu prea greu de realizat.

Link spre comentariu

Dupa cum am scris mai sus nu cred ca o sa fie nevoie de asa ceva. Cablarea defectuasa a amplificatorului sau constructia slaba a montajului o sa introduca mai mult zgomot decat un potentiometru motorizat bun (calitate decenta-buna).

Eu am folosit pentu o cunostinta un Alps recuperat si nu au fost probleme de zgomot.

Editat de stryx
Link spre comentariu

Pt ceva mic eu as merge pe un LM1875 eventual suplimentat cu tranzistori bootstrap de curent de pe alimentari. Dezavantajul ar fi un slewrate relativ mic dictat de integrat (tipic 8V/µsec). Ceva de genul acesta.

O alta varianta ar fi sa adopti ceva curent mode feedback ca sa auzi si unul de asta cum suna si ai putea sa atingi si ceva slew-rate mai deosebit, macar peste 100v/µsec.

 

Sau ceva gen composite amplifier cu LM1875. O varianta:

ZvEWzgY.jpg

 

 

Daca se doreste o rezerva suficienta de putere trebuie adaugati si tranzistori externi pt ca integratul nu poate livra prea mult curent, iar in loc de AD711 poti folosi fara a pierde prea mult din performante un TL074 (unul singur pe etaj final).

Putem sa mai discutam si la telefon variante......

 

PS: mai era o schema de amplificator composite cu feedback partial si din curentul de iesire, facut cu un operational si un LM de putere, si care cica suna deosebit dar nu-l gasesc acum.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări