Sharky Postat Octombrie 16, 2020 Partajează Postat Octombrie 16, 2020 (editat) din pacate nu aveam un miez calumea la indemana si nici timp. Am improvizat cum am putut. MAsurari la 1V si 50mV. PE o boxa de sensibilitate 95dB la 1W mie imi da -9dB la 1V, 8 ohm, deci 84dB/1w 1m sau probabil ~80dB, ca valoare de varf. Destul pt o auditie in camera mica. 50mV ci -26dBV mai jos deci 54dB. Variatia dupa cum se vede cu tensiunea e infima sub 1%, cred ca se incadreaza in eroarea de masurare. Idem si la 1kHz. Mai grava e variatia cu frecventa, 15% pe o decada! Dar ghici ce, si difuzoarele o fac din plin, mai ales cele cu inele de cupru... Sau daca masori inductanta cand conul este in pozita impinsa inauntru sau inafara, sa vezi acolo ce revelatie ai... Cand mai am drum voi incerca bobina cu miez adevarat, nu porcariile alea. Si daca am si mai mult timp fac un montaj calumea de masura. Nu ma luati cu povesti cu 4 poli si asa pt ca efectiv mai mult de cateva minute n-am avut la dispozitie. Am altele pe cap. 4 poli e pt masurari mult mia precise de atat la valori mici. Daca as fi masurat Rdc atunci da, mai gaseam niste zecimale in plus dupa virgula, dar facutul de boxe nu e farmacie. Bobina fara miez are fix 1mH. Editat Octombrie 16, 2020 de Sharky Link spre comentariu
Haralambie Postat Octombrie 17, 2020 Partajează Postat Octombrie 17, 2020 Eu asta folosesc, dintr-o postare mai veche. Un miez decent. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 17, 2020 Partajează Postat Octombrie 17, 2020 Acum 12 ore, Sharky a spus: din pacate nu aveam un miez calumea la indemana si nici timp. Am improvizat cum am putut. Iron core/ eisenkern/miez de fier...ma gandeam la tole pentru transformatoare...nu la balamale sau lanturi de caini. Link spre comentariu
Sharky Postat Octombrie 17, 2020 Partajează Postat Octombrie 17, 2020 (editat) Mai, spre deosebire de altii care vb eu incerc sa ma descurc cum pot. Daca am ajuns la fata locului ceva tot am incercat. Azi am testat una cu miez corect. La 6mh abia scadea cu 10uh de la 1 la 50mv. Iar de la 100 la 1k scadea de la 6 la 5.88. Ceva miez cu pulbere, inchisa bine deci saturatie brusca: 1m 0.1r (sarma subtire) indiferent de u si f(valorile de mai sus) Pun poze de acasa. Editat Octombrie 17, 2020 de Sharky Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 17, 2020 Partajează Postat Octombrie 17, 2020 @Sharky, discutia era despre bobinele cu miez de fier la modul general. Daca faci teste doar la 1V nu o sa observi mare lucru, si asta deoarece tensiunea aia de test de 1V nu reuseste sa magnetizeze miezul ala in vecii vecilor. Problema asta am studiat-o acum cativa ani si a plecat de la faptul ca unele trafuri de iesire audio suna mai bine decat altele. Am facut, poate, zeci de mii de masuratori si am citit cam tot ce tinea de asta. O inductanta masurata la o bobina cu miez de fier e fix ''frectie'' cand o masori la 1V. O masuratoare corecta se face exact la tensiunea de lucru a bobinei. Asta se poate afla usor alimentand bobina dintr-o sursa cu o tensiune variabila si se gaseste punctul de saturatie. Sa zicem ca o bobina suporta o tensiune de 30VAC si intra in saturatie la 35VAC. Masurata la o tensiune de 1V va avea o inductanta, la 10V alta valoare si la 30V cu totul altceva. Si toate astea datorita permeabilitatii miezului care la randul ei depinde de inductie si flux. Multi testeaza trafuri de audio frecventa la tensiuni mici si prezinta o curba de raspuns in frecventa extrem de plata intre 20Hz si 20KHz, atenuari in capete de banda sub 0,5dB. In realitate, acele trafuri, la puterea maxima au o alta curba de raspuns in frecventa, dar asta nu o spune nimeni pentru ca arata ca dracu. Tot din cauza asta multi schimba ba boxele, ba amplificatorul, in speranta ca vor gasi ''Nirvana'' in audio. Si tot din cauza asta sunt pe piata mai multe boxe decat amplificatoare. Fenomenele astea electromagnetice care se intampla in cazul bobinelor si trafurilor sunt mult mai complexe decat par, si mai ales in domeniul asta, audio. Tot din pdf_ul pus cateva pagini mai devreme: Link spre comentariu
Sharky Postat Octombrie 17, 2020 Partajează Postat Octombrie 17, 2020 Mai. Eu am inteles toata aia si de acord, DAR eram curios de date concrete. Adica tu acu ai pus datele pt exemplificare dar is curios in cazul real. Azi n am avut timp da rezolv eu candva si in sarcina. Concluzia care vreau sa o trag e cat de mare tre sa fie miezu cat sa stau in zona liniara. Plus o sa ma duc la curenti si mai mici. Sa vad de cumva la 1mv am inductanta mai mica. Aia chiar ar fi o problema pt ascultatul in surdina cu varfuri. Poate are altcineva date aceste masuratori. Daca nu tot le fac eu. Pana la urma miezu e absolut necesar la 3 cai cu media taiata jos. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum