UDAR Postat Octombrie 13, 2020 Partajează Postat Octombrie 13, 2020 (editat) Mai întâi felicitări pentru realizarea practică. Pe de altă parte am spus ”cel puțin incomplet” și referirea era la desen nu la schema sau principiu în sine. Să mă explic - din primul desen se putea înțelege că Detectorul de nul măsoară o tensiune la capetele generatorului . Evident că acea tensiune nu avea cum să fie nulă. Acum, cu al doilea desen lucrurile s-au lămurit . Editat Octombrie 13, 2020 de UDAR Link spre comentariu
Sharky Postat Octombrie 13, 2020 Partajează Postat Octombrie 13, 2020 PT masurarea fenomenului circuitul ala e prea sofisticat. Aici se vb de tolerante de 10-20%, ala e ca sa masori cu multe zecimale, daca folosesti borne separate tensiune/curent. ASta e circuitul de baza din cursul de masurari electrice... Poate cineva sa masoare o bobina cu miez? Si daca nu are, baga un surub prin mijloc si masori la 100Hz, tot e ceva. Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 13, 2020 Partajează Postat Octombrie 13, 2020 (editat) Mi-am adus aminte de niste masuratori de bobine facute de mine si postate pe forum acum citiva ani. La aplicarea unei tensiuni continue la bornele unei bobine curentul creste liniar cu o panta dictata de valoarea tensiunii si a inductantei. Daca valuarea bobinei creste atunci panta curentului scade si invers. Masuratoarea facuta de mine a fost sa aplic un puls de tensiune la bornele bobinei si sa monitorizez valoarea curentului. In cazul saturatiei valoarea inductantei scade si implicit panta de variatie a curentului creste. Cit timp valoarea bobinei este constanta si sintem departe de curentul maxim (care este V/Rdc bobina considerind sursa ideala) panta este constanta. Aici puteti vedea masuratorile postate acum ceva timp. Erau doua bobine, una toroidala si una tip bara, deci una cu satiuratie brusca si una cu saturatie foarte moale. Daca studiem cu atentie imaginea pare ca, cel putin la una dintre bobine, curentul creste la inceput, cind valoarea lui este foarte mica,putin mai repede dar este greu de vazut exact ceea ce este echivalent cu inductanta mai mica la curent mic.. Dar pot fi inclusiv erori de masura. Oricum, la primele date analizate s-ar parea ca @der_doktor are oarecum dreptate dar variatia este foarte foarte mica daca exista, in nici un caz de 20-30% ca sa explice masuratoarea bobinei mele care la masuratoare a iesit 3.4-3.6mH fata de 4.5mH cit era ea marcata. Editat Octombrie 13, 2020 de sesebe Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 13, 2020 Partajează Postat Octombrie 13, 2020 3,5mH reprezinta 77% din 4,5mH...o erore de masura de cca 23%...nu crezi ca e cam mare? Link spre comentariu
Sharky Postat Octombrie 13, 2020 Partajează Postat Octombrie 13, 2020 Nu poti masura fix ce ne intereseaza? Adica inductanta la 1uA, 100mA si cativa A. Ca aici era chestiunea si misterul. De saturatie stim toti ca se intampla. Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 13, 2020 Partajează Postat Octombrie 13, 2020 (editat) Acum 52 minute, der_doktor a spus: 3,5mH reprezinta 77% din 4,5mH...o erore de masura de cca 23%...nu crezi ca e cam mare? Ma refeream la eroarea de măsură de pe imaginea de osciloscop din link-ul postat, unde la una dintre bobine pare ca la începerea creșterii curentului creste cu o panta ceva mai mare pt scurt timp/curent mic. Acolo ma refeream ca este posibil sa fie o eroare de măsură. Nu ma refeream la eroare de măsură la măsurarea inductantei decit dacă e sa acuz producătorul lor pt ca eu am măsurat cu cel puțin 3 aparate diferite; puntea mea R-L-C, o punte Agilent nu mai rețin exact modelul dar e una de banc destul de noua (model de acum 10-15 ani) și de destul de scumpa și cu un VNA, și valorile au fost foarte apropiate. Editat Octombrie 13, 2020 de sesebe Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 13, 2020 Partajează Postat Octombrie 13, 2020 Uite un exemplu concret, din materialul lui Bench despre puntea Owen Ma gandeam ca, poate, cineva a citit ce scrie Bench in articolul ala...dar nah.. Acelasi lucru gasiti si in pdf_ul ala cu masurarea inductantei drosselelor...il mai pun inca o data https://dalmura.com.au/static/THE MEASUREMENT OF CHOKE COIL INDUCTANCE.pdf si sper sa citeasca cineva. Poate imi fac zilele astea timp sa pun si masuratori reale, desi nu cred ca mai are rost...daca nici atunci nu e clar, nu are rost sa mai insist. Link spre comentariu
Sharky Postat Octombrie 14, 2020 Partajează Postat Octombrie 14, 2020 (editat) o sa o masor cu legile de circuit cu prima ocazie, si cu osciloscopul. Tare-s curios ce iese. Ce scrie acolo 16 vs 24 e o diferenta enorma, si ar fi trebuit sa apara pe masuratorile acustice. Dupa cum am scris, o masuratoare e la ascultat in mega surdina si alta e la putere mare. Mult mai mare ca si chimbare de magnitudine, as zice 30dB minim. Totusi graficele arata tare apropiat, daca era vb de un +50% ar fi aparut pe masuratoare. Din pacate zgomotul nu ma lasa sa mai duc mai jos cu masuratoarea, de aceea e necesara abordarea electrica. Totusi, daca niste boxe cu sensibilitate ~95dB ("faimoasele" coaxiale paudio de 12" :)) ) abia auzi ceva si inductanta inca e constanta, eu zic ca e suficient, mai jos oricum nu vei auzi nimic. Editat Octombrie 14, 2020 de Sharky Link spre comentariu
djlove Postat Octombrie 15, 2020 Autor Partajează Postat Octombrie 15, 2020 Am uitat sa zic, dar luni mi-a venit aparatul. Foarte frumos ambalat, a venit din Germania prin Cargus in fix 7 zile de la plata, desi cand am facut comanda aparea ca vine din Spania in 15-20 zile ca am selectat transport economy... Am verificat ceva condensatori cu el si masoara super rapid condensatori mari. Are 2 acumulatori inclusi Li-Ion 18650 Aici se poate vedeam un review despre el: Nu am avut timp sa verific mai multe cu el, vedem in timp cum se comporta Link spre comentariu
Stefan Postat Octombrie 15, 2020 Partajează Postat Octombrie 15, 2020 Sunt interesat cum se comportă la diferite frecvențe măsurarea ESRului, in special pentru condensatorii de capacități mari. Link spre comentariu
Sharky Postat Octombrie 15, 2020 Partajează Postat Octombrie 15, 2020 Poate ai timp sa elucidezi misterul legat de tole. Incerc si eu, dar nu stiu cat de curand apuc. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 15, 2020 Partajează Postat Octombrie 15, 2020 Ce mister sa elucideze? Tensiunea de test a aparatului ala e de 0,3V si 0,6V. Link spre comentariu
djlove Postat Octombrie 15, 2020 Autor Partajează Postat Octombrie 15, 2020 Da, tensiunea de test este fixa de 0.6V Dar am observat un lucru interesant, cand ii dau sa faca calibrare, calibreaza toti pasi pana la 100kHz, ca la modelul superior, modelul asta al meu pana la 40kHz, ceea ce ma face sa cred ca limitarea de frecventa intre modele e doar din soft.... Link spre comentariu
Sharky Postat Octombrie 15, 2020 Partajează Postat Octombrie 15, 2020 (editat) Cum adica ce mister? Sa bage sa masoare inductanta din reactanta si formula divizorului de tensiune. Incepand de la mV la cativa V. Voi face si eu, dar sa vad cand apuc. La mine e si mai greu ca momentan inafara de microfon, ciocan de lipit si niste multimetre nu am restul de scule la indemana. DAr poate lumineaza careva, ca tot ce e nevoie e un osciloscop, un generator semnal, un amplificator audio, niste rezistente si bobina in sine. IAr comparativ se poate testa cu puntea in sine. Editat Octombrie 15, 2020 de Sharky Link spre comentariu
alcon Postat Octombrie 15, 2020 Partajează Postat Octombrie 15, 2020 (editat) Puntea asta este nasoală? [url=http://postimg.cc/Pv4mm3Rw][img]https://i.postimg.cc/7bvmrj1m/GR.jpg[/img][/url] Editat Octombrie 15, 2020 de alcon Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum