Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Calculatoare pe lampi

Vizitator

Postări Recomandate

• Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zal

2

• Alinux

1

• d2134

1

• edy_wheazel

1

Top autori în acest subiect

Primul calculator IBM a fost facut in colaborare cu Germania Nazista, pentru a genera un fel de serii de identificare cu care erau stampilati evreii din lagare. daca se mareste poza se poate observa in dreptul unui buton ca scrie " löschen " = "a şterge", limba germana.

eu stiu ca IBM a fost cercetat pentru ca au colaborat cu nazistii, pentru ca primii i-ar fi ajutat pe nemti sa construiasca masinile de criptare "Enigma"
Link spre comentariu

enigmele cica erau folosite de afaceristii interbelici prin anii 1920 pentru a-si cripta corespondentele de afaceri. Enigma ca principiu e super simpla, faceam si noi prin gradinita chestii de-astea, refaceam alfabetul facand corespondente aleatoare unice intre litere. Enigma facea mai multe asemenea re-corespondente si in final iesea un amalgam complet. Nemtii au fost foarte foarte siguri de enigma dar si-au luat-o in gura.Prin cautarea cu Gogu a termenilor "IBM Nazi" gasim povestea completa.

Si-au luat-o in gura pt. ca aliatii au capturat o masina intr-un submarin pe care nemtii capturati nu au reusit sa-l saboteze. Neamtu' smecher la un moment dat s-a prins ca aliatii i-au dibuit si au mai pus un cilindru in plus pe Enigma. Din cate stiu eu aliatii au capturat o masina upgradata undeva in nord, tot de pe un vas. Cu UNIVAC-ul a fost o chestie tare, prima oara l-am vazut intr-un desen animat cu Duffy-Duck, un fel de SF Loony Toons unde in viitor baietii care au facut desenele animate vedeau ditamai hardughia in fiecare birou care se respecta. Scuze daca am fost OFF-TOPIC....
Link spre comentariu

In nici un caz prima poza nu e o ''scula'' din 1931! Se vede de la distanta ca sint lampi novale, de asemenea, jos se vad si alte componente de fabricatie mai recenta, cam din anii '60. :smt004 Dupa rez bobinate verzi, redresorii cu seleniu, trafo si cond din stg as zice ca e o realizare din fostul RDG.

Link spre comentariu

Iata pun aici poza cu eticheta exponatului. Daca nu au asezat-o bine nemtii, asta nu mai stiu. Putin offtopic: pentru ca tot ati pomenit aici de masina Enigma, am sa pun o poza si cu ea.(in curand)

Link spre comentariu

In fisa aia se spune clar ca in 1948 IBM a construit prima masina de calcul cu tuburi, deci nu e vorba de un calculator propriu-zis. Si nu se precizeaza daca exponatul e chiar din anul acela, eu ramin la parerea mea ca e construit citiva ani mai tirziu si nu de IBM ci de mesterii RDG-isti. Tuburile din seria Rimlock s-au produs pina prin anii '60 in tarile din est si au coexistat cu cele mai noi, deci nu vad de ce nu ar fi fost folosite pina la epuizarea stocurilor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări