Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tigai - care sunt bune?


Postări Recomandate

  • Răspunsuri 110
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cam ce se foloseste la conserve:

 

Quote

 

Ambalaje utilizate pentru conserve sunt in special cutiile metalice care pot fi confetionate din tabla de otel cositorita, tabla TFS (Thin Free Steel) respectiv ECCS (Electrochemicaly Chromium Coated Steel) si din materiale plastice.

Cutiile din tabla de otel cositorita electrolitic se clasifica dupa urmatoarele criterii:

-dupa forma: tip A, format din trei parti (corp, fund, capac), fundul si capacul fiind aplicate separat;

- dupa felul executiei, cutiile de tip A se impart astfel: cu corpul faltuit si lipit, cu corpul lipit prin suprapunere;

- dupa felul protectiei interioare: cutii nelacuite c; cutii lacuite partial p; cutii cu corpul nelacuit, fundul si capacul lacuite; cutii lacuite complet I.

Cutiile lacuite la interior se impart in: cutii simplu lacuite, cu un singur strat de lac aplicat pe corp, fund si capac; cutii dublu lacuite, cu doua straturi de lac aplicate pe corp, fund si capac.

Lacuirea pentru protectia interioara poate fi acidorezistenta (U) si sulfo­rezistenta (S). La exterior cutiile pot fi lacuite (I), nelacuite (C) sau litografiate (L).

Tabla folosita este tabla de otel stanata la cald sau electrolitic. Grosimea stratului de staniu poate fi aceeasi sau diferita pe cele doua fete ale table. De regula se foloseste tabla stanata electrolitic, pasivizata chimic sau electrochimic .

Cutiile mai pot fi confectionate din tabla de otel cromata, incheierea corpului poate fi executata prin: falt simplu, bine presat, cu sau fara puncte de intarire, executate cu aliaj de lipit, de-a lungul faltului; suprapunere simpla si lipire continua fara aglomerari de aliaj topit. Aplicarea fundului si capacului se face prin:

• falt dublu rotat, imbinarea reala fiind minimum 50% pentru cutiile cilindrice si 45% pentru cele necilindrice.

 

 

Link spre comentariu
Acum 1 oră, BRANCA a spus:

 Foarte multe vase de cupru se staneaza.Staniu 100%.Ce,ati uitat deja de conservele stanate?

 Cuprul are "boala" oxidarii in contact cu acizii din fructe si legume.

Conservele stanate mai au și un strat de "lac" peste stagnare și deci staniul nu vine în contact cu alimentele. Deci exemplul tău este tocmai un contraexemplu. 

 

Ps: vad ca și @bogdan546 a spus același lucru. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

 Sesebe.Crezi ca stratul de lac e perfect?Se mai ciuruieste si ala cateodata!Staniul nu da compusi atat de nocivi ca alte metale,e rezistent la coroziune.Altfel foloseam zinc ca e mai abundent...

 Cand s-au pornit conservele stanate nu prea era lacul de azi...Primele conserve au fost nelacuite.

 Tigaile stanate crezi ca sunt lacuite?

Link spre comentariu

Cea mai bună tigaie, este cea din disc, provenită din echipamentul de discuit pămîntul după arătură.

Minim 20-25 de ani de folosință, ca să se încarce cu energiile telurice.

Atomii din compoziția metalului, din care este fabricat discul, vor avea o remanența pozitivă şi cu efecte pozitive asupra mentalului bucătarului dar şi al consumatorilor.

Piatra pură, cioplită din stîncă, este cel mai bun material/suport de gătit.

Restul, sunt ifose şi găselnice comerciale.

Pe jar, pur şi simplu se pot găti marea majoritate a alimentelor, dar omul modern, vrea şi un ceva mai cu moț.

Pînă la epoca metalelor, strămoşii noştri, foloseau bine merci, piatra, lutul, lemnul, şi au murit de bătrînețe sau de alte boli.

Link spre comentariu

Pentru bucatarie folosesc vase din inox alimentar ,tigaie de fonta ,cam trei mm, la vase teflonate am renuntat de mult .Fiindca tot am vreo doua ibrice de alama ,as vrea sa intreb, cum se face spoirea ,mai bine zis procedeul pas cu pas, decapare- cu ce produs ,incalzire - cum, cat , cositor- de care : pur, aliaj sn-ag e bun ? 

Ce ma sfatuiti ?

Editat de Barbaro
Link spre comentariu
Acum 10 minute, Barbaro a spus:

Fiindca tot am vreo doua ibrice de alama

Alama nu am auzit sa se spoiasca. Doar vasele din cupru. Daca ma gandesc ca tiganii spoitori din anii 70 nu aveau la indemana prea multe smacuri chimice, imi dau cu parerea ca tipirigul si apa tare erau principalele ingrediente. Restul tineau de indemanare si rutina. Cred ca cel mai important era sa stii la ce temperatura sa tii vasul ca sa iese lucrare buna. E logic ca un aliaj care contine plumb nu prieste la rînză, deci intrebarea ce sa folosesti nu mi se pare fireasca.

Link spre comentariu

Nu intentionez sa folosesc pentru gatit sau ceai-cafea acele ibrice ,ca am si unul de cupru ,voiam doar sa l-e fac prezentabile de atarnat pe langa alte vechituri .

In bucatarie raman la vase de inox inclusiv cafetiera ,un ceaun si tigaia de fonta amandoua . As mai avea in plan achizitia unui wok , vedem .Vase emailate se mai gasesc si acum , par mai fragile fata de cele de acum 50 de ani , mai foloseste mama pe la tara .

 

Editat de Barbaro
Link spre comentariu



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări