merck Postat Septembrie 27, 2020 Partajează Postat Septembrie 27, 2020 7 minutes ago, BRANCA said: Foarte multe vase de cupru se staneaza.Staniu 100%.Ce,ati uitat deja de conservele stanate? Cuprul are "boala" oxidarii in contact cu acizii din fructe si legume. Sarea este marea problema pentru vasele din cupru. Link spre comentariu
bogdan546 Postat Septembrie 27, 2020 Partajează Postat Septembrie 27, 2020 Acum 9 minute, BRANCA a spus: Foarte multe vase de cupru se staneaza.Staniu 100%.Ce,ati uitat deja de conservele stanate? Cuprul are "boala" oxidarii in contact cu acizii din fructe si legume. La cutiile de conserva se aplica un lac peste pentru a nu oxida Link spre comentariu
merck Postat Septembrie 27, 2020 Partajează Postat Septembrie 27, 2020 Cam ce se foloseste la conserve: Quote Ambalaje utilizate pentru conserve sunt in special cutiile metalice care pot fi confetionate din tabla de otel cositorita, tabla TFS (Thin Free Steel) respectiv ECCS (Electrochemicaly Chromium Coated Steel) si din materiale plastice. Cutiile din tabla de otel cositorita electrolitic se clasifica dupa urmatoarele criterii: -dupa forma: tip A, format din trei parti (corp, fund, capac), fundul si capacul fiind aplicate separat; - dupa felul executiei, cutiile de tip A se impart astfel: cu corpul faltuit si lipit, cu corpul lipit prin suprapunere; - dupa felul protectiei interioare: cutii nelacuite c; cutii lacuite partial p; cutii cu corpul nelacuit, fundul si capacul lacuite; cutii lacuite complet I. Cutiile lacuite la interior se impart in: cutii simplu lacuite, cu un singur strat de lac aplicat pe corp, fund si capac; cutii dublu lacuite, cu doua straturi de lac aplicate pe corp, fund si capac. Lacuirea pentru protectia interioara poate fi acidorezistenta (U) si sulforezistenta (S). La exterior cutiile pot fi lacuite (I), nelacuite (C) sau litografiate (L). Tabla folosita este tabla de otel stanata la cald sau electrolitic. Grosimea stratului de staniu poate fi aceeasi sau diferita pe cele doua fete ale table. De regula se foloseste tabla stanata electrolitic, pasivizata chimic sau electrochimic . Cutiile mai pot fi confectionate din tabla de otel cromata, incheierea corpului poate fi executata prin: falt simplu, bine presat, cu sau fara puncte de intarire, executate cu aliaj de lipit, de-a lungul faltului; suprapunere simpla si lipire continua fara aglomerari de aliaj topit. Aplicarea fundului si capacului se face prin: • falt dublu rotat, imbinarea reala fiind minimum 50% pentru cutiile cilindrice si 45% pentru cele necilindrice. Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 27, 2020 Partajează Postat Septembrie 27, 2020 (editat) Acum 1 oră, BRANCA a spus: Foarte multe vase de cupru se staneaza.Staniu 100%.Ce,ati uitat deja de conservele stanate? Cuprul are "boala" oxidarii in contact cu acizii din fructe si legume. Conservele stanate mai au și un strat de "lac" peste stagnare și deci staniul nu vine în contact cu alimentele. Deci exemplul tău este tocmai un contraexemplu. Ps: vad ca și @bogdan546 a spus același lucru. Editat Septembrie 27, 2020 de sesebe Link spre comentariu
BRANCA Postat Septembrie 27, 2020 Partajează Postat Septembrie 27, 2020 Sesebe.Crezi ca stratul de lac e perfect?Se mai ciuruieste si ala cateodata!Staniul nu da compusi atat de nocivi ca alte metale,e rezistent la coroziune.Altfel foloseam zinc ca e mai abundent... Cand s-au pornit conservele stanate nu prea era lacul de azi...Primele conserve au fost nelacuite. Tigaile stanate crezi ca sunt lacuite? Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 27, 2020 Partajează Postat Septembrie 27, 2020 Măcar teflonul este complet inactiv. Dacă ajunge în mincarea este eliminat complet fără a interacționa cu nimic în organism. Nu pot spune același lucru despre staniu. Link spre comentariu
BRANCA Postat Septembrie 27, 2020 Partajează Postat Septembrie 27, 2020 Cu teflonul ai dreptate.Daca nu e "copt" peste 350°C e inactiv.Era vorba doar de tigaile de cupru,in stil "vintage",care e preferabil sa le ai stanate.Altfel freci toata ziua la ele... Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 27, 2020 Partajează Postat Septembrie 27, 2020 Ideea este ca nu sint de acord sa folosesc eu (de restul nu ma interesează) tigai stanate. Nu știu cum ar fi mai sănătos, poate cu inox dar nu știu cit de bine se împacă din cauza coeficientului de dilatare foarte diferit. Oricum, topicul este foarte interesant. Link spre comentariu
Усилитель Postat Septembrie 27, 2020 Partajează Postat Septembrie 27, 2020 La urma urmei concluzia : pt oameni de rand = o tigaie de marca , aluminiu cu acoperire ceramica de calitate...... Link spre comentariu
morarul Postat Septembrie 27, 2020 Partajează Postat Septembrie 27, 2020 Cea mai bună tigaie, este cea din disc, provenită din echipamentul de discuit pămîntul după arătură. Minim 20-25 de ani de folosință, ca să se încarce cu energiile telurice. Atomii din compoziția metalului, din care este fabricat discul, vor avea o remanența pozitivă şi cu efecte pozitive asupra mentalului bucătarului dar şi al consumatorilor. Piatra pură, cioplită din stîncă, este cel mai bun material/suport de gătit. Restul, sunt ifose şi găselnice comerciale. Pe jar, pur şi simplu se pot găti marea majoritate a alimentelor, dar omul modern, vrea şi un ceva mai cu moț. Pînă la epoca metalelor, strămoşii noştri, foloseau bine merci, piatra, lutul, lemnul, şi au murit de bătrînețe sau de alte boli. Link spre comentariu
Barbaro Postat Septembrie 28, 2020 Partajează Postat Septembrie 28, 2020 (editat) Pentru bucatarie folosesc vase din inox alimentar ,tigaie de fonta ,cam trei mm, la vase teflonate am renuntat de mult .Fiindca tot am vreo doua ibrice de alama ,as vrea sa intreb, cum se face spoirea ,mai bine zis procedeul pas cu pas, decapare- cu ce produs ,incalzire - cum, cat , cositor- de care : pur, aliaj sn-ag e bun ? Ce ma sfatuiti ? Editat Septembrie 28, 2020 de Barbaro Link spre comentariu
RealAlex Postat Septembrie 28, 2020 Partajează Postat Septembrie 28, 2020 Sfatul meu ar fi sa nu le folosesti, foloseste-le pe cele de inox. Link spre comentariu
doru3160 Postat Septembrie 28, 2020 Partajează Postat Septembrie 28, 2020 Acum 10 minute, Barbaro a spus: Fiindca tot am vreo doua ibrice de alama Alama nu am auzit sa se spoiasca. Doar vasele din cupru. Daca ma gandesc ca tiganii spoitori din anii 70 nu aveau la indemana prea multe smacuri chimice, imi dau cu parerea ca tipirigul si apa tare erau principalele ingrediente. Restul tineau de indemanare si rutina. Cred ca cel mai important era sa stii la ce temperatura sa tii vasul ca sa iese lucrare buna. E logic ca un aliaj care contine plumb nu prieste la rînză, deci intrebarea ce sa folosesti nu mi se pare fireasca. Link spre comentariu
Barbaro Postat Septembrie 28, 2020 Partajează Postat Septembrie 28, 2020 (editat) Nu intentionez sa folosesc pentru gatit sau ceai-cafea acele ibrice ,ca am si unul de cupru ,voiam doar sa l-e fac prezentabile de atarnat pe langa alte vechituri . In bucatarie raman la vase de inox inclusiv cafetiera ,un ceaun si tigaia de fonta amandoua . As mai avea in plan achizitia unui wok , vedem .Vase emailate se mai gasesc si acum , par mai fragile fata de cele de acum 50 de ani , mai foloseste mama pe la tara . Editat Septembrie 28, 2020 de Barbaro Link spre comentariu
merck Postat Septembrie 28, 2020 Partajează Postat Septembrie 28, 2020 15 minutes ago, Barbaro said: Nu intentionez sa folosesc pentru gatit sau ceai-cafea acele ibrice ,ca am si unul de cupru ,voiam doar sa l-e fac prezentabile de atarnat pe langa alte vechituri . Slefuit cu disc de pasla si apoi dat cu lac => arata superb! Link spre comentariu
Postări Recomandate