Mircea Postat Septembrie 20, 2020 Partajează Postat Septembrie 20, 2020 (editat) Dupa ce m-am saturat de AD9833, am trecut la 9834, cu scopul sa fac un mic wobbler pana-n 20-30MHz. Din frecventa de ceas de 75MHz este greu sa te astepti la calitate dupa 20MHz, dar am zis sa imping cat pot, si poate intr-o zi fac un overclocking la 100MHz. Unii zic ca l-au facut. Fiind timpurile care sunt, am apelat la eBay sa cumpar module DDS. Unul cu AD9834, altul cu 9850 (va fi tratat mai tarziu). Cel cu 9834 este asta: Uite ce filtru de iesire are (vezi cablajul) si cum se comporta. Nu prea filtreaza nimic, dupa cum vad si in realitate. Ma gandesc sa-l adaptez asa: Intrebare de incepator, intrucat vreau sa-l si amplific de 3-4 ori cu un opamp mai rapid (AD8056 sau LM7171) in mod diferential probabil. Sa-l filtrez inainte de opamp sau dupa? Editat Septembrie 20, 2020 de Mircea Link spre comentariu
Mircea Postat Septembrie 20, 2020 Autor Partajează Postat Septembrie 20, 2020 Exista varianta (AN-837) cu trafo in loc de diferential. Link spre comentariu
cirip Postat Septembrie 21, 2020 Partajează Postat Septembrie 21, 2020 (editat) Salut @Mircea, Simularea nu reflecta corect conditiile circuitului. Din cauza asta rezultatele sunt atat de dubioase. 1) In simulare, impedanta de atac a intrarii filtrului este 0.1 Ohmi, ceea ce este incorect. R2 din simularea ta este absorbita de R3 si rezistenta interna a sursei V1. Daca vrei sa ataci filtrul cu o impedanta de generator de 200 Ohmi, asa cum spune foaia de catalog, fie inlocuiesti V1 cu o sursa de curent, fie elimini R2 complet si o conectezi in serie cu sursa de tensiune V1. In felul asta asiguri impedanta de atac corecta. 2) La iesire, impedanta este din nou incorecta. In realitate filtrul "vede" cei 300 ohmi de pe placa in paralel cu sarcina de 50 de ohmi conectata la mufa SMA. Combinat se ajunge la 42.8 Ohmi. Cu aceste modificari se obtine o caracteristica apropiata de un filtru Cebasev cu riplu de 1.5dB, ceea ce nu e chiar rau. Proiectantul a acceptat un riplu mai mare in banda de trecere ca sa accelereze panta flancului in zona de tranzitie. Nu mai atasez poze ptr ca mi-a fost redusa quota la o zecime din cat era. Ref. la OpAmp, eu as filtra cu filtrul LC inainte de OpAmp, adica as lasa placuta asa cum este. Daca vrei sa-i pui amplificator de banda larga, macar fa-l un filtru trece jos activ, ca sa mai faci curat. Orcum, curatenia va fi numai la armonice. Daca ai spurii aproape de sinusul generat, nu le vei putea scoate cu filtru trece jos. Am mai abordat dicutia asta. DDSul are spurii datorate trunchierii fazei de care nu ai cum sa scapi, ptr ca sunt principiale. Ditheringul mai ajuta; converteste spuriile in plafon de zgomot, care e in general mai putin deranjant. Editat Septembrie 21, 2020 de cirip Link spre comentariu
Mircea Postat Septembrie 21, 2020 Autor Partajează Postat Septembrie 21, 2020 (editat) Salut @cirip, multumesc pentru raspuns. Am incercat o simulare dupa cum o vad eu pe placa. Aia 0,1R sunt ca sa nu fie 0. Dar inteleg ce spui. De ce am deschis topicul? Dupa ce am deconectat filtrul de pe placa, am observat ca semnalul nefiltrat arata mai bine decat ala filtrat cu filtrul de pe placa. D-aia am zis sa pun un Eliptic acolo, cel din ultima captura de ecran in primul post, caci mi se pare aiurea sa ai un filtru cu o frecventa de taiere la cam 200MHz dupa cum este placuta proiectata. M-am mai jucat cu AD9833 si am obtinut semnal filtrat destul de bun la 10MHz din MCLK de 25MHz - cabajul meu, proiect complet realizat de mine. Deci, din nici 3 puncte. Este o aplicatie pentru un wobbler, cat sa fac acordul la niste filtre (am un topic cu un radio 4735), acolo nu conteaza prea mult nici macar armonicile (caci filtrez pe cativa MHz de banda de trecere), dar am zis sa incerc sa obtin o iesire cat mai curata. Editat Septembrie 21, 2020 de Mircea Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum