Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

instructiuni legare regulator tensiune la motor pompa irigat


Cristian94

Postări Recomandate

Buna ziua,

 

Sunt incepator si vreau sa asamblez o centrifuga apicola. As dori sa folosesc un motor de pompa de irigare pentru extragerea mierii din rame. Am achizitionat de curand un regulator de tensiune 50-200V, max 25A , 2000W pentru controlul turatiilor  si nu stiu exact cum sa il leg la motor si daca trebuie sa elimin condensatorul de pe motor. Din pacate nu pot sa adaug imaginile:(

 

Multumesc anticipat

https://ibb.co/YbTnG9L
https://ibb.co/17zJ3xN
https://ibb.co/7bMQrr3
https://ibb.co/Kq3PSwx

Editat de Cristian94
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Cristian94

    3

  • BRANCA

    2

  • validae

    2

  • QQme

    1

Top autori în acest subiect

Nu poţi folosi regulatorul la acel motor, acolo trebuie un convertizor de frecvenţă ca să reglezi corect turaţia. Era mai bun un motor de maşină de spălat, iar ca regulator se găseşte kit gata făcut, vinde un coleg pe forum.Era bine să fi întrebat înainte de a cumpăra...

Editat de validae
Link spre comentariu

Nu are treabă cu scosul condensatorului, acel condensator trebuie lăsat pe motor.Eu vorbeam de faptul că motoarele cu rotor în scurtcircuit, cum e cel din imagine, nu sunt compatibile cu reglarea turaţiei prin variator.Dacă întrebai înainte, ţi s-ar fi recomandat să cumpei un convertizor de frecvenţă, sau să schimbi motorul.Din punctul meu de vedere, eu aş schimba motorul cu unul de maşină de spălat, fie îl vinzi pe cel de pompă, fie faci un troc....cum te avantajează.Dacă vrei să asculţi fă aşa, dacă deja eşti hotărât, să nu vii după aia să te vaiţi fie că ţi-au sărit ramele în cap, fie că ai ars motorul, fiindcă nu mai are putere la turaţii mici.

Link spre comentariu

 Validae a punctat corect.Mai e o varianta sa gasesti si sa folosesti un reductor de turatie.E insa mai greu de realizat si mai scumpa.Un motor de masina de spalat,cum s-a specificat,ar fi mai indicat si mai ieftin.

 Nu stiu cat sunt motoarele cu reductor unguresti,consacrate.Multi apicultori romani folosesc asa ceva.Vezi pe forumurile apicole.

Link spre comentariu

Pt. centrifuga am utilizat un motor de CC 12V 150W (electroventilator de microbuz) cu fulie mica si una mare de masina de spalat, raport 1/8,1/10 si un reg. de turatie tip PWM cu alim. din acu. sau redresor.(valabil si in pastoral)

Link spre comentariu

Am facut si eu o adaptare la o centrifuga artizanala cu trei rame.
https://drive.google.com/file/d/125XvlFkqbDa3FwnuWIkZxk9HljbwH2k0/view?usp=sharing

Puncte slabe:

Actionarea trebuie facuta in partea de jos a centrifugii. Fulia mare incurca la introdusul si scoaterea fagurilor. 

Cureaua si fulia imprastie un nor de picaturi foarte fine de miere, murdarind totul in jur. Se rezolva cu capace la cuva.

Pentru alimentare la baterie auto in pastoral, trebuie un invertor de 6-700W. Cred ca merge si unul care nu da unda sinusoidala, dar nu bag mana in foc pt. asta.

 

Marele avantaj la motorul de masina de spalat, cel cu carbuni sa fim intelesi, este ca prin regulatorul cu TDA1085 se citeste informatia de la tachometrul motorului, mentinandu-se turatia constanta pentru sarcini diferite. Pe cand, daca utilizezi un dimmer pentru iluminat, asa cum e cel din pozele postate, turatia motorului variaza cu sarcina.

Editat de CIBY2
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări