Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Comanda Buck-Boost

Vizitator

Postări Recomandate

Salut! As dori sa proiectez si sa implementez un convertor DC-DC buck-boost, dar comanda acestuia sa fie realizata cu ajutorul componentelor discrete. Partea mai complicata ar fi cea de implementare a circuitului de comanda a MOSFET-ului, dar pana acum nu prea am gasit mare lucru pe internet si as vrea sa va intreb daca ma puteti ajuta cu niste materiale sau niste sfaturi despre cum as putea incepe. Multumesc anticipat!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Nu cred ca are vreo structura anume in cap, ci mai degraba un scop slab prezentat.

Si eu sunt curios de ce comanda cu discrete in loc de CI-uri dedicate, sunt atat de multe ce trebuiesc reproduse, nimic simplu de facut...

@Vassago fa bine si vino cu o lista de prioritati, motivul pentru care totul trebui sa fie discret, daca totusi se pot face concesii, ce parametri de lucru trebuiesc indepliniti...

Cu cat dai mai multe detalii, cu atat mai usor este sa fii ajutat.

Link spre comentariu

Deci acest proiect este pentru facultate, ca si topologie o voi folosi pe cea mai simpla, cat despre parametrii convertorului acestia sunt la libera alegere, cu cateva mentiuni: la intrare voi avea tensiune dc ce va varia intre un anumit interval, iar cea de la iesire + curentul de pe sarcina sa fie fixe indiferent de Vin, randamentul cat mai ridicat, iar frecventa de comutatie sa fie de ordinul sutelor de kHz. Sper ca am clarificat cat de cat tema, tot ce imi doresc de la dvs. ar fi cateva sfaturi si cum ar trebui sa incep pt a lucra eficient. Multumesc.

Link spre comentariu

Acest proiect ramane doar la nivelul de schema sau trebuie realizat si practic?

Acum 48 minute, Vassago a spus:

ordinul sutelor de kHz

100kHz e suficient? daca trebuie sa fie 300-500kHz in regim de amator va fi foarte greu spre imposibil de realizat mai ales cu componente discrete.

Tensiunea la iesire poate fi fixa, dar curentul NU. El este dictat de sarcina.

Editat de vijelie02
Link spre comentariu

Inca sunt in faza de documentare, primul pas ar fi dimensionarea componentelor reactive, dar dat fiind faptul ca n-am gasit mai nimic de partea de control am zis sa apelez la acest forum. Din ce am vazut controlul dinamic al duty cycle-ului se face cu o bucla de pe sarcina spre MOS ce contine un amplificator de eroare referentiat dupa un generator PWM etc, dar n-am gasit nimic concret si problema e ca as vrea ceva step by step (ideal)...sau macar de unde sa incep..

Link spre comentariu

Ma bag si eu in seama si incerc sa clarific un amanunt: Componente discrete se refera exclusiv la tranzistoare/condensatoare/rezistori? sau se refera la faptul ca semnalul PWM trebuie generat analogic si nu cu un microcontroller?

Intreb asta deoarece, eu  cand am fost in facultate, la un astfel de proiect, se accepta orice integrat specializat pentru comanda PWM (UC3844, SG3525, TL494), dar nu se accepta microcontroller programat... poate asa este si aici... Ideea proiectului era sa dimensionam corect inductorul, condensatorul, tranzistorul mos-fet si dioda

Numai bine!

Adrian

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări