Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Receptor SSB cu TBA570A - o provocare?

yo3fhm

Postări Recomandate

Vechiul circuit TBA570A (original Philips, apoi fabricat si la noi) cuprinde elementele de baza pentru un radioreceptor MA/MF , dar circuitul nu are disponibila iesirea directa a amplificatorului de frecventa intermediara (asa cum e la TCA440, de exemplu) pentru a-i putea adauga un demodulator SSB cinstit. 

Avand in vedere problema de mai sus, m-am gandit sa supun atentiei colegilor pasionati acest aspect, in speranta ca daca exista interes, poate unii ar putea veni cu ceva idei , poate vreo solutie particularizata pentru a folosi si partea de AFI din TBA570 (si totodata, circuitul limitator FM), ocolind cumva detectorul AM intern, incorporat la final. 

Postez mai jos cateva materiale care ar putea fi de folos in acest sens, celor care ar dori sa se gandeasca la eventuale solutii.

Considerand structura circuitului, nu exclud nici o varianta care ar putea sa conduca la o solutie functionala -  inclusiv cele nonconformiste !

Stiu ca amicul nostru @Felix. iubeste abordarea solutiilor nonconformiste, asa ca il invit in mod special sa se gandeasca (daca vrea) la o traznaie de genul asta :limb: care , atat timp cat ar fi functionala, nu conteaza ca ar fi realizata inclusiv cu lemne de foc , hi hi.

Evident, oricine considera ca poate oferi o idee, poate chiar vreo solutie, e binevenit sa contribuie - nu ma deranjeaza nici offtopic-urile, nici discutiile colaterale, nici ironiile - in fond acestea constituie sarea si piperul oricarui progres, atat timp cat nu deviaza in forme patetice :)

Asadar, click ptr marire / back ptr revenire:

1) Schema interna a circuitului TBA570A

TBA570A-sch_interna_t.jpg

2) Extras din aplicatia publicata in foaia de catalog PHILIPS

TBA-570-aplicatie_t.jpg

3) Foaia de catalog PHILIPS ptr TBA570A (PDF)

4) Extras din "Catalog de circuite integrate analogice" , PDF , pag.185...194

5) Extras din "Radioreceptoare cu circuite integrate" (Buc. 1985), PDF , pag.9...44

Cam acestea ar fi resursele pe care le-am consultat. 

Mentionez ca am incercat cateva idei, dar nu mi-a iesit ce trebuie si din lipsa de timp, prefer sa "intreb si prietenii" , hi . 

Daca voi deveni miliardar , promit ca dau comision si decontez si efortul de cercetare ! 

beercheers.jpg

Cu multumiri,

Cezar

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu

Soluția pe care o văd momentan e introducerea semnalului de la BFO (455 kHz) la intrarea AFI (pin 15) alături de semnalul util. În speranța că se vor mixa acceptabil pe detectorul intern.

E o variantă de compromis, pentru că reglajul automat al amplificării va fi influențat (pacalit) de acest semnal continuu al BFO-ului și nu va mai lucra corect. Deci trebuie găsită o soluție și acestei probleme.

Link spre comentariu

Domnilor, multumesc ptr amabilitate si raspunsuri !

Sa vedem daca mai apar si alte variante, dar oricum sunt interesat sa primesc orice sugestie utila. 

@franzmChestia cu micsorarea castigului limitatorului s-ar putea sa ajute; sa vedem in ce masura. 

@Felix. : Pai daca ai vreo reprezentare, de ce sa n-o postezi ? Da-i bataie, sa vad care ti-e sugestia. Stiu ca tu spui ca le desenezi mai rapid - asa ca pune si cateva vorbe sa lamuresti ce ai vrut sa faci, conteaza ptr intelegere.

Dupa amiaza faina tuturor si numai bine!

Cezar

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
La 20.09.2020 la 16:38, Felix. a spus:

Asta e schema testata in care se foloseste sectiune Fi-FM din TA2003

E o sincrodina modesta, in care AFi joca rol de ARF in 3.5 sau 7Mhz. Feedbackul intre intrarea AFi si mixerul Gilbert ( discrimintor FM ) creaza un oscilator a carui frecvente e determinata de L si Cv. Prin mixare in " celula Gilbert " se obtine semnalul audio, LSB + USB

E o solutie modesta, dar, pentru ca are doar cateva piese, merge in scop demonstrativ. Totus e testata practic, 100% functionala. 

Salut Felix !

Am vazut postarea ta, dar n-am apucat sa revin, prea multe s-au aglomerat din week-end pana acum.

Interesant abordul tau. Nu-mi mai amintesc daca ai postat vreun filmulet cu jucaria, ar fi fost haios s-o aud piuind (mai concret, receptionand CW sau ceva SSB), ca sa-mi dau seama cat de corect demoduleaza. Nu m-am uitat inca in schema interna a integratului (imi amintesc ca de fapt, nici nu exista, decat pe bucatele si nu in detaliu) - asa ca n-am cum sa evaluez ce se petrece in realitate.

Daca ai vreun filmulet, ar fi interesant sa-l vad (poate si pentru altii).

Sanatate si toate cele bune !

Cezar

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări