Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Router CNC

cnxlast

Postări Recomandate

Salutare tuturor. Vreau sa incep constructia unui router cnc. Scopul este sa pot prelucra lemn de esenta tare si aluminiu in conditii rezonabile de precizie, iar vitezele nu conteasza atat de mult pentru ca voi lucra rar. Cursele utile 800x600x200, dar le voi ajusta in functie de ce piese gasesc. Pentru structura m-am gandit la profile C de otel (sau tipul UPN), pentru laterale profile de 300, iar portalul dintr-un profil de 140. Cele doua profile de 300 le voi fixa pe o placa de otel, inca nu stiu grosimea sau o masa de freza cu canale t. Momentan nu am ghidajele liniare si suruburile cu bile. Am gasit asa ceva la pret bun, dar mai pot urca bugetul pentru caliate superioara: https://www.aliexpre...3c00lVEgaw&mp=1 Pentru motorul de frezare m-am gandit la un Hertz de 2.2 kw. Pentru actionare am trei servomotoare de 1.27 Nm cu drivere https://mall.industr...oducts/10354486
Voi atasa poze cu ce am modelat pana acum. Este doar schematic pentru ca momentan am putine componente.
Ideea cu profilele U am preluat-o de aici https://www.youtube....9ZRFwWU&t=425s. Locul unde vor fi prinse ghidajele, carcasele de rulmenti si partea dintre profile si placa vor fi frezate.
Astept cu interes pareri. Toate cele bune!

Capture1.PNG

Capture2.PNG

Capture3.PNG

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cnxlast

6

• bcristian

2

• valivoi

1

• cnc_step

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cu profilele alea deschise nu prea faci treaba. La latimea de 600mm cursa pe x, un surub de antrenare era de ajuns.

Nu stiu ce buget ai alocat pentru toata lucrarea, dar eu zic sa umblii la structura si sa o reproiectezi. In filmare pe youtube, profilul este de bara rectangulara pe Y

Editat de cnc_step
Link spre comentariu

Buna seara. Multumesc pentru raspuns. Daca aleg sa pun un singur surub de antrenare, nu ar trebui sa fie pe mijloc? Bugetul este undeva la 1000 de euro pentru partea mecanica: ghidaje, suruburi, rulmenti,  profile si alte elemente de prindere. In video, tipul sudeaza pe profil doua bare patrate, eu nu as vrea asta pentru a nu aparea tensionari. Daca nu gasesc alta solutie, asa voi face. Oricum nu se apica identic din moment ce el are o structura fixed gantry, iar eu mobil. Incerc acum sa imbunatatesc structura si revin cu poze.

Multumesc si toate cele bune!

Link spre comentariu

La asa ceva ma gandeam, astfel as putea sa inchid profilul fara sa sudez nimic, doar prindere in suruburi. Profilele U le am deja si de asta m-am gandit la varianta asta, cred ca ar garanta o rigiditate ridicata, ele avand o masa foarte mare.

Captureel1.PNG

Captureel2.PNG

Captureel3.PNG

Link spre comentariu

Cu 1000 de euro nu stiu daca faci mecanica , poate daca le gaseti second hand .

Profilele alea 2 mi se par cam subtiri , si fara nici o structura sa le sustina , cred ca o sa vibreze , nici nu cred ca poti sa frezezi , numai daca ai o masa si le pui orizontal , si le faci di o prindere , daca le faci din 2 prinderi , veci nu cred ca o sa fie paralele perfect , nici asa din o prindere nu stiu daca o sa iasa bine , pentru ca sunt subtiti in carne , si vibreaza cand intra freza in ele .

Link spre comentariu

Profilele UPN de 300 sunt mai mult decat suficient de rigide pentru masina asta.

Intrebarea e cum le frezezi - ai acces la o freza suficient de mare? Trebuie dintr-o singura prindere. altfel e cam munca inutila.

Daca nu ai posibilitatea asta. iti recomand sa le faci din profile de Al sau construite din mdf sau placaj, structura inchisa. Debitarea la circular profi (de ex cele din centrele de debitare de la magazinele de pal, bricolaj, etc) este suficient de precisa.

Link spre comentariu

320 de euro ar fi un kit cu ghidaje si suruburi chinezesti, dar vin din Spania si atunci nu cred ca mai platesc taxe vamale. Are doar trei suruburi, deci va mai trebui sa comand unul, asa as ajunge la aproximativ 400 de euro cu componente chinezesti. Profilele le am deja, de asta ma gandeam sa le folosesc. Ideea era sa urc lateralele mai sus, astfel incat distanta dintre portal si ghidajele de pe y sa fie cat mai mica. Pe latura lunga daca ma uit in sectiune, profilul are grosimea de 10 mm. Din ce altceva as putea sa fac lateralele? 

Nu am acces la o freza momentan, ma gandeam sa fac un desen tehnic si poate gasesc un pret bun la cineva.

Editat de cnxlast
Link spre comentariu

Incearca, dar nu sunt prea optimist. Cand am avut nevoie de o prelucrare pe care nu o puteam face eu si am incercat pe la ateliere de confectii metalice sau mesteri fie nu se putea, fie costa cat nu facea, fie metoda de lucru era de tipul fa semn cu creta si taie cu toporul, fie am stat 2 luni ca e gata maine, samd.

Apropos, masa din ce o faci? O varianta care merge bine la cnc-urile pt lemn e ce se cheama in engleza torsion box. Google "plywood cnc torsion box" pt idei. Daca vrei sa faci cu margini ridicate le poti ingloba in cutie.

Dar iti recomand sa mergi pe sistemul clasic, cu "schela" peste masa, ca sa ai acces de pe laterale. Altfel e mai incomod la manipularea/fixarea pieselor pe masa.

Link spre comentariu

Nu imi place ideea de a folosi lemn pentru structura. Pentru masa vreau sa folosesc una de freza sau de masina de gaurit, cu canale T. Am una, in stare foarte buna, dar de dimensiuni mai mici. 525x425 mm suprafata totala de prindere, iar cu tot cu margine 650x550 mm. Daca voi gasi una de dimensiuni mai mari, voi prinde direct pe ea profilele U, altfel in lateral, inca nu imi este clar cum voi face.

A ajuns si motorul de frezare de la Hertz de 2.2 kw, ca sa fie mai ieftin transportul am luat mai multe, poate este cineva interesat, voi posta la vanzari. Atasez poze cu masa. 

masa1.jpeg

masa2.jpeg

spindle.jpeg

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări