djlove Postat Septembrie 7, 2020 Partajează Postat Septembrie 7, 2020 Salutare colegi Doresc sa realizez o sarcina programabila pentru atelier, care sa ma ajute sa testez diferite montaje. Sarcina aceasta vreau sa o realizez plecand de la 20buc rezistente de putere 100W si 4 Ohmi, pe care o sa le montez pe un radiator Ideea mea e de a conecta aceste rezistente in anumite configuratii (serie/paralel) cu ajutorul mai multor relee, pe care sa le actionez cu un Arduino, de pe care sa setez rezistenta dorita (selectabila, sa spunem in 10 pasi) acolo pot face si o monitorizare a curentului si o afisare a puterii disipate din circuit. Partea de programare nu e grea pentru mine, "dificultatea" ar fi sa gasesc care sa fie pasii ca sa fie cat mai utila... Poate ca util ar fi sa o pot face si simetrica, cine stie cand am nevoie... A realizat cineva ceva similar? Link spre comentariu
BRANCA Postat Septembrie 7, 2020 Partajează Postat Septembrie 7, 2020 Djlove.Am mai vazut pe net combinatii din astea insa in general pentru testare surse PC.Comutari prin legaturi,de regula. Am demult in cap si eu o sarcina din asta dar electronica.Depinde ce valori maxime iti impui. Vezi ca Zvonacfirst a realizat o sarcina pe Mosuri de peste 250W. Daca vrei puteri mari ti-as sugera o combinatie Mos-rezistenta putere.De exemplu sa utilizezi rezistente vitrificate de 1 sau 2 ohmi la 300w,in serie cu Mosurile.Apoi aici te joci cu comanda pe Mosuri din controler. Personal,pentru usurinta si universalitate ti-as recomanda numai varianta anterioara. Link spre comentariu
bolek Postat Septembrie 7, 2020 Partajează Postat Septembrie 7, 2020 (editat) Pt. amplificatoare in AC nu prea merge cu mosuri....adica ar merge dar nu e simplu...pentru surse DC da. Editat Septembrie 7, 2020 de bolek Link spre comentariu
BRANCA Postat Septembrie 7, 2020 Partajează Postat Septembrie 7, 2020 Bolek.Si eu m-am gandit la asta.Practic iar ramane utilizarea de rezistente wattaj mare.Nu sunt prea ieftine dar sunt sanatoase. Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 7, 2020 Partajează Postat Septembrie 7, 2020 (editat) Pt amplificatoare nu trebuie prea multe valori. Uzual este suficient 4 și 8 ohm dar în extremis se pot utiliza 2-4-8 și 16 ohm. Mai multe valori nu este nevoie și se pot utiliza doar 4 rezistoare de 4ohm și 100-300W care prin combinații cu releie sa permită toate cele 4 valori. Pt test ar surse in schimb trebuie o gama muuuuult mai larga de valori și cel mai indicat este sa se utilizeze tranzistoare MOS-fet ca sarcina activa, deci ceea ce vrei tu sa faci nu-i altceva decit un overenginerig fără o utilitate practica prea mare. Mai bine faci o sarcina doar pt amplificatoare iar pt surse te orientezi spre altceva. Trebuie sa ții cont ca și releiele adaugă o rezistenta nu tocmai neglijabila și variabila în timp (din cauza îmbătrânirii / oxidării contactelor) indiferent de tipul contactelor utilizate. Acum citiva ani am studiat problema contactelor la releie ca sarcina de servici, deci nu vorbesc din auzite. Ca sarcina activa cu MOS-fet poți cauta scheme industriale pt inspirație. Se găsesc de la modele mai vechi, de exemplu de la HP / Agilent. Editat Septembrie 7, 2020 de sesebe Link spre comentariu
djlove Postat Septembrie 7, 2020 Autor Partajează Postat Septembrie 7, 2020 (editat) Pai in cazul asta poate ca ar trebui sa gandesc altfel problema, daca cu relee nu e ok... Rezistentele le am, nu inca fizic dar le-am comandat si astept sa ajunga, radiatorul la fel, il am deja achizitionat de la TME.. Poate sa pun cate 2 rezistente in paralel ca sa am 2 ohmi/200W, si sa scot capetele pe mufe banana de 63A pe fata carcasei, si fac 10 grupuri de genul asta, pe care le pot pune serie sau paralel in functie de necesitati cu ajutorul unor bucati nici de conductor gros cu mufele banana de calitate.... Asta ar insemna sa am 20 de conectori banana tata pe carcasa, si in functie de puntile care le fac pot testa diverse, chiar mai multe lucuri in acelasi timp, pe rezistente diferite... Poate ca e o idee mult mai buna, fiind mult mai simpla constructiv... mai putine contacte , mai multa fiabilitate Editat Septembrie 7, 2020 de djlove Link spre comentariu
djlove Postat Septembrie 8, 2020 Autor Partajează Postat Septembrie 8, 2020 (editat) Totusi, imi dai seama ca ar trebui mereu sa caut dupa punti mereu prin atelier si poate le pierd si in plus daca vreau sa pun in paralel ar trebui cate 2 mufe la fiecare capat... Am schitat ceva de inceput, la prima vedere pare faina ideea cu mixul intre mufe (de la 1 la 10 pe desen) si relee(de la k1 la k8 pe desen). Ideea de mai jos sa fac 5 linii de 4ohmi (400W) 2 rezistente paralel in serie cu alte 2 paralel, la capetele grupului asta montez mufe banana aurite de 32A Daca vreau sa testez amplificator pe 4 ohmi conectez intre 1 si 2 canalul 1 si 9 si 10 canalul 2 (toate releele raman deconectate si as avea 2x4 ohmi separat cu 400W) Daca am nevoie de 4 ohmi dar putere mult mai mare pot conecta randul 1 in paralel cu randul 2 care sa fie in serie cu randul 4 care e in paralel cu randul 5 (releu k1, k2, k4, k6, k7,k8 on; ar veni 4 ohmi si 1600W) Daca vreau 2x 8 ohmi, inchid cate un releu si conectez in alte mufe, de exemplu intre 1 si 3 si releu k2 on.... Implementez asta in microcontroler si adaug posibilitati de selectie si atentionare (unde trebuiesc conectate sondele si puterea maxima ce poate fi disipata in functie de configuratie, care sa fie afisate pe un display, selectia sa fie digitala... Selectiile nu le fac cu sarcina conectata ca sa nu distrug releele (adica sa comut diverse contacte in sarcina) Nu stiu de ce, dar la ora asta ideea mi se pare ca ar fi buna pentru ceea ce vreau eu sa fac cu aparatul asta (test surse si amplificatoare) nu mai vreau sa umblu cu becuri si fiare de calcat.... ca ma cearta nevasta ca ii stric fierul de calcat :D Avantajul cu releele astea 8 ar fi ca folosesc mai putine fire si ca implementan partea digitala pot calcula rezistenta echivalenta in microcontroler si sa o afisez pe ecran, fara a mai fi nevoit sa calculez mereu cum sa pun (serie/paralel) firele... Rezistenta introdusa de contacte nu m-ar deranja in nici un fel, ma gandesc ca daca nu le inchid in sarcina releele tin mult si bine, odata ce nu apare arc electric acolo.... Daca mai pun la socoteala ca o folosesc din joi in pasti (o data la cateva luni..) nu imi fac griji pentru ele. Ideea cu sarcina electronica cu tranzistori nu imi place, eu vreau pasiva cu rezistente, nu am nevoie de reglaj continuu, imi sunt de ajuns cateva configuratii, pentru ce fac eu, hobby... Cineva cu o alta idee mai buna de a folosi rezistentele astea 20x4ohmi? Carcasa vreau sa o fac acceasi dimensiune ca celelate 2 jucarii care le-am construit, ca sa stea frumos in rand cu ele.... Editat Septembrie 8, 2020 de djlove Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 8, 2020 Partajează Postat Septembrie 8, 2020 (editat) Renunti la un sir de rezistente si la ideea de a avea 16Ω stereo. Conectezi direct in serie 4 grupuri de cite 2 rezistente in paralel si la toate punctele de conexiune dintre rezistente montezi banane. Apoi cu firele care vin de la amplificator cu banane la capete te poti conecta direct pe fiecare sir de rezistente astfel incit sa obtii 2Ω, 4Ω, 6Ω si 8Ω. Asta in configuratie stereo si nu-ti mai trebuie punti. Folosesti o punte ca sa conectezi in serie cele doua siruri de rezistente de 8Ω ca sa obtii 16Ω dar va fi doar pt 1 singur canal. Asta ar fi cea mai simpla configuratie pt testat amplificatoare si nu necesita releie comutatoare si nici punti care se pot pierde daca nu ai nevoie de 16Ω. 4 rezistente iti vor ramine de rezerva sau pt alte aplicatii. Editat Septembrie 8, 2020 de sesebe Link spre comentariu
djlove Postat Septembrie 8, 2020 Autor Partajează Postat Septembrie 8, 2020 Da, sebese, ai dreptate, 16 ohmi nu imi trebuie in 2 canale. dar configuratia asta asta nu ma lasa sa testez si surse, ma limiteaza la putere mult. Pe cand in schema initiala pot pune si toate grupele in paralel, pentru un curent mare pe12V de exemplu.... sau toate in serie, sau serie jumate, paralel cu cealalta jumatate serie.... Ce spui tu e foarte simplu, numai ca ma limitez la puterea rezistentelor in serie tot timpul... Nu as vrea sa renunt la un rand din ele, pentru ca toate in serie ar da 20 ohmi, unde as putea sa testez o sursa de 100V , rezultand un curent de 5A (care e o valoare comuna in alimentarea unor amplificatoare....) Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 8, 2020 Partajează Postat Septembrie 8, 2020 Faci cum vrei! Vezi sa nu ajugi ca ai un super load dar pe care nu-l poti folosi din diferite motive minore (ca de exemplu lipsa unei mufe) si sa folosesti diferite improvizatii doar ca sa-ti poti face treaba. De obicei echipamentele bune la toate nu-s bune la nimic la un nivel acceptabil. Atunci fa cele doua siruri cum am zis eu mai sus si pune inca un set de rezistente ca un desenul tau (rezistentele ramase) si folosind niste punti poti sa ai si cei 20Ω pt testarea surselor. Link spre comentariu
vijelie02 Postat Septembrie 8, 2020 Partajează Postat Septembrie 8, 2020 Acum 13 minute, djlove a spus: numai ca ma limitez la puterea rezistentelor in serie tot timpul... Asta n-am inteles-o. Puterea rezistentelor se aduna si in serie si in paralel. Link spre comentariu
djlove Postat Septembrie 8, 2020 Autor Partajează Postat Septembrie 8, 2020 (editat) Da... exprimarea e proasta.... cred ca s-a inteles ideea corecta E vorba de puterea maxima ce pot disipa pe ele. La 100V daca incerc conectez doar 4 ohmi (un singur sir) ar veni 25A (2500W) pe rezistente de 400W(deci nu merge), daca as face 2 grupuri serie/paralel as avea rezistente de 1600W conectate si as putea disipa puterea aia un timp scurt.... Poate ca nu e cel mai bun exemplu, dar se extrage ideea... nu e de ajuns doar serie, am nevoie si de paralel. Alt exemplu ar fi o sursa de 12v, daca vreau sa o testez la curent cat mai mare, as putea pune toate grupurile in paralel, si as avea rezistenta echivalenta 0.8ohmi, adica un curent de 15A, daca nu le pun in paralel cel mai mare curent ar fi de 3A, pe un grup de 4 ohmi..... Editat Septembrie 8, 2020 de djlove Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum