Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

densitati de curent PCB


Tincu Ioan

Postări Recomandate

buna ziua. am observat ca in proiectarea instalatiilor electrice, pentru alegerea sectiunii cablurilor se ia in calcul o densitate de curent de 4-6 A/mm2. de ce in cazul cablajelor imprimate se accepta curenti cu mult mai mari?

Link spre comentariu

Din doua cauze:

1. Raportul perimetru/arie al sectiunii este mai mare la traseele de PCB fata de conductorii obisnuiti. Asta, impreuna cu forma plata a traseului, faciliteaza eliminarea caldurii.

2. Conditiile de racire sunt mai bune, traseul fiind lipit pe placa.

Link spre comentariu

Rar sunt trasee cu curenti mari si alea sunt  scurte , cel mai des doar borne de legatura unde circula amperajul , circuitul se cositoreste gros in zonele critice ,multe placi asigura comanda pt curenti mai importanti , care vin la picoarele releelor , insule pt triace etc , sunt multe solutii , proiectantii stiu ce fac.

 

Link spre comentariu
Acum 18 minute, manolo a spus:

Nu stiu in ce program ai vazut asta,dar in SP un traseu de 1mm tine 3,13A.

cred ca acel milimetru de care zici tu se refera la latimea traseului, si nu la sectiune.

Link spre comentariu
Acum 4 ore, Tincu Ioan a spus:

de ce in cazul cablajelor imprimate se accepta curenti cu mult mai mari?

Cablurile stau in copex in / pe perete neventilate. Peretele poate arde. Izolatia topita poate crea pericol de electrocutare. Cablajul e sticlotextolit si daca exista si tensiuni periculoase trebuie incastrat intr o cutie neimflamabila si inclusa o fuzibila. Sunt mult mai multe riscuri care trebuie acoperite la un amarat de prelungitor de 220v cu niste fire subtiri ca cele de la casti decat intr o sursa de pc cu zeci de amperi si sute de volti inauntru. Daca se topeste trasa si se opreste aparatul nu e problema asiguratorului de locuinta ci a fabricii de aparate electronice.

Pentru exemple extreme vedeti stecherele de uk cu siguranta fuzibila inclusa in ele.

Editat de bolek
Link spre comentariu
Acum 2 minute, Craciun a spus:

Densitatea de curent e referitor la suprafata (arie) nu neaparat la o sectiune.

J=I/S si la Cu avem J=3A/mm^2

Formula de mai sus este un caz absolut particular . Densitatea de 3A/mmp se folosește la transformatoare . La conductoare libere se poate ajunge și la 10A/mmp .

Dar întrebarea a fost pentru trasee PCB nu pentru conductoare și răspunsul corect l-a dat @d2134 mai sus.

Există un standard : IPC-2221 și mai multe calculatoare online bazate pe el .

https://www.digikey.ro/en/resources/conversion-calculators/conversion-calculator-pcb-trace-width

https://www.7pcb.com/trace-width-calculator.php

e.t.c.

 

Link spre comentariu
Acum 4 minute, Craciun a spus:

Salut @Tincu

Densitatea de curent e referitor la suprafata (arie) nu neaparat la o sectiune.

J=I/S si la Cu avem J=3A/mm^2

 

BR/Daniel

in cazul curentilor de frecventa mai ridicata conteaza decisiv aria conductorului, datorita efectului pelicular. am vrut sa specific doar cc in topic, dar nu am facut o pentru ca nu ma asteptam la asa multe puncte de vedere oarecum diferite. 
vorbind de curent continuu sau frecvente mici, conteaza sectiunea mai mult. asa cum a spus d2134, latimea ajuta la racire, in rest, curentul circula cu aceeasi intensitate prin toata masa conductorului. valoarea de 3 A/mm2 se refera sigur la conductor circular folosit in instalatii, pentru ca in cazul cablajelor imprimate, vad intr-un curs de la facultate ca pentru o latime de 10mm la o grosime de 17 microni, rezultand o sectiune de 0,17mm2 cu o incalzire maxima admisa  de 20 de grade celsius (nu scrie si durata de functionare si conditiile de racire), se accepta un curent de pana la 10 A.

revenind la conductoare pentru instalatii, am vazut mai multe valori pentru J, incepand de la 3 pana la 6 A/mm2, dar probabil ca alegerea valorii considerate i proiectare se face tinand cont si de regimurile tranzitorii, cum ar fi pornirea motoarelor care implica supracurenti.

Link spre comentariu

Salut,

Cred ca am fost un pic confuz in exprimare.

Eu voiam sa specific doar faptul ca densitatea de curent se refera la orice arie a  unei sectiuni de traseu strabatut de curentul I , nu neaparat la sectiunea unui conductor care e un cerc.

In rest colegii au dreptate cu valorile diferite in diverse situatii(conductor, traf, PCB)

 

 

BR/Daniel

Link spre comentariu
Acum 20 minute, manolo a spus:

Ai gasit PCB cu grosimea cuprului de 1mm? 

am vrut sa spun ca eu in postarea initiala, ma refeream la aria sectiunii, si nu la latimea  traseului, adica am scos in evidenta ca raspunsul tau e pe langa subiect.

Link spre comentariu

Un exemplu concret e în firma în care lucrez: densitatea de curent acceptată şi folosită de toată lumea e de 35A/mm^2. În aceeaşi firmă există cablaje care au 0,4mm grosimea stratului de cupru (400um).

Link spre comentariu
Acum 42 minute, ratza a spus:

Un exemplu concret e în firma în care lucrez: densitatea de curent acceptată şi folosită de toată lumea e de 35A/mm^2. În aceeaşi firmă există cablaje care au 0,4mm grosimea stratului de cupru (400um).

 

Lasa-i mai sa se certe ca ce destepti este el.

La ce crezi ca le va folosi? Acum numai bine de scos fum din cablaje. Crezi ca toti cei ce vor citi pe aici stiu cum sa calculeze o densitate de curent sau macar curentul consumat RMS si peak?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări