Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

6P3S PP SMPS

fgbogdan

Postări Recomandate

Acum 2 minute, Shambala a spus:

Redresarea cu siliciu este folosita in  amplificatoare cu tuburi in special in clasa A, pt ca filtrul de tip CLC (CLCLC) elimina practic tot zgomotul de comutatie al diodelor.

De acord, la clasa A (consum fix)  poate fi eficientă o astfel de variantă ... 

Link spre comentariu

La pagina nr 5 am spus de capacitatea filament-catod.

https://www.elforum.info/topic/144309-6p3s-pp-smps/?do=findComment&comment=1946493

Acum intreb si eu meseriasii astia care sunt pro SMPS..daca stiu ce spectru de frecvente contine un semnal dreptunghiular? Sunt convins ca 90% o sa zica ca o alternantza pozitiva si una negativa cu un factor de umplere care uneori e reglabil, exact asa cum il vad ei pe osciloscop. Restul, mai batrani, cu destula experientza, o sa spuna ca acest semnal ''dreptunghiular'' vazut pe osciloscop este in esentza compus dintr-o frecventa fundamentala si o multitudine de armonici impare. Cica..de aia se folosesc la redresare diode ultra rapide sau schottky.

https://de.wikipedia.org/wiki/Datei:Fourier_synthesis.svg

Ganditi-va ce se intampla la redresarea acestui semnal si mai ales ca sursele in comutatie nu prea livreaza o forma de semnal perfect dreptunghiular, apar si niste spike_uri, overshoot_uri care sunt greu de atenuat cu toata mama lor de snubere. Eu, unul, n-am vazut nici o sursa in comutatie care sa nu aiba radiatii electromagnetice parazite si sa scoata o tensiune perfect dreptunghiulara. Ce nu stiu unii ca @maxentee ca lampile nu sunt limitate in frecventa iar o tensiune parazita de inalta frecventa va fi si ea amplificata odata cu semnalul de audiofrecventa, rezultand in final o intermodulatie de toata frumusetea. Tocmai de asta in grile se pune rezistorul ala de 1KOhm sau perla de ferita.

Ar trebui ca discutiile astea despre SMPS si lampi sa fie mutate intr-un topic separat.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, der_doktor a spus:

Ce nu stiu unii ca @maxentee ca lampile nu sunt limitate in frecventa iar o tensiune parazita de inalta frecventa va fi si ea amplificata odata cu semnalul de audiofrecventa, rezultand in final o intermodulatie de toata frumusetea.

Oare?

Ca sa apara intermodulatie trebuie ca lampa sa lucreze neliniar. Pentru ca produsele de intermodulatie sa fie audibile, trebuie sa existe armonici ale semnalului care sa aiba frecvente apropiate de frecventa de lucru a SMPS. În anii '90 în aparatura de larg consum (video Loewe de ex.) se lucra cu ca. 500 kHz. Acuma se poate si mai mult. Chiar avem componente de o asemenea frecventa în spectrul semnalului produs de tuburi?

Eu zic s-o lasam balta. Sa-si faca fiecare dupa cum pofteste. Des Narren Wille ist sein Himmelreich.

Link spre comentariu
Acum 4 minute, franzm a spus:

Oare?

Ca sa apara intermodulatie trebuie ca lampa sa lucreze neliniar. Pentru ca produsele de intermodulatie sa fie audibile, trebuie sa existe armonici ale semnalului care sa aiba frecvente apropiate de frecventa de lucru a SMPS. În anii '90 în aparatura de larg consum (video Loewe de ex.) se lucra cu ca. 500 kHz. Acuma se poate si mai mult. Chiar avem componente de o asemenea frecventa în spectrul semnalului produs de tuburi?

Eu zic s-o lasam balta. Sa-si faca fiecare dupa cum pofteste. Des Narren Wille ist sein Himmelreich.

@franzm, cate lampi lucreaza liniar? Eu nu stiu de existentza unei carasteristici anodice sau de grila liniara. Stiu doar de 3/2 power law...a lui Child and Langmuir...si aia nu e liniara absolut deloc.

Si, da, radiatia parazita a sursei in comutatie, ajunsa pe electrozii de comanda ai tubului va fi modulata cu semnalul util si apoi gasita in circuitul anodic dar multiplicata. 

Stii ce diferente sunt intre ECC83(lampa audio) si ECC85(folosita in tunere FM)? Ce limiteaza frecventza limita superioara?

Daca vrei discutam subiectul pana la epuizare ...nu de alta dar am pierdut destul de mult timp cu studiul distorsiunilor lineare si nonlineare in amplificatoarele de audiofrecventa, in special aici la tuburi.

Link spre comentariu

Ce imi plac mie argumentele alea ''nici-o firma mare nu a face asa ceva'' Deci daca firma aia mare, la care voi va inchinati neconditionat, va spune sa mancati un rahat, voi asa faceti ?

Daca mi-ati fi zis, nu punem frate surse din astea ca ne strica tot farmecul si aspectul de ''vechitura'' de ''vintigi'' v-as mai crede, dar sa ma luati cu intermodulatii si ca cimpoiu va suna ca porcu din cauza sursei fara ca voi macar sa faceti niste teste e totusi copilaresc.

Halal mesteri mai sunteti, nu va suparati pe mine. Degeaba aveti scule si va dati cunoscatori.

Pe de alta parte voi va inchinati la firma aia Mchintosh care pune leduri manelistice sub lampi ? Facepalm emoticon

Link spre comentariu

Oare nu putem sa punem o sursa in comutatie intr-un amplif. de audiofrecventa si aia de la Keysight sau Lecroy sau Tektronix etc. le pun in echipamente de zeci/sute de mii de dolari? (care au benzi de lucru poate in jurul GHz sau zecilor de GHz)

Audiofilia... e boala grea!

Link spre comentariu

Sa ramanem la lampi. Exemplul cu aparatura de masura nu e relevant in cazul de fata.

Este evident ca incompatibilitatea intre lampi si SMPS nu se datoreaza SMPS-urilor, caci poti sa faci sursa la 2MHz, ci limitarilor etajelor audio cu lampi.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Haralambie a spus:

Hai sa vorbim corect totusi, folosind cuvintele adecvate

Foarte corect!

Nu stiu ce naiba au romanii, ca trebuie neaparat sa se strofoace la ideile altora, daca nu concorda cu ale lor!

Ca "dreptatea" lor sa fie BINE inteleasa, trebuie neaparat sa foloseasca cuvinte de strada, de mahala.

Ii rog pe toti cei care n-au facut in viata lor un amplificator pe lampi, n-au ascultat nimic comparativ si dau cu bata in cei care au facut-o, sa renunte a imparti dreptatea in sectiunea destinata lamparilor. Sunt destule alte sectiuni pe forum in care sa-si "demonstreze" opiniile.

Lasati-ne, ca avem si-asa destui "guru" si sensibilitati afectate si intre noi!

Multumesc si Sarbatori fericite!

Link spre comentariu
Acum 8 ore, Mircea a spus:

Sa ramanem la lampi. Exemplul cu aparatura de masura nu e relevant in cazul de fata.

Este evident ca incompatibilitatea intre lampi si SMPS nu se datoreaza SMPS-urilor, caci poti sa faci sursa la 2MHz, ci limitarilor etajelor audio cu lampi.

Nu cred ca exista o incompatibilitate intre lampi si SMPS! Functioneaza fara probleme! Intr-adevar, lampile au unele particularitati in ceea ce priveste alimentarea; nu intru in detalii, insa diverse tipuri de alimentare dau un sunet diferit al amplificatorului. Cine nu a testat, poate avea oarece dubii, insa cei care au avut curiozitatea de a o face, stiu despre ce este vorba. Una peste alta, fiecare constructor este absolut liber sa faca ceea ce doreste si poate! Care-i problema? 

Link spre comentariu
Acum 4 minute, fcon a spus:

Nu cred ca exista o incompatibilitate intre lampi si SMPS! Functioneaza fara probleme! Intr-adevar, lampile au unele particularitati in ceea ce priveste alimentarea; nu intru in detalii, insa diverse tipuri de alimentare dau un sunet diferit al amplificatorului. Cine nu a testat, poate avea oarece dubii, insa cei care au avut curiozitatea de a o face, stiu despre ce este vorba. Una peste alta, fiecare constructor este absolut liber sa faca ceea ce doreste si poate! Care-i problema? 

Exact, alimentarile diferite dau un sunet diferit dar pentru a stii acest lucru trebuie sa construiesti sa masori si sa asculti diferentele  insa unii trateaza in mod simplist alimentarea amplificatoarelor  adica curent continuu si atat, nu au construit, masurat si ascultat deci cum sa porti o discutie civilizata cu acestia cand din start sunt inflexibili si folosesc un libaj la limita bunului simt ?

Link spre comentariu
La 14.12.2020 la 7:06, fgbogdan a spus:

intre timp am terminat cu el si cam asta e tot. Nu am de gand sa il duc mai departe (carcasa, etc...) ...

Nu ma bag la discutii de pro/conta SMPS - fiecare cu gusturile lui.

Iata ca au trecut zile bune, cu discutii sterile...

Catre initiatorul topicului:

Absolut corect!

Cum ti se pare, ca sunet? Daca-ti place si totul se potriveste (sursa-amplificator-boxe) este OK...

Bravo!

Link spre comentariu

fgbogdan, am atasat schema ultimei surse SMPS pe care am folosit-o la un PP cu 6P3C-E.

Pentru puteri pina in 200W este mai usor de folosit un flyback.

In loc de IR2153 eu folosesc IR2161.

Spor la treaba si stau la dispozitie pentru orice intrebari, desigur legate de SMPS.

6P3C-E PP AB2 SMPS schema.jpg

Editat de RockDok
Link spre comentariu

multumesc RockDok. Tu ai fost cel care m-a ajutat inca de la inceput cu sursele. Urmaresc cu atentie schemele prezentate de tine.

Cand am inceput cu sursele in comutatie plecasem pe la o sursa de bec economic care functioneaza doar daca are o anumita sarcina - fapt ce o facea nefolositoare la amplificatoarele cu tranzistori insa pentru lampi unde tot timpul avem consum la filamente am zis ca s-ar putea sa mearga. Si a mers. Am folosit acel amplificator cativa ani (un push pull cu PCL84) pe care apoi l-am vandut.

Sursa era foarte simpla insa neavand posibilitatea sa a ii controla frecventa, la consum mai mare incepea sa faca probleme.

Asa ca urmatorul pas a fost ir2153.

Tot la sugestia ta am incercat si cu ir2161 dar am revenit la 2153 deoarece mi se pare mai versatil (e doar o parere personala).

Am realizat cam 15 surse  - din care cateva au ajuns in amplificatoare cu lampi PP - pcl86 , PP 6N14P , PP PL84, PP - 6P3S (2x), restul asteapta sa fie folosite sau slujesc siliciul.

Inainte de asta tot ce am realizat ca si amplificatoare cu tuburi (Se PCL86, Se 6P45C, PP 6N14P, PP PL500, PP 6P3S, Se PCL86+GU50 (2x), Se G807) au fost cu transformatoare clasice.

Dupa mine aceste surse se potrivesc la ceea ce experimentez eu si nu voi renunta la ele. Daca am un transformator de calitate mai bine il folosesc pentru iesire. (si asa le gasesc greu).

Respect punctele de vedere exprimate si nu am pretentia ca ceea ce realizez este "Clasic" si nici macar "Hi-Fi" - dar fiecare cu gusturile lui. 

Pentru mine e ok - deoarece oricum ascult de la youtube/spotify - prin placa de sunte de la laptop - asa ca "cam pana aici cu calitatea si distorsiunile".

Acum ca si sunet - 6P3S - nu imi place - sincer. E al patrulea amplificator cu 6P3S pe care am posibilitatea sa il ascult si mi se pare "aspru" chiar la volum mic - toate au fost asa. Daca ar fi sa fac o ordine a sunetului pentru cele pe care le-am realizat  -ar fi urmatoarea:

PL84 (preferatul meu), PCL86, G807, EL84, PL500, 6P3C, GU50

cu mentiunea ca pentru GU50 abordarea a fost nepotrivita - imperechindu-l cu PCL86.

insa acestea tin de urechile mele care au totusi o varsta si au fost destul de maltratate de ani de zile de muzica la volum mare, casti de toate felurile si bass in masina.

Link spre comentariu

@fgbogdan vad ca desenezi cablajele in eagle, eu iti recomand sa faci placile la fabrica la chinezi. Sunt prea ieftine si ies prea bine incat nu mai merita sa te chinui cu facutu cablajelor acasa. Pentru cativa zeci de lei iti fac chinezi niste cablaje beton.

Daca vrei, te ajut eu cu comanda placilor la chinezi, iti desenezi cablajele cum doresti si de restu ma ocup eu cu dat comanda, plata si apoi trimis placile catre tine cand ajung.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări