Haralambie Postat Ianuarie 11, 2021 Partajează Postat Ianuarie 11, 2021 Poti face o sursa in comutatie si cu un intreruptor manual. Conditia este sa nu obosesti. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Ianuarie 11, 2021 Partajează Postat Ianuarie 11, 2021 Acum 1 oră, sesebe a spus: Daca tot s-a redeschis topicul revin si eu si cer explicatii dece schema aceasta nu este o sursa in comutatie? Eu pot demonstra oricind ca este o sursa in comutatie. Astept demonstratia ca nu ar fi. Se poate spune cel mult că e străbunicul unei surse în comutație. În acele vremuri vibratorul mecanic era singura soluție pentru a creea o variație de câmp magnetic intr-un transformator cu miez de fier. Frecvența comutării era de ordinul zecilor de Hz. Dacă o luăm așa, chiar instalația de aprindere auto cu "platină" și bobină de inducție era o sursă în comutație pentru alimentarea bujiilor cu ÎT. Totuși, care e relevanța în cadrul discuției? Faptul că se folosea "comutația" mecanică în secolul trecut pentru a obține tensiune anodică din 12V nu demonstrează că sursele în comutație (din orice epocă) erau ok. Era o variantă de compromis, că nu exista alta, iar aparatele respective funcționau prost față de situația alimentării clasice (din rețea). Dar îți făceai treaba cu ele. Privește la datasheet-ul unor lămpi (de ex EL84, 6P14P etc) , se specifică valori maximale mai mici în cazul alimentării la vibrator. La EL84, Pda max e 8W in loc de 12W. De ce oare? Link spre comentariu
Усилитель Postat Ianuarie 11, 2021 Partajează Postat Ianuarie 11, 2021 (editat) 1 hour ago, +_Florin_+ said: Faptul că se folosea "comutația" mecanică în secolul trecut pentru a obține tensiune anodică din 12V nu demonstrează că sursele în comutație (din orice epocă) erau ok. Nu erau asa rele .In armata am reparat statii portabile unde scurte ( antene Kulikov baterii NKN ) Nu se auzea nici un sunet "parazit "dat de sursa .Vibratorul era ecranat , curentul redresat ,filtrat , era in regula .Contactele mecanice mai se duceau , cu toate ca atunci nu se facea economie de material ,cantitate, calitate ( platina adevarata ...) .Era usor de schimbat ,ca un tub electronic=soclu + sistem blocare . Sunt eu mai retro , dar nu am nimic nici cu "chestiile "mai moderne . Pot sa filtrez ,sa ecranez ca lumea .( si sa fac o carcasa care arata ca un traf "adevarat "...) Deocamdata nimeni din sustinatori nu a iesit la interval cu o schema SMPS ( realizare )- ( se discuta doar in principiu ),care sa asigure tensiunile necesare ,sa nu fie mai complicata decat tot ampliful ( max cat unul de PC , dar sa aiba stabile tensiunile cam in procent identic dar nici marimea mai mare ) ,sa mearga mai mult de 8 ani , si sa fie mai ieftin decat un traf + redresare/filtrare. Traf 114 euro ( merge zeci de ani.... Nu pierzi timpul cu constructia , 4 gauri/suruburi si ....GATA...)) - despre aspectul "decorativ "fata de un SMPS nu mai vorbim. ( apropo , a remarcat cineva ca la un traf pretentios ,suruburile, piulitele ,si lungimea suruburilor care trec prin tole sunt izolate ??? ) Primary: 120, 230 & 240 V @ 50 Hz Sec. 1: 720 V C.T. @ 400 mA, 60 V Bias Tap Sec. 2: 6,3 V C.T. @ 7,5 A Sec. 3: 6,3 V C.T. @ 3 A Editat Ianuarie 11, 2021 de Усилитель Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum