Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

6P3S PP SMPS

fgbogdan

Postări Recomandate

Standardul e standard, dar sunt surse in comutatie cu zgomot in domeniul uV sau nV.

Pe ala nu-l prinzi doar din osciloscop nici cu prea fericitul langa.

Cat despre calibrari, va pun eu factura daca se doreste de la Rohde Schwarz.

Si un cont de donatii, ca nu le am pe firma.

Editat de Haralambie
Link spre comentariu

Ideea nu-i sa folosesti neaparat o sursa in comutatie ci sa obtii o sursa mai mica si usoara si cu performante cel putin similare daca nu chiar mai bune.

Dar se pare ca pt amplificatoarele pe tuburi caderea tensiunii in sarcina este un atu nu o problema.

Link spre comentariu

Sursele în comutație s-au inventat pentru a elimina transformatoarele de rețea  cu miez de fier, care sunt mari grele și scumpe. Mai ales când vrei să transferi putere mare.

Ideea a fost de a transfera puterea pe un miez mult mai mic/ușor  din ferită, asta fiind posibil doar la frecvențe de zeci/sute de kHz. Așa s-au născut sursele în comutație.

Dar au venit "la pachet" cu problemele (artefactele) cunoscute, care fac aceste surse nerecomandabile în anumite aplicații (De ex audio cu tuburi, radio cu tuburi - aici e mai dezastru ca la audio - etc).

În fine, sursele în comutație au mai evoluat față de anii pionieratului, stau mai bine la capitolul "probleme" (aici depinde de complexitate montaj/preț) și cu siguranță vor mai evolua. 

Dar niciodată nu vor fi acceptate în HI - end cu lămpi, înțelegeți că oamenii aceia sunt puriști, nu-l acceptă pe "satana inside" indiferent cât de bine e "înlănțuit" cu filtre și topologie modernă.:)

Le dau dreptate. 

Acum 52 minute, sesebe a spus:

Dar se pare ca pt amplificatoarele pe tuburi caderea tensiunii in sarcina este un atu nu o problema.

Da, acea cădere de tensiune în sarcină are impact asupra sound-ului și cine dă mii de euro/sau construiește  un amplif pe tuburi vrea sound specific epocii tuburilor, nu modernism.

Cine vrea modernisme e liber să implementeze surse în comutație, nimeni nu are o problemă cu ei ...

Link spre comentariu
5 minutes ago, +_Florin_+ said:

Da, acea cădere de tensiune în sarcină are impact asupra sound-ului

Pai nu se decretase ca avem current constant (cel putin in SE Class A) ?
De unde sarcina variabila ? Mai ales la puteri normale de gen 2-10W.
Gresesc ?

Link spre comentariu
Acum 7 minute, Liviu.Mihaiu a spus:

Pai nu se decretase ca avem current constant (cel putin in SE Class A) ?
De unde sarcina variabila ? Mai ales la puteri normale de gen 2-10W.
Gresesc ?

Nici eu nici @sesebe (bănuiesc) nu ne-am referit la class A când am scris despre câderea de tensiune în sarcină. Sunt o groază de amplifuri scumpe în AB. 

Link spre comentariu

Cei care invoca folosirea surselor in comutatie in audio aduc ca argument suprem greutatea transformatoarelor si pretul lor insa uita ca transformatoarele toroidale sunt cu 30% mai usoare si proportional cuprul folosit, dupa acea transformatoarele R-core reduc si ele cu cateva procente bune fierul si cuprul si un alt aspect a lor este faptul ca nu genereaza putere reactiva in retea deci gunoi deci asa spuneti cat o costa o sursa in comutatie pretentioasa de 200w versus un transformator de 200VA toroidal sau R-core ? Nu cumva dimensiunile transformatoarelor sunt mai mici decat o sursa in  comutatie ecranata zdravan ?

Cand aplicatia este una industriala sau casnica se schimba datele problemei

Link spre comentariu
9 minutes ago, +_Florin_+ said:

Nici eu nici @sesebe (bănuiesc) nu ne-am referit la class A când am scris despre câderea de tensiune în sarcină. Sunt o groază de amplifuri scumpe în AB. 

Adica asculatorii de clasa A (scumpe sau ieftine) nu beneficiaza de aceasta calitate a aplificatoarelor pe tuburi ?
"câderea de tensiune în sarcină."
Lamurim problema cumva ? Sau trecem la SMPS pe cei din Clasa A ? :)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 27 minute, +_Florin_+ a spus:

radio cu tuburi - aici e mai dezastru ca la audio

Mii si milioane de aparate radio au functionat cu surse in comutatie si nimeni nu a strimbat din nas pina la aparitia si raspindirea audiofiliei...

Link spre comentariu
1 hour ago, sesebe said:

Cum adica sa fie un atu? Pai atunci avem un amplificator sau modulator? Pe de o parte audiofilii iau la puricat si cablul de alimentare dar pe de alta parte nu-i derajeaza ca tensiunea de alimentare variaza in functie de semnalul de intare?

Pe timpuri asa se faceau amplificatoarele cu lampi ca nu aveau alta solutie, dar astazi .... nu mai suntem pe timpuri. In plus smps-ul elimina o mare problema a amplificatoarelor pe tuburi: brumul!

Link spre comentariu
Acum 27 minute, Liviu.Mihaiu a spus:

Adica asculatorii de clasa A (scumpe sau ieftine) nu beneficiaza de aceasta calitate a aplificatoarelor pe tuburi ?
"câderea de tensiune în sarcină."
Lamurim problema cumva ? Sau trecem la SMPS pe cei din Clasa A ? :)

Domnule, sound-ul e diferit la un SE clasa A față de un PP în AB (doar un exemplu, pentru comparație). Asta știe toată lumea care a ascultat amplificatoare cu tuburi. Spectrul armonic e diferit (în primul rând). 

Cine vrea clasa A, folosește clasa A și e mulțumit de sound-ul acesteia. 

Căderea de tensiune în sarcină e specifică clasei AB (consum variabil peste o anumită putere). Amplificatoarele în AB au și ele (între ele) diferențe de sound, caderea de tensiune în sarcină (mai mare sau mai mică, funcție de rezistența internă a sursei) e unul dintre factorii care-și pun amprenta asupra sound-ului.

Link spre comentariu
6 minutes ago, +_Florin_+ said:

caderea de tensiune în sarcină (mai mare sau mai mică, funcție de rezistența internă a sursei) e unul dintre factorii care-și pun amprenta asupra sound-ului.

Punem o resistenta de putere in serie cu un SMPS. Si am resolvat problema. Nu ?

Link spre comentariu
1 oră în urmă, d2134 a spus:

Mii si milioane de aparate radio au functionat cu surse in comutatie si nimeni nu a strimbat din nas pina la aparitia si raspindirea audiofiliei...

Cu tot respectul, care sunt acele milioane de aparate radio cu surse în comutație ? ...

Eu sunt și radioamator, am ceva experiență (de o viață) cu alimentarea aparaturii radio. Dacă nu mă credeți întrebați și alți radioamatori, sunt foarte mulți inclusiv pe acest forum.

Sursele în comutație creează sute de armonici ale frecvenței pe care lucrează. Ele se recepționează cu spor în benzile de lucru, fiind un coșmar mai ales la recepția cw și SSB.

Imaginați-vă banda de unde scurte înțesată cu astfel de "cuie", din 50 în 50 de kHz (sau cât dorește sursa în comutație).

Poate sunt folosite la aparatele chinezești de 2 lei în AM și FM, nu știu pentru că nu folosesc așa ceva.

L.E. vă propun un experiment : încercați să plasați un aparat de radio domestic pe unde lungi, medii lângă o sursă în comutație.

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu
Acum 13 minute, Liviu.Mihaiu a spus:

Punem o resistenta de putere in serie cu un SMPS. Si am resolvat problema. Nu ?

Încearcă să vinzi unui audiofil așa o invenție :rade:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări