d2134 Postat Decembrie 25, 2020 Partajează Postat Decembrie 25, 2020 La 22.12.2020 la 19:40, RockDok a spus: stau la dispozitie pentru orice intrebari, desigur legate de SMPS. Am eu o intrebare: C304, mai ales, dar si C300 si C301 nu au valori cam mici? In opinia mea ar trebui sa fie de vreo 10-20 de ori mai mari. Mai exista pe placa amplificatorului propriu-zis condensatori mai mari in paralel cu cei mai sus amintiti? Link spre comentariu
fgbogdan Postat Decembrie 25, 2020 Autor Partajează Postat Decembrie 25, 2020 @maxente - mersi de oferta. In Timisoara orice vine din China e problematic datorita unui singur punct vamal - la care se sta mult la coada. Am cochetat si eu cu realizarea de cablaje print-o firma (chiar din Romania - deoarece sunt destule oferte) - insa datorita faptului ca tot timpul am avut nevoie de 1-2 si nu de multipliii de zece - am ramas la fier de calcat si clorura ferica. Pe de alta parte eu mai mult experimentez iar pentru cazul de fata ar fi urmatoarele probeleme: - Smps - alimentarea prin redresarea semialternanta a CI-ului genereaza probleme (cum ziceam a trebuit ca pentru un montaj sa alimentez de pe + cu rezistenta de 47K altfel aveam sincope in functionare) - protectia e doar pe o ramura - si solutia cu trafo de curent asa cum ziceai e mai buna - deci se mai poate imbunatati - nu are nici un filtru pe intrare si i-ar prinde bine unul. Cumva caut o varianta suficient de robusta dar in acelasi timp si simpla pe care sa o pot folosi la orice (pana in cateva sute de W). - tuburi - initial am pus pe cablaj si reglajul de bias - pe care apoi mi s-a parut mai potrivit sa il duc pe partea de alimentare doar - ceea ce simplifica si mai mult cablajul. - neavand socluri octale de cablaj am optat pentru conexiune cu fire insa nu imi place (se rup la manipulari) - de accea as merge mai departe cu lipire direct pe placa deci o sa am nevoie de distanta mai mare intre ele. si mai am de pus pe placa alimentarea. Cand o sa fie toate ok - atunci da - o sa fac mai multe exemplare pentru cine mai vrea sa experimenteze. (ca sa fiu si un pic mercantil) deci - mersi din nou - cand o sa le am pe toate puse la punct - sa stii ca o sa apelez la tine - poate ai o filiera mai buna pentru transport decat posta Romana. Link spre comentariu
maxente Postat Decembrie 25, 2020 Partajează Postat Decembrie 25, 2020 (editat) Pune-ti lapunct cum doresti cablajele si, ti-am zis, ma ocup eu de generat fisiere gerber pentru fabrica, data comanda, plata etc. Te mai pot ajuta la desenul cablajului sa il optimizam putin pana il trimitem. Ultimele cablaje, comandate acum doua saptamani la chinezi, mi-au si intrat in posesie, luate prin fedex, foarte promti oamenii. Pana au ajuns cablajele in tara, eu trimisesem hartogariile pentru vama. La ridicarea coletului am platit tva-ul soferului si la revedere De trimis cablajele de la mine la Timisoara nu cred sa ne ia fan curieru mai mult de 25 de lei Uite mai jos ultima sursa rezonanta facuta cu IR21531 fara stabilizare (merge si cu IR2153 doar ca e timpul mort mai mare (dublu) la comutatea tranzistorilor). Sursa este fara bobina serie cu traful de putere. Inductanta de scapari necesara rezonantei a fost obtinuta din bobinarea despartita a primarului fata de secundar, se vede despartitura la traf in poze, in stanga primarul si in dreapta secundarele. Cablajul are 16x10cm dimensiune Editat Decembrie 25, 2020 de maxente Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 25, 2020 Partajează Postat Decembrie 25, 2020 Arata bine aceasta sursa, felicitari insa pune te rog si cateva masuratori de performante Link spre comentariu
RockDok Postat Decembrie 25, 2020 Partajează Postat Decembrie 25, 2020 Acum 4 ore, d2134 a spus: Am eu o intrebare: C304, mai ales, dar si C300 si C301 nu au valori cam mici? In opinia mea ar trebui sa fie de vreo 10-20 de ori mai mari. Mai exista pe placa amplificatorului propriu-zis condensatori mai mari in paralel cu cei mai sus amintiti? Sigur, mai sint condensatori. Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 8, 2021 Partajează Postat Ianuarie 8, 2021 (editat) La 13.12.2020 la 22:08, der_doktor a spus: Acele ''artefacte'' , overshoot si riging, necesita dupa redresarea semnalului dreptunghiular livrat de SMPS o filtrare elaborata. Daca ajung pe filament, datorita capacitatii intre catod si filament, vor fi introduse pe catodul lampii. La o sursa lineara cu traf de retea frecventa riplului este de 100Hz iar intre filament si catod e o capacitate de cca 10pF(la EL34 de exemplu), total nesemnificativa la frecventa asta. Nu acelasi lucru se intampla si la frecventa unei surse in comutatie. In plus apar problemele de care aminteam mai devreme legate de radiatiile electromagnetice. Si cum lampile au electrozii maricei in raport cu semiconductoarele vor aparea fenomene de autoinductie in fiecare sarma (sau traseu de cablaj) mai lunga de cativa cm sau chiar in electrozi. Deci, nu e de mirare de ce nici un producator de amplificatoare pe lampi cu renume nu a folosit surse in comutatie. Sunt convins ca au incercat multi asta dar pretul total pentru ecranare si filtrare depaseste cu mult cel al unei surse lineare cu traf de retea clasic. In plus, asa cu zicea Viorel, nici un client nu vrea SMPS in tr-un amplificator cu tuburi. Sau cum a zis Florin...''Cine dorește "tube amplifier" vrea clasicism, să sune că pe vremuri''. Vad ca tot insiști pe zgomotul introdus de sursele in comutatie. Ma gindesc ca poate nu ai reușit sa masori o sursa în comutație care sa aibă zgomot mic. Uite o măsurătoare la o sursa în comutație, e adevărat ca-i de putere mica dar ramine sursa în comutație, unde zgomotul de comutație este asa de mic incit nici măcar nu poate fi vizualizat cu un osciloscop de top pe 12 biti: Pt tine nu trebuie nici o explicatie la imaginea asta dar mai sint persoane care nu vor intelege toate informatiile din ea asa ca voi da niste scurte explicatii. In stinga este captura completa facuta de osciloscop. In dreapta este un zoom pt zona mai luminoasa din stinga. Achizitia s-a facut la 2Gsample/sec si deci ar trebui sa arate orice zgomot ce are frecventa mai mica de 200Mhz. Trasa galbena din dreapta reprezinta zoom la iesirea DC conectata la intrarea osciloscopului pe AC pt a rejecta DC-ul si a permite marirea amplificarii eventualului zgomot pina la maximul osciloscopului (1mV/div cu sonda 10X). Pt canalul C1 (galben)s-a folosit o mediere sincronizata cu comutatia care este plotata pe canalul C2. Aceasta mediere rejecteaza zgomotele care nu sint sincronizate cu comutatia (zgomotul osciloscopului de exemplu) dar lasa neafectate zgomotele generate de comutatie si deci permite sa se vada tot zgomotul generat de SMPS reducind celelalte zgomote. Am postat aceasta captura pt a darima mitul ca sursele in comutatie sint zgomotoase. Aceasta sursa nici macar nu este destinata utilizarii audio dar ar putea fi utilizata fara probleme la asa ceva. Daca sint bine facute pot avea zgomot la iesire chiar mai mic decit o sursa cu traf de 50/60HZ. Aceasta sursa nici macar nu este rezonanta ci este hard-switching. Pt o reducere si mai buna a zgomotului, mai ales a celui radiat EMC, se poate adopta o topologie rezonanta unde curentii si tensiunile sint sinusoidale si spectrul de frecventa mare este redus semnificativ. Editat Ianuarie 8, 2021 de sesebe Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 8, 2021 Partajează Postat Ianuarie 8, 2021 (editat) Acum 3 ore, sesebe a spus: ... Achizitia s-a facut la 2Gsample/sec si deci ar trebui sa arate orice zgomot ce are frecventa mai mica de 200Mhz. Trasa galbena din dreapta reprezinta zoom la iesirea DC conectata la intrarea osciloscopului pe AC pt a rejecta DC-ul si a permite marirea amplificarii eventualului zgomot pina la maximul osciloscopului (1mV/div cu sonda 10X). Pt canalul C1 (galben)s-a folosit o mediere sincronizata cu comutatia care este plotata pe canalul C2. Aceasta mediere rejecteaza zgomotele care nu sint sincronizate cu comutatia (zgomotul osciloscopului de exemplu) dar lasa neafectate zgomotele generate de comutatie si deci permite sa se vada tot zgomotul generat de SMPS reducind celelalte zgomote. Am postat aceasta captura pt a darima mitul ca sursele in comutatie sint zgomotoase. Aceasta sursa nici macar nu este destinata utilizarii audio dar ar putea fi utilizata fara probleme la asa ceva. .... Instructivă prezentare. Editat Ianuarie 8, 2021 de Vizitator Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 8, 2021 Partajează Postat Ianuarie 8, 2021 (editat) Se pare ca am gresit putin. Conform Teorema eșantionării Nyquist–Shannon frecventa maxima ce poate fi captata este de 1Ghz (F esantionare/2) dar osciloscopul folosit are banda la 3dB putin mai jos 500Mhz. Editat Ianuarie 8, 2021 de sesebe Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 8, 2021 Partajează Postat Ianuarie 8, 2021 @sesebe, se pare ca ai incurcat borcanele. Ori vrei te lauzi cu osciloscopul ala (de la servici). Nu ai daramat nici un mit, deoarece masuratoarea ta e gresita. Nu ai specificat absolut nimic la setup_ul de masura. Incepand de la forma si amplitudinea tensiunii inainte de redresare, curentul in sarcina. In plus, o analiza corecta se face cu un analizator de spectru de la DC la cateva sute de MHz. Urmeaza apoi masuratorile de EMF. Si, stai linistit, ca am facut toate testele astea de mii de ori si nu ma poti surprinde cu vreo sursa...ultra super quiet.. Link spre comentariu
merck Postat Ianuarie 9, 2021 Partajează Postat Ianuarie 9, 2021 De ce nu recunosti ca te oftici ca nu ai in dotare un osciloscop ca a lui @sesebe? Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 9, 2021 Partajează Postat Ianuarie 9, 2021 1 oră în urmă, merck a spus: De ce nu recunosti ca te oftici ca nu ai in dotare un osciloscop ca a lui @sesebe? Am Yokogawa si inca vreo 15, inclusiv Hp cu 4 canale full lampi. Link spre comentariu
Haralambie Postat Ianuarie 9, 2021 Partajează Postat Ianuarie 9, 2021 (editat) Oricum zgomotul de amplitudine mica nu se masoara cu osciloscopul. Sau cel putin nu direct. Editat Ianuarie 9, 2021 de Haralambie Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 9, 2021 Partajează Postat Ianuarie 9, 2021 Acum 12 ore, der_doktor a spus: @sesebe, se pare ca ai incurcat borcanele. Ori vrei te lauzi cu osciloscopul ala (de la servici). Nu ai daramat nici un mit, deoarece masuratoarea ta e gresita. Nu ai specificat absolut nimic la setup_ul de masura. Incepand de la forma si amplitudinea tensiunii inainte de redresare, curentul in sarcina. In plus, o analiza corecta se face cu un analizator de spectru de la DC la cateva sute de MHz. Urmeaza apoi masuratorile de EMF. Si, stai linistit, ca am facut toate testele astea de mii de ori si nu ma poti surprinde cu vreo sursa...ultra super quiet.. Ma asteptam sa intelegi mai multe din captura aia. Nu are nici o treaba osciloscopul - pot repeta oricind masuratoarea cu osciloscopul meu low entry pe 8 biti dar daca faceam cu el masuratoarea ai fi zis ca-i prea slab osciloscopul ca sa masoare zgomotul, deci circotelile standard. Majoritatea informatiilor pe care le ceri tu se pot extrage din imagine. Nu am sa stau acum ca explic cum poti extrage o multitudine de informatii din acea captura pt ca sint deja prezente (nu ca la osciloscoapele Keysight care genereaza un fisier text separat cu aceste informatii de exemplu), poate mai putin setupul. Este o sursa buck din 5V in 2.5V cu redresare sincrona, fara post filtru R-C la iesire, masuratoarea fiind facuta direct pe condesatorul de iesire folosind un adaptor ca acesta lipit direct pe padurile condesatorului. Pt test consumul a fost de 400mA realizat cu un load electronic. @Haralambie ai spus la un moment dat ca masuratoarea de zgomot se face cu osciloscop in banda de 20Mhz. Nu mai stau sa caut sa pun citat. Din explicatia ta de atunci lipsea cuvintul osciloscop (care era subinteles din cauza discutiei). Binenteles ca se pot face si se fac masuratori si nu analizoare spectrale dar primele masuratori se fac intotdeauna cu osciloscoape. Ca o concluzie, chiar si cu dovada in fata nu vreti sa acceptati ca se pot face si surse SMPS care sa aiba zgomot foarte mic si va cramponati ca vechea inchizitie pe idei preconcepute. Link spre comentariu
merck Postat Ianuarie 9, 2021 Partajează Postat Ianuarie 9, 2021 (editat) 4 hours ago, der_doktor said: Am Yokogawa si inca vreo 15, inclusiv Hp cu 4 canale full lampi. SH-uri de pe ebay-ul german pe care le-ai reparat. De aceea nici nu ai certificate de calibrare (nu costa fata cat costa ata). Toate ale tale nu fac nici cat jumate din pretul osciloscopului lui @sesebe (care banuiesc ca este in jur de 15000 euro). Pune o factura cu un aparat cumparat de tine si care depaseste 5000 euro. Ai asa ceva? Editat Ianuarie 9, 2021 de merck Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 9, 2021 Partajează Postat Ianuarie 9, 2021 (editat) @merck hai sa n-o dam în bălării, te rog. Un Yokogava este foarte scump de nou, dar eu nu am văzut încă nici măcar pe site la ei specificațiile la un osciloscop de la ei. Ce cunosc de la ei sint osciloscope cu sample rate mic dar care pot face achiziții pe saptamini întregi și au și canale flotante complet - izolate. Deci hai sa nu ne mai agitam în jurul echipamentelor de măsură, nu asta este scopul topicului și se pierde chiar esentialul: Sursele în comutație se pot face și cu zgomot foarte mic. Editat Ianuarie 9, 2021 de sesebe Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum