Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

6P3S PP SMPS

fgbogdan

Postări Recomandate

am reusit sa finalizez un proiect cu 6P3S PP inceput acum 2 ani si parasit din lipsa de timp.

trafo 3x5cm alimentare comutatie (IR2153)

image.thumb.png.7b72786e51022bf0c05c4816ebac5d09.png

interior in "aer" (cam prea in aer dupa gustul meu dar ramane asa)

image.thumb.png.8840b47ab85d47706da3f470c93d74a3.png

cutie recuperata

image.thumb.png.2fef389b65e3730a0d8a657327b15fd2.png

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

pentru ca nu am fost multumit de cum arata in interior - firaraia - am decis sa mai fac o incercare pe cablaj

doar ca am folosit 6N3P in loc de 6N1P si niste transformatoare mai mici.

elforum1.png

elforum2.png

elforum3.png

Link spre comentariu

Nu trebuie cine ştie ce strung automat sau maşină japoneză ca să bobinezi spiră lângă spiră.E greu doar la diametre foarte mici, dacă axul maşinii de bobinat nu are jocuri exagerate, poţi bobina manual spiră lângă spiră şi până la 0,1mm....cu puţină experienţă şi ochi ager şi sub acest diametru.Am rebobinat acum mult timp o cască cu difuzor electrodinamic cu sârmă de 0,01mm ( o sutime de milimetru)obţinând o rezistenţă de circa 300-400 Ohmi dacă-mi amintesc bine.Cu casca aia ascultam semnalul direct de pe capetele de redare ale casetofoanelor, aşa depistam capete ,,înfundate,, la întrefier.Acum am  găsit uşor căşti telefonice industriale cu rezistenţa bobinei de 200-300 ohmi, dar atunci se găseau greu doar cele militare (electromagnetice) dar se auzeau ca o cutie de conserve... de aia am vrut să rebobinez un difuzor de cască standard de 30 ohmi.

Link spre comentariu

acum sa fiu sincer - spira langa spira merge la primele cateva straturi la fiecare bobina. Apoi mai fac rabat la ele - tinand cont ca sunt totusi 4000 de spire si sarma e subtire.

Link spre comentariu
Acum 13 ore, validae a spus:

Am rebobinat acum mult timp o cască cu difuzor electrodinamic cu sârmă de 0,01mm ( o sutime de milimetru)obţinând o rezistenţă de circa 300-400 Ohmi dacă-mi amintesc bine.

N-am întâlnit în decursul vieți Cupru Emailat pentru bobinaj cu diametrul de 0,01mm ( o sutime de milimetru), am lucrat cu diametre de 0,05-0,07mm.

(omul cât trăiește învață)

Nu realizez ce tensiune mecanică(întindere) suportă  un fir CuEm cu diametrul de 0,01mm(dificultăți apar și pentru 0,05mm diametru).

Putem raporta secțiunea unui conductor cu diametru 0,01mm la secțiunea unui conductor cu diametru 0,1mm.

Evident o doză magnetică , un cap magnetic poate fi bobinat cu diametru 0,01mm într-un proces diferit de cel manual.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Freq: 44KHZ

Transformator pe EDT29 - primar 55 spire - appx 3V/sp

Secundare - regula de 3 simpla - cu adaptare.

Atentie - la redresare/filtrare tensiunea nu o sa mai creasca ca si la alimentarea clasica pe 50Hz.

Finali IRF840 dar merge orice mosfet care suporta tensiunea.

Atentie - am intalnit unele ir-uri carora nu le ajungea tensiunea semialternanta primita prin R22K (nu stiu ce ce) si atunci am luat direct de pe + cu un 47K

Editat de fgbogdan
Link spre comentariu

si sa nu uit - pentru cei care fac smps

- folositi un bec in serie cu 220V - ca e pacat de piese altfel.

- cumparati un osciloscop cu 100 de ron (DSO150) si testati ir-ul pe iesiri inainte de a pune sarcina sa vedeti ca e frecventa care va asteptati

- daca aveti timp cititi ce au scris (maxente, RockDok, Maxente, Smilex si altii carora le cer scuze ca nu ii trec aici.

Link spre comentariu

La sursa ar fi mers un traf de curent sa monitorizeze si mosfetul de sus in caz de scurt/suprasarcina.

Cum e acum, doar mosfetul de jos e monitorizat.

Am facut si eu cateva surse cu IR2153 si IR21531, dar rezonante. La astea hard switch curentul, din primarul trafului, are spike-uri urate la comutatie.

L.E. De fapt am facut si surse normale hard sw, dar am ramas la astea rezonante ca au o comutatie mult mai curata.

Editat de maxente
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări