Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu TDA2030

ratza

Postări Recomandate

Salut,Cu cit citesc mai multe pe forumul asta, cu atit ma inspaimint mai tare. Mi-am facut un amp cu 2030 si normal, vreau sa-i fac si niste incinte. Am tot oscilat si cred ca o sa fac doua VTP-uri care, din cite am inteles, redau foarte bine si mi-e frica sa nu ma trezesc cu sunet de rahat. Intrebare: cit de naspa considerati ca redau sunetul TDA-urile? Ampliful de acasa e cu tranzistori si TDA-urile par cam praf pe linga ala. Mi se pare doar mie sau tranzistorii chiar redau mai bine? De obicei ascult muzica de pe CD-uri (in mare parte originale).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Si eu am facut un amplif cu tda 2030 a...dupa o schema poloneza...merge si tipa metalic de-l iau ,,dracii''...e de asteptat cu 25 mii pe un tda...Am comparat cu un kit de 10 wati cu tranzitoare 2n3055 , facut in anii de liceu (acum 2 decenii) si acesta se aude mult mai frumos si ,,cald''...sunt dezamagit de tda... Daca faci incinte dupa vtp fa cu MOSFETU-URI am citit foarte mult despre ele...sau un amplificator in clasa a (BEBE-T).... O sa le incerc pe ambele 2N3055 SE GASESC...insa irf9530 /530 nu gasesc oare d-nu' Vasile mai are...merg si cei 9240 cu 240...nu????

Link spre comentariu

Mersi de reply. Dupa ce fac VTP-urile o sa le incerc la amplifu' de acasa sa vad diferenta. La TDA sunetul parca vine dintr-o caldare de tabla.

La MOSFET-uri nu ma gindeam, dar pentru urmatorul amplificator poate fi o optiune. Asta l-am facut ca aveam nevoie de ceva rapid si ieftin, nu prea sint in bani in perioada asta. Clasa A imi place cum suna, dar consuma prea mult. O sa iau in consideratie si MOSFET-urile, dar cred ca asta va fi facut pina la urma.

VTP-urile cred ca le termin prin primavara pina fac rost de bani de difuzoare.

Link spre comentariu

Inteleg sa faci economie, dar sa te intorci la scheme din 1965 e prea de tot cind geme forumul de scheme. Mai cauta.Bafta!

zal, ce-mi recomanzi? Mai mult de 50W/canal nu am nevoie. Proiectul consta in amplif + incinte si vreau sa fac sistemul atit de bine incit sa pot sa-l prind de nas pe James Brown cind cinta. Nu ma grabesc, vreau sa iasa cum trebuie.Deocamdata am facut unul mic la serviciu (tot n-aveam de lucru) ca sa am ceva acolo. M-a costat 10 lei ca n-am cumparat decit mufele, potentiometrele si TDA-urile, plus ca e facut pe placa de test :weedman:
Link spre comentariu

Daca ai luat TDA-urile spor la munca.....

Am spus ca am facut amplif cu tda si nu-mi place cum se aude...

O sa incerc cu MOSFET-URI sau mai intai un amplif in clasa A (bebe-t) de doar 18 wati......(si consum de 80 wati pe canal!!!!!) :rolleyes:

Ala cu TDA e gata deja, dar e doar ceva intermediar, nici mie nu-mi place cum se aude. Aveam un cooler de procesor, un traf dintr-un Sirius si n-aveam ce fce cu ele. Se poate vinde, stiu si citiva prosti dispusi sa-l cumpere :smt003

Clasa A se aude incredibil, mi-am facut unul pentru casti si am ramas masca. Pentru unul de putere mai mare ma rupe consumul si mai mult de 700 de lei nu pot investi in amplif si boxe. Cred ca ramin la varianta cu MOSFET-uri.

EDIT: Asta e bun de ceva?

Link spre comentariu

1. Asta, al doilea e mai evoluat, desi protejarea mosilor lipseste.Cauta o schema cu protectie in portile mosilor, ca-i plin si aici pe forum.2. In general puterea e data de tensiunea de alimentare a amplifului (presupunind ca sursa asigura curent din belsug), asa ca poti folosi o schema buna, de la un amplif mai puternic si la o tensiune mai mica (fara exagerari totusi), pentru o putere mai mica.3. E totusi o diferenta intre sunetul ascultat in casca si cel din boxe.Bafta!

Link spre comentariu

1. Asta, al doilea e mai evoluat, desi protejarea mosilor lipseste.Cauta o schema cu protectie in portile mosilor, ca-i plin si aici pe forum.2. In general puterea e data de tensiunea de alimentare a amplifului (presupunind ca sursa asigura curent din belsug), asa ca poti folosi o schema buna, de la un amplif mai puternic si la o tensiune mai mica (fara exagerari totusi), pentru o putere mai mica.3. E totusi o diferenta intre sunetul ascultat in casca si cel din boxe.Bafta!

1. Pot s-o adaug eu, ma descurc.2. Asta si am in cap.3. Si inca una mare de tot. Am mai folosit clasa A pentru difuzoare, dar puteri mici, pina in 3W.Ce sa zic, mersi mult de incurajari. Prin primavara sper sa termin sistemul.
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

TDA2030=un gunoi.

Poţi s-o mai zici o dată.

Cu mos-fet-uri in clasa A e altceva, dar nu are rost, nu e mai economic ca un single-ended pe tuburi, si la scurt pe iesire MOS-ul se duce in paradisul semiconductoarelor...pe tub n-are nici pe dreaq...si sunetul e mai cald...

Ampliful pe care l-am făcut era cu 2N3055, nu cu MOS. Cu tuburi nu am lucrat niciodată, deşi sună binişor.
Link spre comentariu
  • 6 ani mai târziu...
Vizitator asavei

va rog sa ma ajutati cu un sfat,am probl cu un genius sw-hf 2.1 1205.are 3 finali utc 2030.intra tensiune in woofer,face un vrum.si se incalzesc diodele de la punte,am zis k sunt finalii,iam schimbat si in urmatoarea secunda cand am pus tensiune a iesit fum,si face la fel ca inainte,stie cineva din ce cauza arde finalii?am verificat de multe ori sa nu fie nimic in scurt pe iesirea audio dar,,, :sparge: AM ATASAT SI O POZA http://i59.tinypic.com/2zpietu.jpg :speriat

Link spre comentariu

Am facut pe vremuri un amplificator cu tda 2030, dupa o schema din tehnium, cu corectii in reactia negativa. Ii pusesem alimentare si radiator supradimensionate iar integratele erau adevarate, dinainte de ``revolutie``. Se auzea destul de bine, nu cu mult mai prost decat rostovul pe care il aveam atunci si mult mai bine decat pioneerul as 510 pe care il am acum. Acum se gasesc doar falsuri made in chaina, probabil de aia nu se obtin rezultate.

Link spre comentariu

Am facut un amplificator cu TDA2030 original ( acum mai multi ani ) insa sunetul mi s-a parut metalic si cam de slaba calitate . Am zis sa mai incerc asa ca dupa ceva ani am folosit si niste TDA2050 insa cablajul l-am proiectat cu grija si am folosit condensatori de calitate pe intrari si decuplari. Comparat cu un AV400 suna foarte bine insa este ceva mai lent ca raspuns si inaltele nu sunt chiar la fel de transparente insa suna chiar bine . Cand se apropie de puterea maxima incep sa se auda niste paraieli din el ( actioneaza protectia ) . Calitatea slaba a sunetului la aceste IC-uri cred ca este cauzata de o alimentare "slaba" insa in prezenta unei alimentari corecte suna chiar bine . Acum folosesc douaTDA2050 : unul original si unul vaporean . Ambele suna cam la fel insa la unul din ele protectia actioneaza mai devreme . Perechea celui original si-a dat sfarsitul in momentul in care am vrut sa vad daca rezista la curent continuu pe iesire si se pare ca nu ...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări