Vizitator viobio Postat August 30, 2020 Partajează Postat August 30, 2020 Acum 3 ore, LMOlimpiu a spus: Aveti mai jos,asta ca sa punem capat discutiilor fara "subiect si predicat",testele facuite de mine pe aceste transformatoare prin metda Beresckin (Reverse test of output transformers, Beresckin method).Din acele oscilograme rezulta foarte clar ca transformatoarele au facute exact pentru a "satisface" cerintele unui receptor de calitate de la acea vreme, (standartele vremi respective )raspunsul la joase este deficitar dar pentru un RR este bun,problema tine doar de subiectivismul (absolut firesc!),al celui care asculta un amplificator echipat cu aceste transformatoare si cam atat!!!! Daca ne uitam atent la titlul topicului vom constata ca de fapt problema este alta:" Dilema 6P3S vs EL84"...!!! Parerea mea este ca daca scoatem ceva din acest intreg,adica RR CAPRI: etaj final,transformatoare de iesire,difuzoare si nu in ultimul rand chiar cutia acestui RR,vom strica TOTUL,am spus,este doar parerea mea! Montajul de test: Oscilograme: Exact ce am spus, la 100hz sunt în cap, eu știam asta pentru că am testat și eu. Acum să îi spuneți și lui Dumitrache că bate câmpii cu sunet de te tăvălești pe jos, peste al unor amplificatoare de 1000 euro. Poate că mă cobsidera pe mine nebun, dar dv și dl valderama ați spus că 6P3C nu are ce cauta în combinație cu aceste trafuri de ieșire. Asta este..... pun pariu că ați stat ore cu el la telefon, dar..... nu s-a lipit nimic de el. Link spre comentariu
fcon Postat August 30, 2020 Partajează Postat August 30, 2020 (editat) Acum 48 minute, viobio a spus: Exact ce am spus, la 100hz sunt în cap, eu știam asta pentru că am testat și eu. Una peste alta, lasand deoparte animozitatile interpersonale si ego-urile, cred ca se desprind cateva concluzii: - in mod normal, transformatoarele de iesire sunt/trebuie personalizate pentru fiecare lampa finala; - folosirea lor NUMAI dupa una dintre caracteristici (de exemplu Ra), indiferent de tipul lampii finale, nu este normala/recomandata; - nimeni nu zice ca o persoana nu poate face experimente personale, cu un rezultat (subiectiv) oarecare, nerepetitiv (si nevalidat, potential, de catre altii); - a nu se uita ca aprecierea sunetului este eminamente subiectiva, astfel incat fiecare/oricine poate spune ca (i se pare ca) un montaj/amplificator suna excelent in varianta proprie; - in re-utilizarea unor piese (lampi, tranformatoare industriale) ar cam trebui sa fie luat in considerare scopul final (ce vrei sa obtii), precum si limitarea entuziasmului DIY, prin luarea in considerare a unor specificatii clare, care nu pot fi depasite prin actiuni de tip "trial/error", oricata daruire de sine si buna-vointa ar implica; - daca vrem performante, ar cam trebui sa renuntam la dictonul unor timpuri apuse: Construim cu ce avem (citat Tehnium)... - apreciere personala: dupa ani de zile in care am incercat sa scot "untul" dintr-o lampa sau transformator, dupa principiul "las' ca stiu eu mai bine!", am revenit la normalul tehnic/logic, ca, pentru fiecare lampa, este necesar un anumit tip de transformator, asa incat, indiferent cat de personalizata este schema, rezultatul final sa fie previzibil si specific. Cred/sper ca aceasta a fost intentia lui Vio, de a demonstra ca este nevoie de un pic de gandire, inainte de a folosi orice, oricum... Editat August 30, 2020 de fcon 5 Link spre comentariu
Усилитель Postat August 30, 2020 Partajează Postat August 30, 2020 45 minutes ago, fcon said: - in mod normal, transformatoarele de iesire sunt/trebuie personalizate pentru fiecare lampa finala; - folosirea lor NUMAI dupa una dintre caracteristici (de exemplu Ra), indiferent de tipul lampii finale, nu este normala/recomandata; Da , asa este , as mai spune ca conteaza si tensiunea de alimentare ,un traf chiar de calitate pe acelasi tub final ,va face diferente daca este alimentat la 350V sau 550V ,firmele care pe vremuri se "oboseau "sa faca totul ,proiectare/experimentare/constructie/ traf iesire stiau sa optimizeze parametrii ca sa realizeze un tot unitar cu randament maxim.Din pacate se practica actual foarte rar......No timp ,bani de cheltuit in plus , multi vor maxim de profit.....minim investit. Link spre comentariu
THOMAS Postat August 30, 2020 Partajează Postat August 30, 2020 (editat) Acum 5 ore, fcon a spus: Una peste alta, lasand deoparte animozitatile interpersonale si ego-urile, cred ca se desprind cateva concluzii: - in mod normal, transformatoarele de iesire sunt/trebuie personalizate pentru fiecare lampa finala; - folosirea lor NUMAI dupa una dintre caracteristici (de exemplu Ra), indiferent de tipul lampii finale, nu este normala/recomandata; - nimeni nu zice ca o persoana nu poate face experimente personale, cu un rezultat (subiectiv) oarecare, nerepetitiv (si nevalidat, potential, de catre altii); - a nu se uita ca aprecierea sunetului este eminamente subiectiva, astfel incat fiecare/oricine poate spune ca (i se pare ca) un montaj/amplificator suna excelent in varianta proprie; - in re-utilizarea unor piese (lampi, tranformatoare industriale) ar cam trebui sa fie luat in considerare scopul final (ce vrei sa obtii), precum si limitarea entuziasmului DIY, prin luarea in considerare a unor specificatii clare, care nu pot fi depasite prin actiuni de tip "trial/error", oricata daruire de sine si buna-vointa ar implica; - daca vrem performante, ar cam trebui sa renuntam la dictonul unor timpuri apuse: Construim cu ce avem (citat Tehnium)... - apreciere personala: dupa ani de zile in care am incercat sa scot "untul" dintr-o lampa sau transformator, dupa principiul "las' ca stiu eu mai bine!", am revenit la normalul tehnic/logic, ca, pentru fiecare lampa, este necesar un anumit tip de transformator, asa incat, indiferent cat de personalizata este schema, rezultatul final sa fie previzibil si specific. Cred/sper ca aceasta a fost intentia lui Vio, de a demonstra ca este nevoie de un pic de gandire, inainte de a folosi orice, oricum... Foarte,foarte pertinenta aceasta remarca,eu bat moneda pe aceasta tema de foarte multi ani!!! Editat August 30, 2020 de LMOlimpiu 1 Link spre comentariu
Dumitrache_S Postat August 30, 2020 Partajează Postat August 30, 2020 (editat) Ma repet ,schema de la acest amplificator nu este a domnului Lazaroiu si o am de la cineva din Craiova si nu stiu de ce îl băgați pe domnul Lazaroiu in această discuție . Cred că acum Viorele te-ai liniștit si ai demonstrat ce ai vrut tu .. Pentru a putea funcționa cu 6p3s nu am facut decît să jonglez din rezistenta din catod tot pentru a avea până în 40 mA prin traful de ieșire. Atasez schema in cauză: La 29.08.2020 la 21:39, viobio a spus: " . În legătură cu schemele eu sunt mai zgîrcit ca de eu merg pe schemele domnului Lazaroiu. Să-ți dea Dumnezeu sanatate si fericire cu respect Editat August 30, 2020 de Sebastian Link spre comentariu
imreberes Postat August 30, 2020 Partajează Postat August 30, 2020 (editat) O singura intrebare legat de aceasta schema: rezistenta de 470R/2W din G2, nu trebuia legat la V+ inainte de rezistenta 2k2 ? Editat August 30, 2020 de imreberes Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat August 30, 2020 Partajează Postat August 30, 2020 Acum 7 minute, imreberes a spus: O singura intrebare legat de aceasta schema: rezistenta de 470R/2W din G2, nu trebuia legat la V+ inainte de rezistenta 2k2 ? Este bine cum este montată acea rezistența, cum este acum are un filtraj in plus, oricum G2 consumă foarte puțin curent. Rezistenta de 470 ohmi se putea monta ori înainte, ori după cea de 2k2, tot un drac. Link spre comentariu
merck Postat August 30, 2020 Partajează Postat August 30, 2020 10 minutes ago, viobio said: Este bine cum este montată acea rezistența, cum este acum are un filtraj in plus, oricum G2 consumă foarte puțin curent. Rezistenta de 470 ohmi se putea monta ori înainte, ori după cea de 2k2, tot un drac. Pai de ce este tot un drac, daca celula de filtrare RC (2k2 + 47uF) aduce un plus, cum ai spus tu insuti? Nu-i rau sa ai pe G2 un riplu mai mic decat cel al tensiunii anodice. Link spre comentariu
flomar60 Postat August 30, 2020 Partajează Postat August 30, 2020 Cataline, rezistenta de 1M in grila triodei nu ai montat?... sau ai potentiometru in fata montat direct fara condensator de separare? Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat August 31, 2020 Partajează Postat August 31, 2020 Acum 5 ore, merck a spus: Pai de ce este tot un drac, daca celula de filtrare RC (2k2 + 47uF) aduce un plus, cum ai spus tu insuti? Nu-i rau sa ai pe G2 un riplu mai mic decat cel al tensiunii anodice. Tot un drac înseamnă că funcționează foarte bine în ambele cazuri. Poate m-am exprimat eu greșit. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 31, 2020 Partajează Postat August 31, 2020 (editat) Dacă după această schemă este construit un amplificator (evident gc etaj intrare trebuie polarizată, cuplată la masă prin Rgc așa cum a precizat deja flomar60) și în baza precizări Sebastian (ia_0 tub final 40mA) putem deduce/aprecia puterea utilă la ieșire în sarcină astfel: Pentru un curent ia_0 40mA putem estima curentul efectiv sinus în sarcină circa 28mA fără limitări ale formei de undă sinus. Consideram sarcina reflectata la anod 5K de unde rezultă Pu_a 3,92W pentru un randament OT 0,75 Pu_s 2,94W. Așadar tubul final 6П3С-E(tetrodă cu fascicol dirijat) este pus în schema dată să dezvolte doar 3W putere utilă în sarcină secundar sinus nelimitat. PS când transformatorul de ieșire nu este capabil de un răspuns bun la joase(OT Capri) nu se pun cuplaje capacitive strânse precum 0,22µF(suficient 47nF chiar 22nF-33nF ) și evident condensatorul decuplare ac din catod tub final mult prea mare 470µF(suficient 47µF). Pentru distorsiuni mai mici la joase semnalul în OT-Capri este bine sa ajungă ușor filtrat (trece sus). LE-1 dacă utilizăm 6П3С-E(tetrodă cu fascicol dirijat) pentru Pu_s 3W în "ritmul ăsta" EL84 va fi implementat pentru Pu_s 2W... , clar sub posibilitățile părți de audio din radioreceptorul Capri. Combinația OT-Capri cuplajul 0,22µF și decuplarea 470µF asigură un nivel mare al distorsiunilor la joase...posibil intenționat... "să râgâie" intens la joase ! și nu numai, râgâiala asta la joase generează o multitudine de armonici intense în spectrul frecvențelor medii inferioare(compromite câteva octave din spectrul audio prin thd și imd). Dacă introduci doar frecvența fundamentală de 1KHz-sinus ce să măsori/auzi ?! LE-2 adevărat dilemă configurația SE 6П3С-E + OT-RR-Capri Editat August 31, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
merck Postat August 31, 2020 Partajează Postat August 31, 2020 1 hour ago, valderama said: Combinația OT-Capri cuplajul 0,22µF și decuplarea 470µF asigură un nivel mare al distorsiunilor la joase...posibil intenționat... "să râgâie" intens la joase ! și nu numai, râgâiala asta la joase generează o multitudine de armonici intense în spectrul frecvențelor medii inferioare(compromite câteva octave din spectrul audio prin thd și imd). Tare exprimarea pusa in bold! Parca 6P3S-E cerea o rezistenta mai mica in grila (parca maxim 250k se poate pune), 470k sigur e prea mare (si atunci trebuie marit condensatorul de 47nF daca se pune 250k in grila). Link spre comentariu
Vizitator Postat August 31, 2020 Partajează Postat August 31, 2020 (editat) Profit de această dilemă(6П3С...), sunt curios cine poate determina/preciza/calcula/simula valorile pentru această configurație SE simplă prezentată mai jos astfel încât să satisfacă cerințele impuse chiar în schemă. (după schema dată teoretic și practic se pot obține fără probleme 6,5W putere utilă în sarcină la ieșire sinus nelimitat) LE Ca bază de plecare se poate instrumenta pentru OT Hammod sau Edcor Editat August 31, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat August 31, 2020 Partajează Postat August 31, 2020 Comparativ cu cele prezentate pina acum in acest topic schema-ghicitoare este mult mai seriosa si se poate rezolva usor insa trebuie o determinare personala pentru acest lucru, macinarea dilemei dintre tuburi si transformatoare este o tropaiala pe loc ! Link spre comentariu
Vizitator Postat August 31, 2020 Partajează Postat August 31, 2020 (editat) Poftim, adaug câteva indicii-relative pentru cei care au depășit etapa/stadiu "lipitori de piese" (licență Viobio). Editat August 31, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum