Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dilemă 6P3C vs EL84

Vizitator viobio

Postări Recomandate

Acum 13 minute, viobio a spus:

Acum 19 minute, viobio a spus:

Ce știi despre 6P6C? 

Este o "trancota" pentru chitară, la asta o folosește cel la care a ajuns. 

Nu știu nimic despre ea și nici nu ma interesează prea multe, doar admiram cum sunt prinse trafurile de iesire cu hot glue și un colier și acele nspemii de gauri, înțeleg ca o fi fost o situație aparte atunci de au ieșit așa. Stai liniștit eu nu te judec, doar ma bagam în seama și eu  :))) 

Editat de DANO
Link spre comentariu
Acum 53 minute, viobio a spus:

Curios este că nu știi nimic despre 6P6C. 

Mai citește...... 

Ce știi despre 6P6C? 

Este o "trancota" pentru chitară, la asta o folosește cel la care a ajuns. 

Si cum ai scos tu Viorele 3,5 W dintr-o lampă ca asta ....cu trafuri de Capri.  Vezi că eu ca lipitor de piese am tot construit si cu această lampă si pp. si se. Mai documenteazăte cum se comportă un traf de Capri la 2W cu 6p3s finală  si la 50Hz si la 15KHz dar atentie cu o schemă adecvată.  În legătură cu schemele eu sunt mai zgîrcit ca de eu merg pe schemele domnului Lazaroiu. 

Să-ți dea Dumnezeu sanatate si fericire cu respect Dumitrache. 

Link spre comentariu

Etajul final echipat cu un singur tub 6P6S(6П6С)  poate funcționa corect bine mersi dacă se utilizează un adaptor de sarcină destinat EL84-SE .

Etajul final echipat cu un singur tub 6П3С-E  pentru a funcționa corect necesită un adaptor de sarcină diferit de cel destinat EL84-SE . Mai simplu spus transformatorul de ieșire provenit din radioreceptorul Capri nu este potrivit pentru a echipa un etaj final cu tubul 6П3С-E .

Transformatorul de ieșire din Capri poate intra în alcătuirea unui etaj final cu un singur tub de tip EL84 , 6П14П-ЕВ , 6П1П-ЕВ , 6П6C ...tetrode/pentode finale din această categorie Ra și ia_0 .

În opinia mea această imagine nu prezintă anomalii.

post-7787-0-96550500-1350934768.jpg

LE agasant când stă scris 6P6C în loc de  6P6S(6П6С)

sau 6P3C în loc de  6P3S(6П3С)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 9 ore, DANO a spus:

Nu știu nimic despre ea și nici nu ma interesează prea multe, doar admiram cum sunt prinse trafurile de iesire cu hot glue și un colier și acele nspemii de gauri, înțeleg ca o fi fost o situație aparte atunci de au ieșit așa. Stai liniștit eu nu te judec, doar ma bagam în seama și eu  :))) 

Nu DANO, tu iar dai cu oiștea în gard, exact cum ai spus..... doar te bagi în seamă. 

Cum ai spus, a fost o situație aparte, nu aveam cum să prind altfel transformatoarele, nu știu dacă ai văzut cum arată transformatoarele de ieșire de la Capri, au ca sisteme două bucăți de metal care se îndoaie când se introduc în sasiu, la fiecare traf am avut câte un sistem de prindere rupt, singura soluție de prindere  de sasiu a fost cum ai văzut, cu un adeziv și acele "coliere". 

Legat de gaurile multiple pentru socluri, dacă ai fi gândit un pic...... te prindeai de ce am atâtea gauri pentru socluri, dar nu te-ai prins, îți spun eu de ce. 

Sasiele pentru amplificatoarele care sunt pentru chitară sunt făcute în Electromagnetica, sunt făcute pe trei dimensiuni, le-am conceput cu multe gauri pentru socluri pentru a putea să le configurez după nevoie, în funcție de ce fel de amplificator fac, putere, număr de canale, etc, etc, nu este practic pentru mine să fac sasie unicat. 

Link spre comentariu
Vizitator viobio
1 oră în urmă, valderama a spus:

Etajul final echipat cu un singur tub 6P6S(6П6С)  poate funcționa corect bine mersi dacă se utilizează un adaptor de sarcină destinat EL84-SE .

Etajul final echipat cu un singur tub 6П3С-E  pentru a funcționa corect necesită un adaptor de sarcină diferit de cel destinat EL84-SE . Mai simplu spus transformatorul de ieșire provenit din radioreceptorul Capri nu este potrivit pentru a echipa un etaj final cu tubul 6П3С-E .

Transformatorul de ieșire din Capri poate intra în alcătuirea unui etaj final cu un singur tub de tip EL84 , 6П14П-ЕВ , 6П1П-ЕВ , 6П6C ...tuburi finale din această categorie Ra și ia_0 .

În opinia mea această imagine nu prezintă anomalii.

post-7787-0-96550500-1350934768.jpg

Reprezinta o anomalie pentru cei care nu gândesc, nu au trecut de stadiul lipitului de piese după o schemă concepută de alții, cei care nu au habar să citească o foaie de catalog, în general cei care degeaba au lipit piese ani de zile.... nu au evoluat deloc, singura lor evoluție fiind câștigatul campionatului de băgat în seamă și căzut în penibil. 

As mai adauga și tubul 6V6. 

I-ați băgat în ceață pe lipitorii de piese cu "adaptorul de sarcină", le-ați amestecat ideile în cap, se vor gândi zile la ce înseamnă adaptor de sarcină 

Editat de viobio
Link spre comentariu
Acum 2 minute, viobio a spus:

Nu DANO, tu iar dai cu oiștea în gard, exact cum ai spus..... doar te bagi în seamă. 

Cum ai spus, a fost o situație aparte, nu aveam cum să prind altfel transformatoarele, nu știu dacă ai văzut cum arată transformatoarele de ieșire de la Capri, au ca sisteme două bucăți de metal care se îndoaie când se introduc în sasiu, la fiecare traf am avut câte un sistem de prindere rupt, singura soluție de prindere  de sasiu a fost cum ai văzut, cu un adeziv și acele "coliere". 

Legat de gaurile multiple pentru socluri, dacă ai fi gândit un pic...... te prindeai de ce am atâtea gauri pentru socluri, dar nu te-ai prins, îți spun eu de ce. 

Sasiele pentru amplificatoarele care sunt pentru chitară sunt făcute în Electromagnetica, sunt făcute pe trei dimensiuni, le-am conceput cu multe gauri pentru socluri pentru a putea să le configurez după nevoie, în funcție de ce fel de amplificator fac, putere, număr de canale, etc, etc, nu este practic pentru mine să fac sasie unicat. 

Stiu cum arata trafurile, am și eu 2 seturi de trafuri. Dar treaba cu ce acele gauri tot nu înțeleg e oarecum tipic romanesc, se merge pe principiul dacă se poate un lucru sa fie folosit la 10 chestii și în acest fel apar tot felul de chestii ca cea de mai sus cu tot felul de compromisuri

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 9 ore, Sebastian a spus:

Si cum ai scos tu Viorele 3,5 W dintr-o lampă ca asta ....cu trafuri de Capri.  Vezi că eu ca lipitor de piese am tot construit si cu această lampă si pp. si se. Mai documenteazăte cum se comportă un traf de Capri la 2W cu 6p3s finală  si la 50Hz si la 15KHz dar atentie cu o schemă adecvată.  În legătură cu schemele eu sunt mai zgîrcit ca de eu merg pe schemele domnului Lazaroiu. 

Să-ți dea Dumnezeu sanatate si fericire cu respect Dumitrache. 

Am obținut foarte ușor 3,5w cu 6P6C. 

Nu îmi spune de ce bandă de frecvența poate reproduce trafurile de Capri, nu se încadrează în hi-fi, sub 100hz se duc grav în cap, de 50hz.... nici nu mai vorbim, poți să folosești tu ce schemă vrei, dacă traful nu poate sub 100hz, atenuează mult frecvențele joase..... bați câmpii cu succes. 

In primul rand pachetul de tole este prea mic pentru a obține un La in primar încât să poată "trece" frecvente sub 100hz in secundar fără o atenuare mare a acestora. 

Cum spunea un mare clasic în viață, amplificatorul de 300 euro se încadrează cu brio la categoria flașnetă. 

Caută și tu pe forum, studiază, să bagi la cap cam ce suprafață trebuie să aibă un pachet de tole pentru un traf de ieșire SE pentru anumite tuburi folosite ca tuburi finale, ca să obții un amp cu linearitate cât mai bună in banda 20hz. .. 20khz. 

Vrei să ne uimești? Pune o oscilograma cu un sinus la 2w, la 100hz, 50hz și 1000hz, bineînțeles că nu vei pune, cum mu ai pus nici la amplificatorul cu 6P3C-E care a ajuns la Sorin. 

Memorează, citește acest link de zece ori pe zi, asta este valabil și pentru alții, în link vedeți cum arată niște transformatoare bune pentru SE cu EL84, pot fi folosite și pentru 6P6C, 6V6 6P14P-EV, 6P14, bine..... dacă vreți să treceți de stadiul fașnetă. 

Editat de viobio
Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 16 minute, DANO a spus:

Stiu cum arata trafurile, am și eu 2 seturi de trafuri. Dar treaba cu ce acele gauri tot nu înțeleg e oarecum tipic romanesc, se merge pe principiul dacă se poate un lucru sa fie folosit la 10 chestii și în acest fel apar tot felul de chestii ca cea de mai sus cu tot felul de compromisuri

Nu este tipic romanesc, mulți care produc amplificatoare pentru chitară apelează la așa ceva. 

Dacă nu ai lucrat în industrie nu ai de unde să cunoști multe "strategii de inginerie" , ai spus bine să se folosească la 10 chestii, asta a fost și idee cu acele gauri de socluri, pentru că nu este profitabil pentru mine să fac un sasiu unicat ( ma repet) pentru că fabrica îmi face sasie dintr-o singură foaie de tabla, se pot face un nr de 5..8 buc depinde de dimensiunea lor sau cum se combină modelele de sasie. 

Nu este eficient nici pentru mine, nici pentru fabrica să îmi facă sasie unicat, durează foarte mult să programezi mașina pe care se fac sasiele, este o mașină complexa, care debitează și gaureste foaia de tabla . 

Bine...... că de fiecare data când scrii tu ceva .... bineînțeles că îți dau dreptate, este cum zici tu. 

Link spre comentariu

@DANO design-ul unui amplificator pe lampi nu a fost subiectul central al discutiilor pe aceasta sectiune. Fiecare face din ce are si cum poate. Discutiile s-au axat deci pe partea tehnica.

Trancota pentru noi = un amplificator care masoara prost (sau in lipsa de masuratori, se aude prost = sunet de flasneta).

Un amplificator SE cu trafuri anemice intra in categoria trancote. Un amplificator facut dintr-o carcasa de CD dar cu trafuri Hammond 1630 si executat corect nu poate fi catalogat trancota chiar daca vizual arata nasol. 

Link spre comentariu
Acum 12 minute, viobio a spus:

Nu este tipic romanesc, mulți care produc amplificatoare pentru chitară apelează la așa ceva. 

Dacă nu ai lucrat în industrie nu ai de unde să cunoști multe "strategii de inginerie" , ai spus bine să se folosească la 10 chestii, asta a fost și idee cu acele gauri de socluri, pentru că nu este profitabil pentru mine să fac un sasiu unicat ( ma repet) pentru că fabrica îmi face sasie dintr-o singură foaie de tabla, se pot face un nr de 5..8 buc depinde de dimensiunea lor sau cum se combină modelele de sasie. 

Nu este eficient nici pentru mine, nici pentru fabrica să îmi facă sasie unicat, durează foarte mult să programezi mașina pe care se fac sasiele, este o mașină complexa, care debitează și gaureste foaia de tabla . 

Bine...... că de fiecare data când scrii tu ceva .... bineînțeles că îți dau dreptate, este cum zici tu. 

Stai liniștit știu și eu o parte din trucurile folosite în industrie, ma mai lovesc de ele saptamanal. Dar asta nu ma face sa apreciez toate struțo cămilele rezultate chiar dacă asa se obișnuiește, sunt multe de spus dar la nivelul amator pt a face ceva cât mai ieftin trebuie sa te mulezi după ceilalți, când ajungi sa te respecți puțin se inversează lucrurile dar asta e un alt nivel deja. 

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 12 minute, DANO a spus:

Stai liniștit știu și eu o parte din trucurile folosite în industrie, ma mai lovesc de ele saptamanal. Dar asta nu ma face sa apreciez toate struțo cămilele rezultate chiar dacă asa se obișnuiește, sunt multe de spus dar la nivelul amator pt a face ceva cât mai ieftin trebuie sa te mulezi după ceilalți, când ajungi sa te respecți puțin se inversează lucrurile dar asta e un alt nivel deja. 

"respectul" înseamnă preț mai mare pentru produsul finit, din păcate..... tagma chitariștilor nu este cu dare de mâna. 

Unde este dare de mână...... ai văzut că am alte "coșciuge", cum le-ai zis tu :rade:

Link spre comentariu

Poate va este de ajutor:

Trafo CAPRI:

Datele din desenul pentru transformatorul de iesire de la RR CAPRI nu pot fi contestate,sunt determinate practic.Am pus o poza(reala nu de pe net!) si cu difuzorul (sarcina) din etajul final al RR Capri (EL84),difuzorul se cupleaza cu etajul final prin adaptorul de sacina,adica transformatorul de iesire.

Ca o parere personala daca-mi dati voie; utilizarea unor transformatoare de iesire de la vechile RR in/pentru divesrse proiecte DIY nu reprezinta decat niste surogate de prima mana si nu am incurajat NICIODATA aceste obiceiuri,aceste transformatoare pot fi utilizate pentru performantele declarate DOAR pentru ce au fost proiectate si atat,ca in locul lui EL84 poate pune ce lampa doreste fiecare pe "barba" lui ,asta este ca si cum ai spune ca poti utiliza diverse pneuri la divesre masini fara sa se  tina seama de recomandarea constructorilor.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Daca am postat sau am colaborat cu diversi colegi pentru foarte multe scheme asta nu inseamna ca am si recomandat utilizarea unor transformatoare "asa cum pica la mana",nu,niciodata nu voi fi de acord cu un amatorism excesiv,un lucru de calitate sau un produs de calitate se face numai cu componente de calitate fie ca acestea sunt de serie sau facute in regim DIY....

Trafo iesire RR CAPRI.png

DIFUZAOR CAPRI 6VA 6 ohmi.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări