Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare utilaj electric


icar

Postări Recomandate

 Am si eu o intrebare la cei care se pricep:

- am un utilaj industrial care consuma intre 20 si 30A, la utilizare. Trebuie alimentat, trifazic sau monofazic?

- daca se poate, in ambele cazuri, o justificare in citeva cuvinte.

Multumiri

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • icar

    6

  • validae

    3

  • BRANCA

    2

  • Barbu Paul

    2

Zile populare

Top autori în acest subiect

Nu inteleg, avem un utilaj. Asta necesita o alimentare. Care este trifazica sau monofazica. Daca este trifazica, e simplu: alimentarea este trifazica. Daca este monofazica, e simplu: alimentarea este monofazica. Apar insa probleme legate de echilibrarea fazelor daca alimentam un utilaj monofazic de la o retea trifazica, dar asta este alta mancare de peste.

Cu alte cuvinte, utilajul iti cere trifazic sau monofazic, nu-i alegerea ta. Utilajul este cuminte si te ajuta, te uiti la cutia de conexiuni si vezi care-i treaba. De regula mai are si o placuta pe care sunt inscrise o groaza de date care de asemenea te ajuta sa iesi din dilema.

Utilajul, la modul general, insemnand o magaoaie care vine de la un producator/furnizor sau e construit in regie proprie, caz in care ai o groaza de chestii acolo, care au o groaza de borne de conexiuni si o groaza de placute.

Mai departe, utilajul poate sa aiba motoare electrice sau nu. 

Daca are, apare curentul de pornire. De aia in I7, 5.3.1.3 apar niste limitari, dar la curentul asta pornirea trebuie sa se faca in mod sigur indirect (softstarter, invertor, stea-triunghi - pentru trifazat). Daca utilajul este destept, probabil ca rezolva el singur treaba asta. Daca-i construit in regie proprie, trebuie avut in vedere si treaba asta. Mai mult, sectiunea conductorului trebuie verificata la curentul de pornire, cf. 5.2.4.1.3, maxim 35A/mm^2 pentru cupru.

Daca nu are motoare, se poate porni si direct.

La curentul asta nominal, utilajul este mai mult ca sigur trifazat. Poate fi si monofazat, am vazut multe ciudatenii la viata mea.

Dar daca-i un utilaj cu alimentare trifazica, atunci ... Care era de fapt intrebarea? 

Mna, tinand cont de toate astea, nu prea ai de ales si trebuie sa-i faci utilajului pe plac si sa-i dai ce-ti cere.

Mai multe detalii n-ar strica, totusi. La o intrebare asa de generala, puteam abera inca vreo 2 pagini. Gata, l-am vazut deja pe moderator incruntandu-se, plec la bodega.

Spor!

Link spre comentariu

Exact, magaoaia este un autolaborator care trebuie alimentat. Intrebarea era daca e musai retea trifazica sau merge si monofazica, avind in vedere ca are un consum de 20 -30 A. Cine stabileste daca trebuie alimentat trifazic sau monofazic, beneficiarul sau constructorul? Laboratorul are niste pompe cu care preleveaza probe de aer. Nu stiu mai multe detalii.

Link spre comentariu

Trebuie să afli ce alimentare cere laboratorul, fiindcă poate avea motoare trifazate sau monofazate.La fel şi rezistenţele de cuptor, pot fi făcute pentru trifazat sau monofazat.Nu neapărat curentul maxim consumat limitează tipul de branşament, ci şi cerinţele consumatorilor.

Link spre comentariu

Bun, asta am inteles.

Problema sta cam asa si aduce a bodega, de aceea nu am intrat in detalii. Despre ce e vorba. In oras, este, de mult, scandal pe tema poluarii cu formaldehida folosita la CROMOSPAN.  Exista o tabara guraliva tare, cu interese politice, si restul orasenilor. Tabara acuza de poluare masiva cu formaldehida. S-au facut masurari si...nimic, in afara de praful zilnic. Au zis ca autoritatile mint. S-au instalat puncte fixe de masura, cu afisaj in timp real, pe panouri, in oras. Masurarile nu au depasit niciodata valorile admise (sunt cu un ordin de madura mai mici). In continuare aceeasi poveste: aparatele sunt masluite. Au fortat primaria sa cumpere un autolaborator. Rezultatele masurarilor...nu stie nimeni nimic de un an de zile. Acum, ca a inceput campania electorala (neoficial inca), s-a redeschis subiectul. Gruparea acuza pe primar ca, la cererea primarului, autolaboratorul a fost facut sa fie alimentat trifazic. Asta pentru ca autolaboratorul sa nu poata face masurari oriunde (desi exista o benzinarie, cu prize trifazice, destul de aproape de conbinat, mai exista alimentare trifazica la scoala din cartier, la fabrica de inghetata), vezi Doamne, primarul impiedicind astfel efectuarea de masurari in oras.

Ca sa inchei, de aceea am pus intrebarea asa de simplu, vreau sa stiu, omul minte cu nerusinare sau nu.

Banuiesc ca daca autolaboratorul consuma 20 -30 A, are pompe, cuptoare, instalatii de calcinare si aparatura de masura. 

Si, legat de asta, daca aparatura este monofazica, are rost sa alimentezi autolaboratorul, trifazic? Daca aparatura e trifazica, sigur nu o poti alimenta monofazic.

 

Link spre comentariu

 E bun si grupul.Personal ma indoiesc ca pentru analiza asta ar fi niste aparate care sa consume atat de mult.Posibil ca autolaboratorul sa faca si alte analize.Deci ar trebui vazut ce anume lucreaza efectiv si alimentat separat.Cred,mai mult ca sigur,ca mai multe aparate sunt monofazate.

 Deci asta numai daca intereseaza strict analiza formaldehidei.

Link spre comentariu

Paul, corect, dar e vorba de cheltuieli publice.

Putea cere primarul, furnizorului, musai un anumit tip de alimentare, in speta, trifazic? Ori asta stabileste constructorul laboratorului?

Branca, el este definit ca un autolaborator pentru supraveghere mediu, unde intra codoi, PM10,  alergenti, praf de strada, gaze de esapament, monoxid de carbon si alti poluanti de mediu. Deci e vorba o analiza complexa, nu doar formaldehida.

Link spre comentariu

Este vorba daca, tehnic si conform normelor, un consum de 20 - 30 A poate dezechilibra o faza, deci se impune alimentare trifazica. Cum sunt legate aparatele in interior, e mai putin relevant.

Link spre comentariu

 Icar.La consumul ala fabricantul a bagat el trifazicul.Ce ma mira ca find autolaborator nu la prevazut cu grup trifazic.Sau a uitat cineva,pentru economie,sa-l comande?

Link spre comentariu

  Ultimul autolaborator care a fost achizitionat de firma la care lucrez este un stand mobil pentru verificarea supapelor de siguranta "onsite" si "online", ce pot sa iti spun despre alimentarea cu energie electrica este faptul ca fabricantul avea mai multe optiuni prestabilite, de exemplu compresorul era echipat cu motor electric, caz in care alimentarea era trifazata iar ca optiune se oferea un grup generator de 10KVA, noi am optat pentru compresor cu motor termic, si generator monofazat de 2,5 KVA, in general fabricantul este destul de flexibil in relatia cu beneficiarul si ofera suficiente optiuni astfel incat sa ai de unde alege.

Link spre comentariu

Paul, cam asta voiam sa aflu, multumiri.

Intre timp, am aflat ca de la o putere instalata de 9,9 kW ( ?????, de ce nu 10 sau 9,8???) e necesara retea trifazica. Ori, in cazul autolaboratorului, ar fi cam 6 kW. E drept, o conectare trifazata iti ofera ceva avantaje.

Treaba fiind lamurita, se poate inchide. Multumiri.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări