Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Efectul de clopot

Vizitator

Postări Recomandate

Am intalnit de curand expresia "efectul de clopot".  Caut niste exemple, ca sa inteleg mai bine cum se aude, ce este, cum se explica, etc.

In romana nu am gasit nimic documentatie.  Vroiam sa aflu mai mult, cum ii zice in engleza la "efectul de clopot"?  E termen tehnic dedicat, sau e doar ceva jargon local de radioamatori, intalnit doar in Ro?

Link spre comentariu
9 minutes ago, Traian B said:

ringing effect

Pai si ringing-ul e o oscilatie, insa daca nu e amortizata repede... atunci bat clopotele.

@RoGeorge, baga repede exemplul sa inteleg de ce bat clopotele.

Link spre comentariu

Sigur ca are! Poate fi observat cind se asculta semnale telegrafice printr-un filtru audio cu banda de trecere foarte ingusta! este un fenomen cunoscut de decenii!

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu

Ringing apare atunci când banda de trecere a filtrului este mai îngusta decât banda necesara semnalului. În CW, pe partea de receptie nu ai cum sa combati fenomenul dar se poate face la emisie prin forma fronturilor. ("raised cosine", etc.)

Editat de franzm
Link spre comentariu
La 25.08.2020 la 21:15, Marele Savant a spus:

Poate fi observat cind se asculta semnale telegrafice printr-un filtru audio cu banda de trecere foarte ingusta

Asta n-ar fi cel mai rau, dar la fel se aud si fulgerele si scanteile, cu aceeasi frecventa ca si semnalul telegrafic. In benzile RA cel mai folosit filtru pentru CW este cel de 500 Hz, mai rar cel de 250 Hz. In mod exceptional (concursuri) se poate folosi un filtru de 100 Hz cand semnalele sunt puternice si inghesuite (pe frecvente foarte apropiate). Am incercat unul in VLF, unde parazitii atmosferici sunt foarte intensi, si nu e bun de nimic.

Link spre comentariu
Acum 25 minute, puriu a spus:

Asta n-ar fi cel mai rau, dar la fel se aud si fulgerele si scanteile, cu aceeasi frecventa ca si semnalul telegrafic. In benzile RA cel mai folosit filtru pentru CW este cel de 500 Hz, mai rar cel de 250 Hz. In mod exceptional (concursuri) se poate folosi un filtru de 100 Hz cand semnalele sunt puternice si inghesuite (pe frecvente foarte apropiate). Am incercat unul in VLF, unde parazitii atmosferici sunt foarte intensi, si nu e bun de nimic.

O ureche buna nu are nevoie de filtru de 500/250/100 Hz .

2,4 KHz e suficient .

Selectarea se face dupa tonul diferit al semnalelor .

Link spre comentariu
La 27.08.2020 la 10:29, yo3fkc a spus:

O ureche buna nu are nevoie de filtru de 500/250/100 Hz .

2,4 KHz e suficient .

Selectarea se face dupa tonul diferit al semnalelor .

Depinde. Nu e vorba de urechea in sine, cat de capacitatea de filtrare a creierului, care post-proceseaza semnalele preluate de ureche.

Poate avea selectivitate tonala, dar QRM-ul sa-l impiedice sa decodeze corect la viteze mari.

Creierul unora dintre operatori poate sa nu fie antrenat sa lucreze in conditii de QRM, dar daca are de-a face cu semnale curate, decodeaza fara probleme inclusiv la viteze mari.

Cunosc cazuri concrete. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări