Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stabilizator servomotor - tensiune iesire slaba

peshte

Postări Recomandate

Nu te contrazic, tehnologia e testată destul, dar eu tot sunt de părere că un aparat fără piese în mişcare e superior ca fiabilitate....când mai trec pe la maică-mea o să iau stabilizatorul şi să-l pun la test cu ceva sursă în comutaţie.Marele dezavantaj al ferorezonatelor e volumul mult mai mare, pentru puteri mult mai mici.Cel pe care-l am eu are cam 10 kg la o putere de 300W, deci mult mai greu decât ăsta cu servo...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 52
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

18

• doru3160

17

• peshte

8

• sesebe

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Varianta cu mentinere a tensiunii cand pica reteaua, asta am folosit.

ups-avansa-500w.jpg

Untitled.jpg

Are 6 ani in exploatare, pe o centrala cu lemne si isi face treaba. Omul nu se plangea de calitatea energiei furnizate (desi era loc de discutii), ci de faptul ca avea si cate 10 ore de intrerupere, mai rar, dar de o ora, doua, erau la ordinea zilei. Sursa il ajuta sa mearga cu cazanul, macar pana termina lemnele din focar, ca sa nu fiarba. Asta era valabil mai ales cand trebuia sa plece de acasa.E mai scump decat un stabilizator cu servomotor, dar nu are elemente in miscare, si asigura si o rezerva, in caz de nevoie, si functie de ce baterie se indura sa cumpere. Tot un UPS pana la urma, doar ca nu merge cu o baterie anemica de 7Ah. 

O poza de la locul faptei

IMG-20200825-WA0001.jpg

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Nu ştiu dacă iniţiatorul a citit cu atenţie ce am scris eu, dar am mai scris şi că pe post de stabilizator se poate folosi absolut orice tip de UPS dar fără baterie, acesta făcând şi o stabilizare (în trepte), asigurând în plus şi protecţie la supratensiuni tranzitorii.Chiar dacă funcţia de back-up a tensiunii nu se mai realizează, se face o stabilizare (compensare) a tensiunii de ieşire.Lucru care e suficient scopului propus.

Link spre comentariu
Acum 40 minute, validae a spus:

Nu ştiu dacă iniţiatorul a citit cu atenţie ce am scris eu, dar am mai scris şi că pe post de stabilizator se poate folosi absolut orice tip de UPS dar fără baterie, acesta făcând şi o stabilizare (în trepte), asigurând în plus şi protecţie la supratensiuni tranzitorii.Chiar dacă funcţia de back-up a tensiunii nu se mai realizează, se face o stabilizare (compensare) a tensiunii de ieşire.Lucru care e suficient scopului propus.

Am citit. Nu mi se pare cea mai buna solutie. 

Un ups cu sau fara baterie, daca exista tensiune de retea, nu face nici o ajustare a tensiunii de iesire, pentru ca e un simplu autotransformator cu raport 1:1. Cand e mai putin, scade si la iesire, cand e prea mult, intra in protectie. 

Face ceva reglaje cand e pe baterie prin selectarea unei infasurari primare mai lungi sau mai scurte sa compenseze descarcarea bateriei. 

Poate alea in comutatie mai fac ceva ajustari prin modificarea factorului de umplere. 

Bine, centrala merge si cu mai putin nu e problema, dar un stabilizator special conceput pt acest scop e cel mai potrivit si ieftin. 

Editat de peshte
Link spre comentariu

Te contrazic în cunoştinţă de cauză.Cele mai multe UPS-uri au pe primarul transformatorului invertorului două-trei prize de reglaj, în regim de autotransformator.Când tensiunea reţelei se abate cu 15-20V de la valoarea nominală, nişte relee comandate de microcontroller comută prizele şi ajustează în trepte tensiunea, ca să rămână în domeniul de toleranţă.Încărcarea bateriei se face foarte simplu la UPS-uri, prin tensiune stabilizată, la circa 13,8V.Nu e nevoie de niciun reglaj la încărcare, dat fiind că bateria e ţinută permanent la pragul de 13,8V.Sunt şi UPS-uri mai complicate care or decupla complet încărcarea, dar majoritatea cam aşa lucrează.

Editat de validae
Link spre comentariu
Chiar acum, validae a spus:

Te contrazic în cunoştinţă de cauză.Cele mai multe UPS-uri au pe primarul transformatorului invertorului două-trei prize de reglaj, în regim de autotransformator.Când tensiunea reţelei se abate cu 15-20V de la valoarea nominală, nişte relee comandate de microcontroller comută prizele şi ajustează în trepte tensiunea, ca să rămână în domeniul de toleranţă.

Inseamna ca ce am reparat eu era mai pocnitoare. 

Link spre comentariu

Probabil, dar astea de care zic eu sunt UPS-uri nu sunt foarte scumpe nici luate de noi, cam pe la 200 Lei. Dar cum ziceam, poţi să îl iei SH, fără baterie şi dai pe el 50-80 Lei doar.Şi-l foloseşti doar pe post de stabilizator protejat la spike-uri.Dacă mai are şi afişaj voltmetru, e şi mai bine.Mulţi renunţă la UPS-uri după doi-trei ani, când le mor bateriile, crezînd că sunt defecte.D e exemplu eu am primit unul (considerat defect) contra unei reparaţii minore la o boxă activă de la cineva, avea doar o siguranţă arsă.Neavând chiar atunci chef de el, l-am lăsat să zacă într-un dulap cam vreo lună, iar acum fiind în concediu, am zis să văd ce-i cu el şi l-am desfăcut.Surpriză, avea doar o siguranţă ce proteja circuitul de încărcare arsă.L-am testat în sarcină şi e absolut OK, cred că dacă îl verificam atunci pe loc când l-am primit, i-l dădeam înapoi.

Editat de validae
Link spre comentariu
Acum 2 minute, validae a spus:

îl iei SH fără baterie şi dai pe el 50-80 Lei doar

Si astea dau pur sinus la iesire? De curiozitate. Ce am avut eu, si am mai vazut, astea pt pc-uri nu prea se omoara sa dea sinus pe iesire.

Link spre comentariu

Păi e vorba să-i folosească doar funcţia de stabilizare a tensiunii de reţea, nu pe cea de invertor de avarie.Cînd e ,,pe avarie,, scoate dreptunghi.Când funcţionează doar ca stabilizator (în prezenţa tensiunii de reţea), nu modifică deloc forma de undă, e practic un autotraf autoreglabil.....

Editat de validae
Link spre comentariu

cele cu AVR stabilizeaza si tensiunea dar sunt mai scumpe  , se da si plaja de tensiune

• din ce scrie la unul
  •  UPS Line-interactive
  • Stabilizatorul automat al tensiunii (AVR - Automatic Voltage Regulation)
  • Compatibil cu generatorul
  • Capacitate de undă sinusoidală simulată
  • Protecție la suprasarcină
  • Protecție la supratensiune tranzitorie și fluctuații de tensiune
  • Filtrare EMI și RFI
Link spre comentariu
Acum 5 minute, danys a spus:

cele cu AVR stabilizeaza si tensiunea dar sunt mai scumpe 

Asta stiam si eu, de asta intrebasem daca cu 50 lei cumperi un SH cu AVR...unul obisnuit stiu ca da.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări