validae Postat August 25, 2020 Partajează Postat August 25, 2020 Nu te contrazic, tehnologia e testată destul, dar eu tot sunt de părere că un aparat fără piese în mişcare e superior ca fiabilitate....când mai trec pe la maică-mea o să iau stabilizatorul şi să-l pun la test cu ceva sursă în comutaţie.Marele dezavantaj al ferorezonatelor e volumul mult mai mare, pentru puteri mult mai mici.Cel pe care-l am eu are cam 10 kg la o putere de 300W, deci mult mai greu decât ăsta cu servo... Link spre comentariu
doru3160 Postat August 25, 2020 Partajează Postat August 25, 2020 (editat) Varianta cu mentinere a tensiunii cand pica reteaua, asta am folosit. Are 6 ani in exploatare, pe o centrala cu lemne si isi face treaba. Omul nu se plangea de calitatea energiei furnizate (desi era loc de discutii), ci de faptul ca avea si cate 10 ore de intrerupere, mai rar, dar de o ora, doua, erau la ordinea zilei. Sursa il ajuta sa mearga cu cazanul, macar pana termina lemnele din focar, ca sa nu fiarba. Asta era valabil mai ales cand trebuia sa plece de acasa.E mai scump decat un stabilizator cu servomotor, dar nu are elemente in miscare, si asigura si o rezerva, in caz de nevoie, si functie de ce baterie se indura sa cumpere. Tot un UPS pana la urma, doar ca nu merge cu o baterie anemica de 7Ah. O poza de la locul faptei Editat August 25, 2020 de doru3160 Link spre comentariu
validae Postat August 25, 2020 Partajează Postat August 25, 2020 Nu ştiu dacă iniţiatorul a citit cu atenţie ce am scris eu, dar am mai scris şi că pe post de stabilizator se poate folosi absolut orice tip de UPS dar fără baterie, acesta făcând şi o stabilizare (în trepte), asigurând în plus şi protecţie la supratensiuni tranzitorii.Chiar dacă funcţia de back-up a tensiunii nu se mai realizează, se face o stabilizare (compensare) a tensiunii de ieşire.Lucru care e suficient scopului propus. Link spre comentariu
doru3160 Postat August 25, 2020 Partajează Postat August 25, 2020 Cam scump, adica dublu...fiecare dupa buzunar. Link spre comentariu
validae Postat August 25, 2020 Partajează Postat August 25, 2020 Nu e nevoie să fie nou UPS-ul, se găsesc fără baterie şi pe forum, la 50-80 Lei....funcţionale. Link spre comentariu
peshte Postat August 25, 2020 Autor Partajează Postat August 25, 2020 (editat) Acum 40 minute, validae a spus: Nu ştiu dacă iniţiatorul a citit cu atenţie ce am scris eu, dar am mai scris şi că pe post de stabilizator se poate folosi absolut orice tip de UPS dar fără baterie, acesta făcând şi o stabilizare (în trepte), asigurând în plus şi protecţie la supratensiuni tranzitorii.Chiar dacă funcţia de back-up a tensiunii nu se mai realizează, se face o stabilizare (compensare) a tensiunii de ieşire.Lucru care e suficient scopului propus. Am citit. Nu mi se pare cea mai buna solutie. Un ups cu sau fara baterie, daca exista tensiune de retea, nu face nici o ajustare a tensiunii de iesire, pentru ca e un simplu autotransformator cu raport 1:1. Cand e mai putin, scade si la iesire, cand e prea mult, intra in protectie. Face ceva reglaje cand e pe baterie prin selectarea unei infasurari primare mai lungi sau mai scurte sa compenseze descarcarea bateriei. Poate alea in comutatie mai fac ceva ajustari prin modificarea factorului de umplere. Bine, centrala merge si cu mai putin nu e problema, dar un stabilizator special conceput pt acest scop e cel mai potrivit si ieftin. Editat August 25, 2020 de peshte Link spre comentariu
validae Postat August 25, 2020 Partajează Postat August 25, 2020 (editat) Te contrazic în cunoştinţă de cauză.Cele mai multe UPS-uri au pe primarul transformatorului invertorului două-trei prize de reglaj, în regim de autotransformator.Când tensiunea reţelei se abate cu 15-20V de la valoarea nominală, nişte relee comandate de microcontroller comută prizele şi ajustează în trepte tensiunea, ca să rămână în domeniul de toleranţă.Încărcarea bateriei se face foarte simplu la UPS-uri, prin tensiune stabilizată, la circa 13,8V.Nu e nevoie de niciun reglaj la încărcare, dat fiind că bateria e ţinută permanent la pragul de 13,8V.Sunt şi UPS-uri mai complicate care or decupla complet încărcarea, dar majoritatea cam aşa lucrează. Editat August 25, 2020 de validae Link spre comentariu
peshte Postat August 25, 2020 Autor Partajează Postat August 25, 2020 Chiar acum, validae a spus: Te contrazic în cunoştinţă de cauză.Cele mai multe UPS-uri au pe primarul transformatorului invertorului două-trei prize de reglaj, în regim de autotransformator.Când tensiunea reţelei se abate cu 15-20V de la valoarea nominală, nişte relee comandate de microcontroller comută prizele şi ajustează în trepte tensiunea, ca să rămână în domeniul de toleranţă. Inseamna ca ce am reparat eu era mai pocnitoare. Link spre comentariu
validae Postat August 25, 2020 Partajează Postat August 25, 2020 (editat) Probabil, dar astea de care zic eu sunt UPS-uri nu sunt foarte scumpe nici luate de noi, cam pe la 200 Lei. Dar cum ziceam, poţi să îl iei SH, fără baterie şi dai pe el 50-80 Lei doar.Şi-l foloseşti doar pe post de stabilizator protejat la spike-uri.Dacă mai are şi afişaj voltmetru, e şi mai bine.Mulţi renunţă la UPS-uri după doi-trei ani, când le mor bateriile, crezînd că sunt defecte.D e exemplu eu am primit unul (considerat defect) contra unei reparaţii minore la o boxă activă de la cineva, avea doar o siguranţă arsă.Neavând chiar atunci chef de el, l-am lăsat să zacă într-un dulap cam vreo lună, iar acum fiind în concediu, am zis să văd ce-i cu el şi l-am desfăcut.Surpriză, avea doar o siguranţă ce proteja circuitul de încărcare arsă.L-am testat în sarcină şi e absolut OK, cred că dacă îl verificam atunci pe loc când l-am primit, i-l dădeam înapoi. Editat August 25, 2020 de validae Link spre comentariu
doru3160 Postat August 25, 2020 Partajează Postat August 25, 2020 Acum 2 minute, validae a spus: îl iei SH fără baterie şi dai pe el 50-80 Lei doar Si astea dau pur sinus la iesire? De curiozitate. Ce am avut eu, si am mai vazut, astea pt pc-uri nu prea se omoara sa dea sinus pe iesire. Link spre comentariu
validae Postat August 25, 2020 Partajează Postat August 25, 2020 (editat) Păi e vorba să-i folosească doar funcţia de stabilizare a tensiunii de reţea, nu pe cea de invertor de avarie.Cînd e ,,pe avarie,, scoate dreptunghi.Când funcţionează doar ca stabilizator (în prezenţa tensiunii de reţea), nu modifică deloc forma de undă, e practic un autotraf autoreglabil..... Editat August 25, 2020 de validae Link spre comentariu
doru3160 Postat August 25, 2020 Partajează Postat August 25, 2020 Ce am desfacut eu, nu avea nici o priza intermediara, dar nu contrazic, or fi si din alea care regleaza tensiunea. Link spre comentariu
danys Postat August 25, 2020 Partajează Postat August 25, 2020 cele cu AVR stabilizeaza si tensiunea dar sunt mai scumpe , se da si plaja de tensiune din ce scrie la unul UPS Line-interactive Stabilizatorul automat al tensiunii (AVR - Automatic Voltage Regulation) Compatibil cu generatorul Capacitate de undă sinusoidală simulată Protecție la suprasarcină Protecție la supratensiune tranzitorie și fluctuații de tensiune Filtrare EMI și RFI Link spre comentariu
doru3160 Postat August 25, 2020 Partajează Postat August 25, 2020 Acum 5 minute, danys a spus: cele cu AVR stabilizeaza si tensiunea dar sunt mai scumpe Asta stiam si eu, de asta intrebasem daca cu 50 lei cumperi un SH cu AVR...unul obisnuit stiu ca da. Link spre comentariu
danys Postat August 25, 2020 Partajează Postat August 25, 2020 (editat) cam greu dar nu imposibil sa cumperi , eu am luat unul ,,,asa ca nu exclud Editat August 25, 2020 de danys Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum