Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Centrala termica - schimbator de caldura


Tzontonel

Postări Recomandate

Buna ziua,

 

Apelez la amabilitatea si experienta dumneavoastra. De o zi a inceput sa-mi picure din centrala termica si odata cu asta si o scadere a presiunii spre 0 (modelul este Ariston EGIS 24 FF, din cate am inteles modelul este produs dupa anul 2008, cred ca tot de pe atunci e si centrala despre care vorbesc).

 

Am chemat un inginer-service pentru centrale termice. A desfacut si a gasit schimbatorul de caldura busit (a se vedea pozele). Din cate imi dau seama si din cate mi-a spus si dumnealui, problema pare sa fi fost de ceva timp (nu stiu de ce nu a picurat pana acum). Mentionez ca am facut verificarea la 2 ani, luna viitoare fiind si momentul cand se faceau 2 ani de la ultima revizie/verificare.


Din cate mi-a spus domnul inginer si din cate am cautat/gasit pe site-ri de specialitate, un schimbator de caldura pentru modelul cu pricina, ar ajunge ~ 1000 RON. Iar cu manopera (din cate am inteles jumatate din piesa schimbata), ar veni undeva la 1500+ RON. Asta ar veni mai mult de jumatate dintr o centrala noua. La piese SH, am gasit pe la 400 RON, insa nu am nicio garantie.

 

Din experienta dumneavoastra, ce imi recomandati? Incotro sa apuc?


Cu stima,
Andrei

 

3.jpg

2.jpg

1.jpg

Editat de Tzontonel
spatiere paragrafe
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • doru3160

    9

  • Tzontonel

    6

  • BRANCA

    3

  • manolo

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Una noua, sau un schimbator SH, daca cunosti istoricul centralei din care il scoti. Cati ani a mers, cate spalari chimice a avut, etc. Cum asemenea date sunt mai mereu imposibil de obtinut, recomandarea e sa te orientezi spre o centrala noua. Si a mea e din 2006, cu revizii la zi, dar nici o spalare chimica. In momentul cand va pica ceva major, cu siguranta nu voi mai trage de ea, in conditiile in care la mine manopera ar fi gratis.

Inainte de toate, da jos schimbatorul tau si vezi de ce natura e corodarea. La aliajul de lipit sau s-a corodat teava propriuzisa. Poate merge reparat, avand in vedere ca e din cupru.Totul depinde de ce vezi cand ai vedere la punctul prin care curge. Dar daca nu vrei sau nu te poti complica, una noua va oferi raport pret/calitate maxim.La asta te poti astepta sa carpesti aici si sa pocneasca dincolo, in functie de cat de la indemana iti e interventia, merita sau nu. 

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Multumesc mult pentru sfaturi!

 

Am verificat tevile ce intra in schimbator, nu sunt scurgeri la conectarea cu acesta. Din pacate nu pot sa-l scot de acolo, tot ce pot sa observ e corodarea (cel mai probabil fisurat) in partea din stanga-spate.

 

Cel mai probabil o sa merg spre o centrala noua. Stie cineva ce preturi se practica pentru montare, instalare, punere in functie?


Am atasat poze suplimentare. 

20200820_155140.jpg

20200820_155054.jpg

Link spre comentariu

Din auzite, cei care au cumpărat de la eon, au fost mulțumiți, dar un studiu de piață și niște oferte de pe la firmele de profil nu ar strica. Nu te complica cu nea Costică, vecinul de la 2  care lucrează mai ieftin. Ia o firma serioasa, care îți oferă și garanție, asa cum e firesc.

Link spre comentariu

 In mod normal n-ar trebui sa fie mai mult de 600-800 de lei.

 Vezi ca sunt si persoane autorizate care dau garantie.In general firma care iti vinde iti indica si cei agreati pt service.Multi din astia fac si montaj.

 Oricum misca-te repede ca vine toamna si creste nr de clienti...

Link spre comentariu

Buna ziua din nou,

 

Am primit si oferta celor de la e-on. Am mers pe principiul de pret de plecare (pretul cel mai mic). Am primit pentru o centrala Protherm lynx condens 25A Kw, urmatoarea oferta:

109 lei/luna - 7 ani
135 lei/luna - 5 ani
191 lei/luna - 3 ani

Ma gandesc poate intereseaza pe cineva.

 

Mentionez ca in acest pret este inclus totul, manopera, demontare, montare, PIF-ul, verificare periodica. La oferta de 3 ani ar veni 6876 RON. Mi se pare putin cam mult. Mentionez ca in locul centralei noi nu am posibilitate de scurgere, iar alt loc nu vad sa existe, asta in conditiile in care iau 'in condensare' (modelul ce e in moarte clinica, fiind conventional).
Asadar, am mai studiat piata si am mai gasit de la MOTAN KPLUS 24 KW undeva la 2400 RON. Nu stiu insa daca in pret include si demontarea, montarea, PIF-ul, etc. Stie cineva cam care sunt preturile pentru astfel de manopera? Bineinteles de firma autorizata si specializata.

 

P.S. @BRANCA am gasit schimbatorul de caldura, nou, la pretul de 1000 RON, plus manopera ar veni 1500 RON. Asa cum a spus si domnul Doru, nu stiu cat de viabila este optiunea asta, daca pica altceva? totusi 1500 poate insemna in unele cazuri jumatate dintr o centrala noua. Iar SH, nu mi ofera garantie, si nu gasesc decat 1-2 schimbatoare (cel putin din cate am gasit online).

Ganduri marete,

Andrei

Link spre comentariu
Acum 9 minute, manolo a spus:

 

Multumesc pentru sugestie @manolo. Nu stiu cum ar putea sa faca scurgerea, sugestia dumneavoastra fiind o centrala in condensare, iar asa cum am spus mai sus, nu am scurgere in proximitate, si nici posibilitate de a duce o teava pana la scurgere, locul centralei si coloana de scurgere fiind separate de o usa. Ce inseamna sa faci proiectare cu cap... 

Link spre comentariu

Cantitatea de apa evacuata la canal nu e chiar mare. Poate ai posibilitatea să-l evacuezi în/prin exterior. Pana la urma și unitățile de aer condiționat scuipa condens, și nu sunt cuplate la canalizare. E doar o sugestie, nu știu configurația locului, dar sunt sigur ca se poate găsi o soluție. Și mie îmi pare scumpa varianta eon. O sa stau de vorba cu măcar un beneficiar, sa ne spună care au fost condițiile. 

Link spre comentariu

Buna ziua din nou,

 

@doru3160 am fost la showroom ICG, mi-au spus ca din punctul lor de vedere si pentru produsele comercializate de ei, nu fac gauri in peretii exteriori pentru scurgere la centralele in condensare, din simplu motiv ca pot aparea probleme de ordin juridic (vecinii, etc.) si apoi pentru ca iarna se depun dopuri de gheata si poate afecta centrala. Prin urmare ei nu ofera garantie lucrarilor si centralei in condensare cu astfel de lucrari. Au propus o pompa de condensare (400 RON), ce poate fi dusa pe langa teava de gaz, etc. Prin urmare am ramas tot la cea conventionala.

 

Tot la ei am gasit un MOTAN  KPLUS 24 kW la 2400 RON, iar pe langa asta, cu urmatoarele costuri (cu echipa/parteneri, ei nu au echipa):
- ~150 - 200 RON autorizatia de functionare

- ~ 350 RON demontarea

- ~ 300 robineti si alte piese

Deci m-as duce in 3000+ RON

(durata de punere in functiune, maxim o saptamana).

 

Mi-au mai spus de un proiect de instalare a gazelor naturale, necesar pentru a pune centrala noua. Drept sa va spun nici nu stiu cum arata. E chiar musai?

 

@manolo stiti daca la firma respectiva, au echipa specializata si asigura toate etapele (demontare, montare, PIF, autorizare)?

Link spre comentariu

O cauză pentru care nu se scoate furtunul de condens afară de la centrale, e faptul că apa de condensare e cam acidă şi nu poate fi deversată la întâmplare.Dacă stai la casă şi faci o gaură în perete să drenezi apa, e treaba ta.Dar la bloc nu e voie să faci asta, trebuie tras un tub din PPR până la cea mai apropiată scurgere.

Dat fiind că nu schimbaţi locul amplasării centralei nu văd rostul unui nou proiect de gaze naturale, că ţevile tot acolo sunt.Punerea în funcţiune o face firma locală ce se ocupă cu montarea tipului de centrală ales.Fiecare firmă montează anumite tipuri de centrale.Tot ei asigură şi garanţiile.

Link spre comentariu

Da, e greu de dat o soluție la o problema, la care nu cunoști toate variabilele. Dar, un proiect la instalația de gaz trebuie sa existe, altfel nu vreau sa ma gândesc cum a fost aprobat punctul de consum respectiv. Soluții tehnice privind evacuarea condensului sunt sigur ca se pot găsi, mai ales ca spui ca doar o ușă sta în calea spre conducta de canalizare. Problema cu branșamentul de gaz trebuie rezolvata, nu e de joaca. La noi nici nu se pune problema sa funcționezi cu o centrala pe o instalație fără proiect, și fără avizul  furnizorului de gaz. La schimbarea centralei se depune la dosar documentația noii centrale, în foarte puține cazuri sunt necesare modificări ale instalației de gaz, ca să trebuiască un nou proiect. Deci, dacă ai proiectul inițial e bine, îl bagi la înaintare pe ăla, dacă nu, ma abțin sa dau sfaturi. 

Link spre comentariu

 Corect ce spui Doru.Ciudat ca se mai gasesc centrale fara condensare!Dupa lege ar trebui sa nu se mai foloseasca.

 Motan parca e a jidovului Kober,al cu vopselele.L-am vizitat prin anii 90 cand abia se apucase de amestecaraie,la Piatra Neamt .

 Si chiar ma mira povestea cu "proiect de instalare gaze"...Posibil sa fi fost racordat fara proiect!

Link spre comentariu

In afara de latura financiara, ca scot mai multi bani din buzunarele noastre, nu vad ce ar avea cele clasice...daca vor mai fi comercializate pana pica a mea, si eu voi cumpara una clasica, nu in condensare. Poate imi voi reconsidera pozitia cand imi voi monta incalzire prin pardoseala, dar pana atunci, mai e.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări