Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Zenit

-Atlas-

Postări Recomandate

Pai da, ca acum facem șarf dupa care șuting!:limb:

Fotografiatul in contralumina (antilait s-o numi acum? :scarpin) creeaza efecte artistice deosebite, mai ales pe color. Pasionatii de paranormale se foloseau de asta, inventind tot felul de aure si entitati energetice.

Mai puneam in fata obiectivului ciorapi de naylon si fotografiam bobite de roua, pîrîiașe de aproape sau valurile marii. Filtrele cu rastru erau foarte scumpe.

Link spre comentariu

Am citit nește treburi d-astea pe un blog sau ceva asemănător, cu subiect foto. Mare lucru nu am înțeles inițial . Apoi le-am găsit corespondentul in forma pe care o învățasem.   Limbajul tehnic există și e împănat cu termeni consacrați din franceză , de regulă, dar acum văd că e schimbat mult.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, icar a spus:

Fotografiatul in contralumina (antilait s-o numi acum? :scarpin)

Stai linistit ca nu-i zice nimeni asa. Si in engleza tot contre-jour se zice, ca in franceza.  https://en.wikipedia.org/wiki/Contre-jour

Acum 11 ore, MOD a spus:

Cunosc foarte bine tehnica acestor efecte doar ca eu le-am invatat in limba romana.

Cum ii zicea la "bokeh" romaneste?

Link spre comentariu

Nu există un termen exact pentru tehnica asta. Sunt exemplificate/descrise modalitățile de tratare a planurilor prin punerea la punct și calcularea câmpului de profunzime. Toate acestea fiind legate de distanta până la subiect, deschiderea diafragmei și distanța focală a obiectivului folosit. 

Link spre comentariu

Cum spuneam, se numeste profunzime sau cimp de profunzime. Depinde de distanta focala, tipul obiectivului, diafragma. Ca ne jmecherim cu bokeh, nu aratam ca stim engleza, ci ca nu ne cunoastem propria limba! Efectul se obtine focalizind pe un plan, cu o diafragma deschisa, astfel incit profunzimea sa fie mica. In acest mod, pe planul focalizat se obtine un clar, iar in rest neclaritate, adica blur (englezism, nu exista in DEX) sau, cum se zice mai sus, bokeh. cu un animit efect artistic.Tehnica stravece, cam de cind exista fotografia. Daca in fata obiectivului se pune un filtru cu rastru, efectul este si mai deosebit.

Vizitator, iti recomand sa citest cartile aparute in colectia Foto-Film, editura Tehnica. Pe vremea aia nu se stilcea limba cu englezisme.

Link spre comentariu

Bokeh este felul cum se vede imaginea in zona in care NU s-a facut focus. Adica ceea ce este in jurul planului pentru care ai reglat distanta.

Spre exemplu, cu o deschidere mica (f1.8 sau 2 sa zicem), reglati obiectivul pentru un portret. Ceea ce este in jurul subiectului portretului, planuri mai apropiate sau mai indepartate, va aparea neclar. Aspectul acestor zone neclare, estetica produsa de ele, se cheama bokeh

Link spre comentariu
La 21.08.2020 la 9:59, d2134 a spus:

Cum ii zicea la "bokeh" romaneste?

Asa cum scrie si Vizitator mai sus, nu exista un termen in limba romana care sa defineasca acest efect. Poate "estompare" dar nici acest cuvant nu exprima complexitatea efectului, cum de altfel nici cuvantul blur nu reuseste. Ori daca englezii, care folosesc muuult mai multe cuvinte decat sunt folosite in limba romana, nu au gasit un termen potrivit, cred ca nu avem ce face si va trebui sa-l folosim si noi. 

Daca veti consulta linkul de mai jos, veti vedea ca originea cuvantului bokeh nu este in limba engleza, asa ca nu este vorba ca nu ne cunoastem propria limba ci despre realitatea ca nu avem un cuvand in limba noastra care sa poata fi folosit pentru a descrie acest efect. Am scris "un cuvant" pentru ca, in mod evident, nu putem folosi o fraza de cate ori ne referim la el.

Constructorii de obiective investesc foarte multi bani si realizeaza studii in care se consuma timp si resursa umana de inalta calificare pentru obtinerea acestui efect.

Dintre obiectivele folosite de mine ca amator, nu foarte avansat in tehnici de fotografiere, am obtinut un bokeh frumos, circular, care scotea in evidenta subiectul, cu doua obiective: Heliosul despre care am scris mai sus si Nikon 50mm AF-S f1.4G.

https://www.nikon.ro/ro_RO/learn-and-explore/photography-articles.tag/learn_and_explore/photography_articles/bokeh-for-beginners.dcr

Link spre comentariu
Acum 7 ore, saptemari a spus:

estetica produsa de ele, se cheama bokeh

Si inainte de a imprumuta prosteste termenul bokeh, cum se numea efectul, folosit cu succes, de maestrii fotografi?

Acum 7 ore, zvonacfirst a spus:

nu avem un cuvand in limba noastra

Oare, Eugen Iarovici, Sylviu Comanescu, N. Tomescu, Florin Mihailescu, cum numeau acest efect? Ori el a foat descoperit abia dupa 89?

Acum 7 ore, zvonacfirst a spus:

calificare pentru obtinerea acestui efect

Investitiile in obiective se fac nu pentru a realiza o anume profunzime, ci pentru a avea sticle de calitate superioara, cu transparenta mare si ibdeci de refractie bine controlati, tehnici de slefuire noi, tratament de suprafete, corectia a tot felul de aberatii, uneori antagoniste. Cimpul de profunzime se obtine din diafragma. O diagragma mare, deschisa, imi da un cimp de profunzime mic, asa ca obiectele aflate in afara acestui cimp, vor fi neclare. Asta e tot chichirezul. Daca, peste obiectiv, pui un filtru rastu, efectele vor fi surprinzatoare. Pacat ca nu mai am poze din acea perioada, cind faceam, fara sa stiu... bokeh.

Cum am mai spus, Helios era un obiectiv moale, special pentru portrete. Ascundea multe din "maruntisurile" inestetice ale fetei. Era un obiectiv cu o profunzime destul de mica, chiar si la diafragme mai inchise. 

Link spre comentariu

Francezii, pe vremea cand se nastea fotografia pe meleagurile lor, au observat efectele de neclaritate obtinute in afara planului de punere la punct (focalizare) sau prin miscarea subiectului s.a. si le-au dat un sens artistic, asociindu-le cu stilul unor pictori, aparut cu mult timp  inainte. Asa a aparut si in fotografie termenul "flou artistic" (citeste "flu").
Flou = efect de estompare, incetosare, neclaritate. Romanii - francofoni pana la al doilea razboi - au folosit desigur termenul.
---
O discutie despre flou in pictura (ca maniera de exprimare, aparuta prin secolul 17) de unde a fost preluat in fotografie in sec. 19 (unde este mai degraba un defect tehnic folosit pentru exprimare artistica), aici: https://journals.openedition.org/etudesphotographiques/3450
---
Astazi. tipurile de flou artistic in fotografie ar fi cam acestea: https://www.clapiersphoto.com/wp-content/uploads/2011/01/Flou.-2-PDF.pdf
unde la pag. 27-29 apare si cazul particular Bokeh = neclaritate a planului posterior (in spatele planului de focalizare).

Editat de Ticu
Link spre comentariu

Da, venit din franceza, englezismele de pe vremea aia.

Floul acesta e dat si de distanta focala, cu tele poti face la fel de bine, evident tot cu diafragma deschisa.

Nu stiu ce zenit ai, dar unele aparate au un mecanism intern care inchid diafragma pana la valoarea dorita si in rest o tin deschisa.

Zenitul meu mostenit nu are acel mecanism, am ceva helios care nu e compatibil fix din acestp unct de vedere.

Ma gandeam sa il adaptez la dslr.

Facusem ceva mecanic, in rest expunerea o rezolvam electric, dar in final am ajuns la concluzia ca un 35mm 1.8 e net superior, iar SH e la pret mic.

Link spre comentariu
La 25.08.2020 la 18:30, d2134 a spus:

Nu e asta chiar tot chichirezul ...

<<: the blurred quality or effect seen in the out-of-focus portion of a photograph taken with a narrow  depth of field>>> Pai e ce am spus eu, dar ca in ...romaneste.

Acum 23 ore, Ticu a spus:

"flou artistic"

Exact, uitasem termenul. Exista in limba romana, imprumutat la inceputurile fotografiei, din franceza

FLOU adj.invar. 1. (Despre îmbrăcăminte) Cu linii moi, vaporoase. ♦ (Despre fotografii) Cu contururi imprecise, evanescente. // s.n. Efect fotografic de evanescență a contururilor imaginii.

Acum 23 ore, Ticu a spus:

Bokeh = neclaritate a planului posterior (in spatele planului de focalizare

Bun, si eu ce spuneam? Nu tot asta? Numai ca ...pe romaneste! Flou este exact acelasi lucru. Normal, iti alegi perechea timp de expunere convenabila, pentru a avea un cimp de profunzime mic. Focalizind pe obiectul ales, restul iese neclar, adica exact...bokeh! E treba eolementara, predata la toate cursurile de fotografie si gasita in toate cartile despre maiestria fotografica. Inainte de 89, ca atunci nu vorbeam romangleza! Dupa 89, noii "maestrii" fotografi, au descoperit/inventat focusul, sutingul, sarful, blenda si alte "minunatii" englezesti, dar stiute si rastiute, folosite si rasfolosite de dinozaurii  fotografi romani. O precizare, neclaritatea exista si in fata obiectivului, ca de aceea vorbim de un cimp de profunzime.

Zenitul nu avea dispozitiv de inchidere a diafragmei la fotografiere. Era si un dezavantaj si un avantaj. Practika, Canon, Exacta Nikon mai noi, aveau o pirghie care era actionata de butonul de șuting:limb: si care inchidea diafragma in timpul fotografierii. Daca pe obiectiv nu ai pirghia ce actioneaza inchiderea diafragmei, nu cred ca poti face ceva.

Acum 13 ore, Sharky a spus:

ca un 35mm 1.8 e net superior

Obiectivele cu distanta focala mica, au un cimp de profunzime mai mare decit cele normale, la aceeasi diafragma.

Editat de icar
Link spre comentariu
Acum 12 minute, icar a spus:

<<: the blurred quality or effect seen in the out-of-focus portion of a photograph taken with a narrow  depth of field>>> Pai e ce am spus eu, dar ca in ...romaneste.

Nu la asta ma refeream ci la ce scrie mai jos|:

Citat

Good bokeh is smooth and pleasing, whereas bad bokeh produces a jagged and discordant effect. … The quality of bokeh is largely dependent on the construction of the lens. For this reason, lenses that provide high-quality bokeh are prized.

Calitatea efectului depinde de sistemul optic si de aia sunt obiective cu bokeh placut (frumos) sau neplacut (urit). Doua obiective, cu aceiasi distanta focala si cu aceiasi deschidere a diafragmei pot da bokeh diferit.

Acum 19 minute, icar a spus:

FLOU adj.invar. 1. (Despre îmbrăcăminte) Cu linii moi, vaporoase. ♦ (Despre fotografii) Cu contururi imprecise, evanescente. // s.n. Efect fotografic de evanescență a contururilor imaginii.

Asta e altceva decit bokeh si se obtine cu filtre speciale (DUTO). Flou si bokeh sunt efecte diferite.

Link spre comentariu
Acum 33 minute, d2134 a spus:

Doua obiective, cu aceiasi distanta focala si cu aceiasi deschidere a diafragmei pot da bokeh diferit.

Corect, am spus asta nitel mai sus, dar asta e alta problema.

Acum 34 minute, d2134 a spus:

Flou si bokeh sunt efecte diferite.

Da, corect! Ma gindisem la "disparitia treptata", dar, ai deptate, e cam altceva!

Link spre comentariu
Acum 8 ore, icar a spus:

Obiectivele cu distanta focala mica, au un cimp de profunzime mai mare decit cele normale, la aceeasi diafragma.

Ma refeream ca obiectiv per  total, plus ca e tot digitalizat, nu invart de butoane ca sa aleg F-ul.

Si da, am mentionat gresit, mea culpa, era vb de 35 pe DX, deci 50 pe FX, asadar echivalent cu helios...+-.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări