Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Zenit

-Atlas-

Postări Recomandate

Buna

Am un Zenit de muuuulti ani.

Din pacate obiectivul a fost distrus de un nepot.

Din fericire am un teleobiectiv care a rezistat nepotului(fabricat de IOR).

Deci,caut un obiectiv compatibil.

M-am gandit ca aici ar fi sansele cele mai mari sa gasesc un obiectiv,fata de topicul de cumparari.

Spor tuturor

Alex

Link spre comentariu

Buna

Multumesc

Pot folosi aparatul doar cu teleobiectivul,merge la cativa metri.

Dar as dori un obiectiv cat de cat original(made in USSR).

Spor tuturor.

Alex

Link spre comentariu

150 lei pentru un Helios îmi pare enorm. E un obiectiv standard, nu excelează cu nimic. Era depășit încă din perioada lui de glorie de multe alte modele, unele tot rusești.

La diferente mari în ce privește contrastul subiectului trebuia să compensezi prin procedeul de expunere și developare. 

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Eu am recomandat un Helios 77M-4 MC 50mm F1.8, este adevarat mai rar si de aceea un pic mai scump.

Am inceput cu foarte multi ani in urma cu un Zenit cu acest obiectiv, cumparat din URSS.

Este obiectivul cu cel mai frumos bokeh pe care l-am avut, chiar si ulterior, ca utilizator de Nikon.

Este utilizat cu adaptoare chiar si pe DSLR-uri actuale, in special pe Canon.

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Calitatea optica la Zenit este mult peste plasticele actuale .

Sticla optica cu geometrie buna ,fara aberatii sferice la marginile cadrului si tratament antireflex de exceptie pentru pretul de atunci .

Kiev ,Zenit E si apoi TTL .Am lucrat multi ani foto alb negru de la film la pachetul dat clientilor .

Daca tii neaparat sa faci foto cu film merita banii .

Link spre comentariu

Comparatia dintre o optica calculata de un matematician si realizata din materiale adecvate, cu o petarda nu-si are locul.

Orice alt obiectiv de genul ala e mai bun decat o panarama gen Orizont, Smena sau ce mai era la vremea aceea.

Link spre comentariu

dscn9775.jpg?resize=1024,768

Acum 52 minute, MOD a spus:

Ce draci e ăla bokeh?

Pe romaneste :da blur.

Cel din poza este un bokeh/blur urat. Heliosul despre care am scris avea un bokeh circular superb. Iar pe hartie arata extraordinar.

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Faceti conpnfuzii mari. Obiectivele de Smena erau bune, bine corectate. Orizont avea un memisc dublu, corectiile se bazau pe diafragma. Helios era un obiectiv foarte bun, excelent corectat, numai ca era un obiectiv specializat pentru portrete si oeisaje. Adica era un pic mai moale. Un obiectiv foarte bun, cu care a venit Zenit, este Industar. Pe vremuri era folosit de criminalisti pentru "claritatea" cu care reda detaliile.

La Zenit merge orice obiectiv de 50 mm (obiectiv normal pentru 24x36), cu filet de 42x1. Daca aparatul e adus din fosta URSS, s-ar putea sa aiba filet de 39x1.

Poti folosi foarte bine teleobiectivul, se practica asta, comprima putin planurile, dind un efect mai apropiat de ce vezi cu ochiul.

Obiectivele de acum, cu stcle care nu existau atunci, care nu mai sunt slefuite sferic si cu un numar mare de lentile, nornal ca sunt mai bune. La telefon, in afara de sticla foarte buna, nu e mare lucru, softul face diferenta.

Acum 54 minute, razvan-l1 a spus:

Calitatea optica la Zenit

Nu putem vorbi de optica la Zenit. Poate doar de mecanica care avea oarece probleme: uneori se bloca perdeaua (destul de inceata, de altfel). Chiar in prospect iti spunea cum sa o deblochezi!

1 oră în urmă, MOD a spus:

ce draci e ăla bokeh?

Englezism. Un fel de profunzime scazuta in care punctele luminoase nefocalizate apar neclare. Se datoreaza opticii obiectivului. Helios avea asa ceva.

Nu confundati aparatul in sine, cu optica lui!

Editat de icar
Link spre comentariu
Acum 2 ore, icar a spus:

Englezism. Un fel de profunzime scazuta in care punctele luminoase nefocalizate apar neclare.

Cunosc foarte bine tehnica acestor efecte doar ca eu le-am invatat in limba romana.  Mie imi placeau foarte mult imaginile in contra lumina cu reflexie de diafragma pe fiecare lentila din grupul ce constituia obiectivul.

Tot un fel de bokeh cum zic oamenii acestia.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări