Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare izolatori tranzistori putere

t-daniel

Postări Recomandate

Salutare.

Poate cineva  sa-mi recomande niste izolatori de calitate pentru finalii dintr-un amplificator auto de mare putere.

Dimensiuni 25mm x 245mm sau fasie mai mare care sa poata fi taiata.

Grosime 0.25mm cred ca au fost originalii.

Material silicon sau altceva, dar moale pt a absorbi eventualele vibratii (care vor fi din belsug).

De preferat sa-i gasesc la farnell  de unde o sa comand si finalii FDA24n40f.

Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 57
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mircea

6

• Marian

5

• c_anicai

5

• t-daniel

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Mulrumesc.

Cleme are din fabrica, dar izolatorii s-au descompus cand l-am demontat. Erau ceva panzat galben.

Banda de kapton am dar poate gasesc ceva dedicat. Bugetul ar fi cam 150.

Link spre comentariu

Alea panzate si cauciucate nu sunt la fel de eficiente pentru ca sunt mai groase. Daca foloseti kapton sa ai grija sa nu se zgarie sau sa se intepe daca tranzistorii au bavuri.

Editat de Mihai85
Link spre comentariu

Eu aş căuta folie de mică.Poate fi tăiată în foi extrem de subţiri, deci un transfer termic excelent.Vibraţiile nu sunt o problemă atâta timp cât fixarea capsulei e fermă.Din acest motiv foliile elastice se şi descompun, plus că nici nu au coeficientul de transfer al micafoliei.Şi mă refer la micafolie naturală, transparentă, nu cea folosită la prăjitoarele de pâine, făcută din praf de mică presat.Aveţi în imagine un izolator de tranzistori din folie naturală şi izolatori de mică presată.Aveam la serviciu nişte folie naturală de mică, dar acum sunt în concediu...

Mikanit.jpg

Editat de validae
Link spre comentariu

La kapton tocmai de eventuale strapungeri mi-e frica.

@validae Din pacate nu pot folosi izolatori pt fiecare final deoarece sunt foarte apropiati si se suprapun, iar bucata la dimensiunile necesare n-am de unde sa iau.

Am gasit ceva, dar la unele este data conductivitatea termica iar la altul impedanta termica asa ca nu prea am ce sa compar.

Poate cineva sa ma lamureasca?

H486R-150-0.5

MPGCS-018TCI-300-0.23

TGARD300-A0

PS: Ca sa intelegeti de ce i-mi fac griji, este vorba de aplificatorul asta

Link spre comentariu

Si eu recomand mica plus pasta termica.

Se gasesc izolatori de mica pentru capsula T0-3PN SAU TO-247...imposibil sa nu-i aiba farnell.

Editat de mac01
Link spre comentariu
On 8/14/2020 at 10:47 AM, Mihai85 said:

Alea panzate si cauciucate nu sunt la fel de eficiente pentru ca sunt mai groase. Daca foloseti kapton sa ai grija sa nu se zgarie sau sa se intepe daca tranzistorii au bavuri.

Daca tranzistorii au bavuri atunci trebuie schimbata sursa de aprovizionare a tranzistorilor.

Interesanta era nota ca kaptonul sa nu se intepe de la bavurile gaurii filetate in radioator - ceea ce e foarte probabil sa se intample daca nu sunt zencuite bine.

Link spre comentariu

Baieti, dar kaptonul nu este un izolator termic? De ce este recomandat ca izolator electric si bun conductor termic? Ori am inteles eu gresit ce doreste initiatorul acestui topic? Eu kapton nu am vazut folosit decat acolo unde se doreste o "bariera" termica. In rest, ca izolator pentru tranzistori, nu am vazut decat mica si siliconul acela cauciucat.

Link spre comentariu

Mica - 0,71W/m·K

Kapton - 0,8 W/m·K

Silicon - 0,9 W/m·K

NB: am ignorat complet grosimea, dar am expus valori pentru pad-uri folosite in mod curent.

Link spre comentariu

@Thunderer

Ceea ce ai expus reprezintă conductivitățile termice pentru materialele respective . Pentru a determina rezistența termică a interfeței avem nevoie și de grosime dar și de suprafața de contact între tranzistor și radiator.

De asemenea în cazul izolației de mică contează dacă folosim sau nu vaselină.

@RealAlex Atenție la cifrele prezentate de magazine ! În link-ul respectiv este vorba cel mai probabil de rezistența termică pentru un TO3 sau TO264 în nici un caz TO220. 

EDIT Chiar pentru produsul respectiv am făcut ceva măsurători - în condiții de amator desigur - și am obținut circa 2K/W, poate ceva mai puțin, la o capsulă TO220. 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Kapton-ul nu e folosit in aplicatii industriale din motive lesne de inteles: prea multa munca necontrolata de procedeu/proces. Nu ai cum sa verifici daca Costel a instalat bine izolatia.

Link spre comentariu

si crezi ca padul ala roz cu o structura spongioasa (care habar nu am ce e , dar il vad peste tot) e mai bine controlat?

la mine se foloseste kaptonul pt izolatia electrica foarte buna.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări