Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Controller I/O ISA (FDD, HDD, Serial, Parallel)

ALEKS

Postări Recomandate

N-am mai scris pe forum de vreo 2 ani cred. Am fost mult prea ocupat cu munca.

Dar totusi, in primavara am lucrat la un controller ISA pentru unul din proiectele mele. De la proiectarea schemei pana la finalizarea executiei (lipirea pieselor) mi-a luat cam o luna de munca (cca. 1-3 ore pe seara).

Pun o poza. Daca e de interes, continuam si cu discutii pe marginea proiectului.

Cablajul este pe 4 straturi. Semnalele sunt rutate 100% manual doar pe stratul 1 si 4. In interior am plan de masa si de alimentare.

isa-io-interface-pcba12.jpg

A.

Link spre comentariu

Proiectul meu este un computer x86 proiectat si construit integral de mine. E bazat pe procesor Intel 80386.

Pana acum am facut placa de baza, placa cu CPU, memoriile SIMM, controllerul de I/O. Am in lucru placa de sunet si cu placa video VGA.

Mai multe detalii (inclusiv schema) pe site-ul meu: http://www.alexandrugroza.ro/microelectronics/isa-io-interface/index.html

Toate sunt proiectate de mine de la 0, in timpul liber.

A.

Link spre comentariu

Ma bucur ca ai construit amplificatorul. Sper ca ti-a placut cum se aude.

Nu am mai lucrat nimic cu lampi dar am in plan pe viitor. Perioada cu cele mai multe proiecte pe lampi a fost intre 2003-2006. Imi e dor de vremurile alea, am multe amintiri faine.

Link spre comentariu

La vremea aceea a fost ok, o schimbare față de cele din dotarea standard a diverselor aparate de firmă, dar cu timpul pretențiile au crescut exponențial împreună cu achiziția de căști mai performante. Ampul încă bucură pe cineva, funcționează bine mersi de mulți ani și a primit un rând de lămpi noi.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

@ALEKS,  interesanta preocupare.
Din curiozitate, cam ce varsta ai?
Suficienta incat sa fi asteptat sa citesti un floppy de 8" pana cand  frecventa retelei 220
revenea la o valoarea apropiata de cea la care ai facut scrierea?
Bafta omule!
O bucurie mi-ai facut.

Link spre comentariu

Sunt cam de-o varsta cu apusul epocii floppy-urilor de 8". Deci nu le-am vazut in functionare. Dar am dezmembrat controller-ele lor. Imi amintesc o placa de la un calculator industrial cu 2 interfete pentru floppy de 8". O placa dintr-un fel de pertinax, destul de mare si curbata, cu o gramada de integrate pe ea (si CDB-uri dar si de la rusi Kxxx-uri).

Am avut norocul ca de prin 1993 sa fi avut acces la tot felul de placi, controllere, calculatoare de proces, hard disk-uri (MFM, RLL, ARLL, IDE, etc.), si alte chestii dubioase din aceeasi sfera. Mi-a placut sa incerc sa le inteleg principiul de functionare, sa cataloghez integratele (mai ales alea straine) intr-o agenda, sa incerc sa scot unele scheme electrice (initial doar cu multimetrul si multa rabdare, pe urma si cu osciloscopul, pentru a vedea si unele semnale). Multe placi le-am stricat iremediabil. Altele au scapat tefere. In schimb am acumulat cunostinte. Am surubait si calculatoarele celor de la I.C.E. Unele interesante (ma gandesc la HC386, o chestie similara cu un HC85 dar intr-o carcasa alba cu un floppy de 3.5" si procesor 80386SX dar relativ sinistru din punct de vedere al proiectarii si executiei) iar altele mai faine. Mi-au placut si schemele de la LIXCO L/B881. De asemenea mai gasisem o schema de la o dracovenie care se chema AP-1 sau AP Micro. In fine, multe nu stiam ce erau dar le devoram ca baza de studiu.

Pe urma parcursul e plictisitor.

La fel si cu soft-ul. Dezasamblam orice prindeam (dump-uri de ROM-uri, programe .COM) cu "sourcer.exe" (pe x86) si pe urma ma binoclam la instructiunile generate (care de multe ori erau total ilogice fata de ce ar fi scris programatorul).

A.

Editat de ALEKS
Link spre comentariu

Multumesc.

LED-urile indica urmatoarele chestii:

- activitate pe FDD A

- activitate pe FDD B

- activitate pe IDE1 (HDD Master sau Slave)

- activitate pe IDE2 (HDD Master sau Slave)

- activitate pe EEPROM (read sau write, fiindca am programat BIOS-ul sa scrie tabela de parametri a discurilor direct in ROM)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări