Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Antena CB defecta

expert

Postări Recomandate

Lungimea cablului influenteaza , dar nu in mod atat de extrem , mai ales daca se tine cont de factorul de scurtare si sa fie multiplu de lambda/2 la frecventa centrala .

Presupunand ca ai folosit RG58 cu polietilena ,cu factor de scurtare de 0.66 ar rezulta la frecventa canalului 22 o lungime de

11,01166/2 x 0.66 = 3.638 m

Tocmai asta face acea bobina,  compenseaza lungimea electrica mica a spicului . Daca s-a umblat la ea , sau s-a degradat ,antena poate rezona in alte frecvente .

In mod normal ai nevoie de un analizor de antena care sa-ti permita sa vizualizezi panoramic unde rezoneaza antena .Functie de unde cade nulul , mai sus sau mai jos fata de frecventa de interes , tragi concluzia  ce ai de facut la ea.

Corect ar fi sa nu fie folosita statia pe post de generator , cel putin eu nu fac asa , pentru ca daca statia nu are iesirea perfect pe 50 ohmi atunci toata masuratoarea va fi eronata .

Link spre comentariu

Unii vad ca sunt de alte pareri , dar ma rog , nu e asta un cap de tara ca nu merge sarma aia .

"I have found that using a 1/2 wave multiple run of coax from the radio to the antenna makes the radio couple to the antenna better (better power transfer). This is only the case if you are certain your antenna is resonant on the same frequency as your coax (ex. antenna resonates on 27.405 Mhz and the coax is a 1/2 wavelength multiple of 27.405Mhz). The coax doesn't add any "extra" impedance components (reactance) in this case - it merely presents the true load of the antenna feedpoint back to the radio."

- https://www.qsl.net/co8tw/coax.htm

Link spre comentariu

Nu, aceasta antena nu a putut fi acordata niciodata pe 27.225MHz. 

A pune un alt spic pe acea talpa nu se poate si este o pierdere de timp. 

Toata lumea fuge de antene lungi.

Am spus mai sus de ce o antena mai lunga este mai buna. Stiu... atinge crengile copacilor..., poate cadea la impactul cu o pasarela (vezi o parcare subterana la un MOL), etc. 

In schimb asigura un semnal foarte bun atat la emisie cat si la recepție. 

Odata reglata, o antena de acest gen va fi folosita ani intregi, fara alte calibrari sau intretineri. 

Link spre comentariu

Ndor are dreptate, lungimea de multiplu de lambda/2 la frecventa centrala repeta valoarea impedantei, lambda/4 transforma impedanta. Intr-o realizare corecta influenta lungimii cablului este nesemnificativa. Modificarea raportului SWR la lungirea/scurtarea coaxialului indica prezenta curentilor de mod comun care, in cazul verticalei de care vorbim, se pot datora unui plan de masa deficitar.

In fine, cu un analizor se poate afla daca antena este functionala sau nu, indiferent de frecventa de acord. Apoi se poate decide daca merita modificata sau nu.

Link spre comentariu

ar fi interesant de vazut ce arata swr-metrul daca se conecteaza o rezistenta neinductiva la capatul cablului, adica in locul antenei!

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Marele Savant a spus:

ar fi interesant de vazut ce arata swr-metrul daca se conecteaza o rezistenta neinductiva la capatul cablului, adica in locul antenei!

Voi cauta o rezistenta neinductiva si voi masura!

Link spre comentariu
Acum 6 ore, validae a spus:

Dar antena asta a funcţionat vreodată bine ? Sau a mers prost de la început şi proprietarul şi-a dat seama doar după ce a schimbat-o că era o gioarsă ?

Recitind prima postare, văd că nici de nouă nu era OK, iar ulterioarele întreruperi de pe cablu au făcut-o de neutilizat...

Cred că pasul logic de făcut e recuperarea tălpii şi reconstruirea unei noi antene cu spicul lung pe acea talpă..

Antena a fost folosita cu o statie midland alan 78 multi; posesorul nu sa plins de performantele antenei, mai degraba le-a asociat cu marimea acesteia si nu cu un swr 1: 3 sau chiar 1:4; abia cand camasa de pvc a cablului si ecranajul  de cuptu a cedat datorita chederelor  a usilor si a vremii a determinat nefunctiomarea omul sa sesizat si a luat masuri!

Antena are o baza magnetica de 90 mm diametru, iar magnetul nu este foarte puternic, iar o eventuala reconstructie a spicului tot la o lungime de 60-70 cm ar ajunge, nu cred ca se poate lungi mai mult, o sa se desprinda de masina!

Link spre comentariu

Acea antena dispare de pe plafon la peste 130Km/ora.

Testat de mine.

Nu pleaca nicaieri. O tine cablul, dar ceva urme pe caroserie tot face.

Stima.

Link spre comentariu

Este aici vreun posesor de VNA dispus sa faca o verificare pentru aceasta antena ? .Pot trimite spre testare aceasta antena! E clar ca de la bun inceput cautam o solutie la problema nefunctionarii si nu tintim catre inlocuirea antenei cu alta noua, asta am facut deja! Poate ca aceasta antena are o problema de proiectare sau poate ca cei care au copiat proiectul original nu au fost atenti la toate aspectele si nu au facut reverse engineering ca la carte! :)! eu in Iasi nu am gasit radioamator posesor de VNA care sa fie dispus sa aloce timp pentru aceasta verificare! o asemenea experienta , adusa la lumina aici pe sectiunea CQ  a acestui forum ar constitui informatie valoroasa pentru multi useri!

Editat de validae
Link spre comentariu

Daca tineti neaparat pot verifica eu antena (daca si unde rezoneaza), dar nu ma angajez sa o si repar daca e cazul. Din punctul meu de vedere antena are o eficienta redusa si nu merita sa-ti bati capul cu ea mai ales ca transportul va costa aproape cat o antena noua.

Daca sunteti pasionat investiti mai cu folos banii intr-o rezistenta de sarcina si un analizor de antena (vedeti analizorul lui EU1KY sau cele bazate pe Arduino sau bogata oferta chinezeasca).

Link spre comentariu
Acum 17 ore, expert a spus:

Este aici vreun posesor de VNA dispus sa faca o verificare pentru aceasta antena ? .Pot trimite spre testare aceasta antena! E clar ca de la bun inceput cautam o solutie la problema nefunctionarii si nu tintim catre inlocuirea antenei cu alta noua, asta am facut deja! Poate ca aceasta antena are o problema de proiectare sau poate ca cei care au copiat proiectul original nu au fost atenti la toate aspectele si nu au facut reverse engineering ca la carte! :)! eu in Iasi nu am gasit radioamator posesor de VNA care sa fie dispus sa aloce timp pentru aceasta verificare! o asemenea experienta , adusa la lumina aici pe sectiunea CQ  a acestui forum ar constitui informatie valoroasa pentru multi useri!

Şi eu sunt interesat de rezultat, acum câţiva ani a venit un amic la mine cu o antenă adusă din Italia, veche, cu verdeaţă în interior, am curăţat-o, am refăcut chiar şi bobina cu sârmă nouă, nu am obţinut nimic bun, a ajuns printre gunoaie.

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări