Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Antena CB defecta


expert

Postări Recomandate

Salutare

 

A ajuns la mine o antena CB Farun JBA-230, care nu vrea sa functioneze corespunzator! Proprietarul a spus ca si inainte avea probleme cu emisia, avea un SWR mare, 3:1, 4:1, orice reglaj sau pozitionare ar fi incercat la masina (un break cu cupola generoasa)! Antena este cunoscuta ca fiind una cu performante modeste spre mici, dar de la modest spre inutilizabil e cale lunga!

Initial, la verificare preliminara, cablu RG58 era intrerupt in mai multe locuri, doar ecranajul , nu si firul central! Am inlocuit cu 4 metri de cablu coaxial de 50 ohmi de calitate foarte buna, cu tresa si miez de cupru! la verificare cu ohmetru acum totul este in regula, nu exista intreruperi/scurtcircuite tresa/miez central! Am refacut toate lipiturile la baza antenei, am inlocuit si folia de aluminiu cu una intacta  (originala avea multe taieturi / portiuni lipsa! Mufa de antena , PL259, schimbata cu una noua, cu izolatie de calitate (teflon / poliamida), cea originala era oxidata, dar functionala!

 

Spicul, bobina de acord si cellalte componente ale antenei sunt originale, nu au fost modificate, inlocuite!

Bobina de acord la acest tip de antena (center loaded) ar trebuisa aiba undeva la 10-11uH pentru acord optim in mijlocul benzii de 27mhz (canalul 20) la lungimea efectiva a antenei de 60cm! Am verificat cu un calculator de pe net , am masurat bobina , are 9.5 uH!

 

In aceste conditii, SWR masurat este peste 9-10, nu am reusit nicicum sa scad nici macar la 3-4! Plan de masa exista si e suficient, baza antenei cupleaza bine cu metalul de pe cupola, am cam 300 pF la diametrul de 90 mm al bazei! SWR-metru este verificat, este bun, cu o antena PNI ML145 , din dotare, SWR este 1,1 constant in banda CB , cu aceeasi statie, aceeasi masina, aceeasi pozitionare!

 

Acest model de antena a mai fost realizat si de alti producatori, Midland (18-244M), Bytrex (Miniplus 65), megawat  (MW short), PNI (18-244), deci designul zic eu ca este unul de succes, verificat!

 

Va rog spuneti-mi daca aveti vreo idee ce ar putea sa cauzeze o nefunctionare a antenei, unde sa mai verific!

 

Multumesc

Editat de expert
Link spre comentariu

Lipituri reci, contact prost intre bobina si spic sau coaxial si antena.....Chestii de astea , ca multa inginerie nu e in antena aia .

Pana la urma , asta e o antena de 50 lei . Nu merge reparata , cumperi alta.

Link spre comentariu
Acum 9 ore, PINTI a spus:

Parerea mea este sa schimbi spicul actual  cu unul mai mare de 1,5m.

asta e cea mai la indemina solutie, sa schimb antena! dar ideea e de ce nu merge asta de 66cm, nu sa inlocuiesc spicul cu unul de 1,5m

 

Acum 9 ore, ndor a spus:

Lipituri reci, contact prost intre bobina si spic sau coaxial si antena.....Chestii de astea , ca multa inginerie nu e in antena aia .

Pana la urma , asta e o antena de 50 lei . Nu merge reparata , cumperi alta.

 

lipituri reci intre spic si bobina, sau coaxial sunt eliminate din start, au fost verificate cu atentie toate conexiunile, de la pinul central al mufei pina la varful spicului !

asa este , e 50 lei, poate si mai putin, deci nu discutam acum daca merita depanata sau cat ar trebui sa plateasca omul pentru asta; proprietarul si-a luat deja alta antena!; ideea era ce nu merge la antena asta, ca asa cum ai zis multa inginerie nu are!

Link spre comentariu

Tu măsori SWR-ul pe staţia ta sau pe a posesorului antenei ? Că antena se acordează cel mai bine cu staţia şi pe maşina clientului, nu pe masă.

E posibil ca cineva să fi ciuntit prea mult din spic şi ar mai trebui lungit..

Editat de validae
Link spre comentariu
Acum 1 oră, expert a spus:

proprietarul si-a luat deja alta antena!; ideea era ce nu merge la antena asta, ca asa cum ai zis multa inginerie nu are!

Si noi de unde vrei sa stim ce faci tu acolo ? Cum masori ..cu ce masori ..unde masori ...?

Doar asa , sa ne dam cu presupusul de ce nu merge o bucata de sarma ?

 

La un SWR de 9-10 !!.. mie-mi spune ca e intrerupt traseul pe undeva . Tu ce parere ai ?

 

@validae , nu are treaba SWR-ul antenei cu statia.

Editat de ndor
Link spre comentariu
Acum 1 oră, expert a spus:

 

lipituri reci intre spic si bobina, sau coaxial sunt eliminate din start, au fost verificate cu atentie toate conexiunile, de la pinul central al mufei pina la varful spicului !

 

 

Poţi încerca să mai dai o dată cu pistolul de lipit sau ciocanul de lipit peste toate lipiturile,

unele lipituri pot fi reci chiar dacă vizual arată bine.

Link spre comentariu

  Printre altele ma ocup si cu depanarea, calibrarea si imbunatatirea performantelor la statiile CB  si a  antenelor acestora. Realizez aceste operatii de peste 15 ani.

Din curiozitate am cautat si eu pe net  acea antena.Credeam ca este ceva serios.

Uitasem de ea. Aceasta este o antena pe care am folosit-o si eu acum 15 ani. Nu se poate regla si nu poate fi atasat alt spic mai mare.

Antena aceasta era la moda prin anii 70-80 in SUA. Vedeti ceva filme dn acei ani. Erau montate pe masinile de politie .Ideia este ca trebuie o inlocuita cu o antena serioasa. O antena serioasa inseamna ceva cu un spic de peste 1,5m

 

In CB exista o zicala referitoare la  lungiumeai antenei : Antena este ca pu.la: " Cu cat este mai mare ,  cu atat mai bine"!  (Nu neaparat pentru sotie.)

Puneti o antena mai mare. Chiar daca va deranjeaza inaltimea,  

Daca aveti posibilitatea, efectuati reglajul SWR cu instrumente digitale.  Reglajul unei antene cu un instrument analogic este destul de imprecis. 

 

  Nu uitati:

       - Reglajul antenei se face cu usile inchise ale autovehiculului

       - Nu se efectuiaza reglajul cu autovehiculul aflat sub linii de tensiune, stalpi de net. etc. De preferat acest reglaj al antenei se face intr-un loc degajat, fara stalpi de tensiune, fara alte surse de zgomot. De preferat undeva pe camp.

Odata reglata antena, nu mai aveti nici o treaba. O detasati, o montati...o detasati...o montati....in acelasi loc de pozitionare...se pastreaza calibrarea efectuata.

 

 

Editat de PINTI
Link spre comentariu
Acum 13 ore, ndor a spus:

Si noi de unde vrei sa stim ce faci tu acolo ? Cum masori ..cu ce masori ..unde masori ...?

Doar asa , sa ne dam cu presupusul de ce nu merge o bucata de sarma ?

 

La un SWR de 9-10 !!.. mie-mi spune ca e intrerupt traseul pe undeva . Tu ce parere ai ?

 

@validae , nu are treaba SWR-ul antenei cu statia.

Am spus intr-postare anterioara ca toate elementele antenei sunt originale, nu sa taiat din spic, nu sa modificat bobina de acord!

Am masurat swr cu un swr-metru Kpor, este in stare buna de functionare, indica corect, pe verificate! 

Am masurat swr si pe masina mea, si pe masina omului, rezultatele sunt identice! Stiu sa masor swr, folosesc de mai multi ani , statie, antena pe masina!

 

La SWR 9-10 ori e in scurt cablul/antena, ori traseul este intrerupt! Asa stiam si eu, dar practica arata altceva si din acest motiv am intrebat aici pe colegii care au multa experienta in domeniu! Deci , antena/cablu nu este intterupt/scurtcircuit, , tot ce inseamna lipitura a fost relipit! De la varful spicului pina la pinul central al mufei de conexiune am continuitate!

 

Un VNA ar arata unde rezoneaza antena, dar din ce am vazut eu majoritatea VNA , din cele cu arduino si AD9850 , peste SWR 3 nu mai afiseaza valori si grafic!

Editat de expert
Link spre comentariu

SWR-ul antenei are treaba cu statia ptr ca masurarea SWR implica 50 Ohmi la intrare si o alta impedanta,a antenei la iesire.Daca statia e o pocnitoare ca si antena ,masuratoarea este incorecta.Plus ca verificarea swr-metrului se face pe sarcina artificiala buna pentru domeniul folosit.Daca si swr-metrul este o pocnitoare ....

Link spre comentariu

Din ce spune initiatorul topicului antena este ok din punct de vedere fizic si electric, dar SWR ul este mare la frecventa de interes.

Daca initiatorul are dreptate, antena ar trebui sa rezoneze undeva, iar asta se poate verifica doar cu un analizor de antena cu un singur port (sau doua!). In functie de rezultat, antena se poate aduce sa nu la rezonanta acolo unde trebuie (operatiunea nu se numeste calibrare, ci mai degraba acordarea antenei pe frecventa de interes). Nu este nici o problema daca analizorul nu masoara SWR mai mare de 3 pentru ca nici nu este nevoie. Cu aceasta valoare orice antena este inutilizabila (cu exceptia cazului in care se foloseste un transmatch).

Puteti face aceasta operatiune si cu SWR metrul din dotare, dar aveti nevoie de un generator de semnal cu o plaja de frecventa mai mare, nivel suficient pentru a misca acul aparatului si, desigur, cu iesirea pe50 ohmi. Operatiunea este si migaloasa asa ca mai bine imprumutati un analizor de la un radioamator.

Link spre comentariu

Ok, deci urmatorul pas logic ar fi un analizor de antena si de vazut cam pe unde rezoneaza antena! Intrebare : lungimea cablului coaxial influenteaza atat de mult valoarea SWR ? Initial antena avea 2.9 m de cablu, eu am inlocuit cu 4m !

 

Totusi, acest model de antena, la o lungime asa mica(66cm), are o banda de frecventa destul de ingusta! Antena ar trebui sa rezoneze destul de departe de centrul benzii CB (canalul 20 ) ca valoarea SWR sa fie asa mare! In majoritatea specificatiilor tehnice, si de la Midland si de la PNI, pentru acest model de antena de 66cm se da un SWR de 1:1,2 la centrul benzii, iar pentru o functionare optima ar trebui ca SWR sa nu depaseasca 1:2 la capetele de banda, ori un SWR de 1:9, sau 1:10 ar conduce la ideea ca antena rezoneaza muult inafara benzii CB , ori cel mai probabil , nu rezoneaza deloc sau are un factor de calitate foarte mic!

Spre comparatie , antena PNI ML145 care o folosesc  are SWR 1:1.2 in centrul benzii si 1:1,5 pe canalele 1 si 40!

 

 

Editat de expert
Link spre comentariu

Dar antena asta a funcţionat vreodată bine ? Sau a mers prost de la început şi proprietarul şi-a dat seama doar după ce a schimbat-o că era o gioarsă ?

Recitind prima postare, văd că nici de nouă nu era OK, iar ulterioarele întreruperi de pe cablu au făcut-o de neutilizat...

Cred că pasul logic de făcut e recuperarea tălpii şi reconstruirea unei noi antene cu spicul lung pe acea talpă..

Editat de validae
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări