Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE cu atac pe G2

Vizitator

Postări Recomandate

10 hours ago, popa marius said:

Am sa refac experimentul pentru KFB fiindca am gresit la o fazare insa nu ma astept la o extensie pentru frecventele joase fiindca inductanta totala a transformatorului nu va creste, fara KFB si cu infasurarile acesteia inseriate  cu primarul inductanta creste cu aprox 15% deci frecventele joase pot fi favorizate

Aici nu inductanta din primar conteaza asa mult ,ci faptul ca KFB scade saturatia miezului ,creste damping factorul ,basul devine mai "adanc " eu asa stiu ca in regim trioda este minimal , efectul este mai pronuntat la pentode ,tetrode .

un studiu  bun :

cb-amplifier_8wse.pdf

Editat de Усилитель
Link spre comentariu
3 hours ago, valderama said:

Nu "mareste nivelul de joase", scade atenuarea frecvențelor joase.

Da , asa este m-am grabit cu exprimarea .

Mai nou tot mai multe firme scot trafuri de iesire cu KFB ,  inclusiv Toroidy are variante pt PP ,cred ca si pt fanii ce vor sa construiasca in stil Quad ....

Interesant este ,calculele arata raportul de spire pt KFB la 8% , unele  experimente practice au ajuns la ceva mai mult.

https://sklep.toroidy.pl/en_US/n/16

CFB_1024.JPG

Editat de Усилитель
Link spre comentariu

Nu este asa de simplu de aplicat KFB, depinde de compensarea nivelului de atac, concret tubul repetor iese din zona liniara si distorsiunile cresc deci nu se rezolva cerinta de a avea aceasta reactie, solutia ar fi gasirea unui alt PSF pentru tubul repetor sau inlocuirea lui, oricum eu nu am mai testat pina acum acest atac pe G2 si este posibil sa apara probleme mai complexe ca atacul pe G1 fiindca exista o excursie de atac in tensiune dar si curent

Am dozat KFB prima data cu 15% si apoi cu 7,5% in ambele situatii limitarea se facea la 7-8w insa asimetric, PSf tubului final nu are rost sa fie schimbat fiindca nu rezolva nimic de acea am revenit in situatia cu Za=6,4K Ua=500v Ia=93mA fara nicio reactie si rezultatul este clar mult mai bun adica 12w/2,6% THD sau 15w/3%THD se poate creste in continuare pina la 18w fara ca anodul sa se inroseasca doar ca THD devine 6%, foarte putine tuburi cu incalzire indirecta pot concura cu acest PL519 care pentru atac pe G1 este mediocru

Link spre comentariu

Cica 6P45C suna mult mai prost decat EL/PL519 in SE, are cineva experienta? Cu toate ca se dau aprox  ca echivalente, Caut o buc tub PL 519., SH in stare buna, productie vestica, am unul, cu 2 as construi ceva  SE. 

Intrebare de filosofat ( incercat..?) : daca atacul pe G2 e oarecum nonconformist fata de cum a fost la inceput construit tubul, ce s-ar intampla daca se foloseste atac pe g1 in paralel cu G2, nu ar fi o grila mai eficienta, ma gandesc cum sunt la tuburile mai mici  *frame grid *? 

Editat de Усилитель
Link spre comentariu
Acum 59 minute, Усилитель a spus:

Cica 6P45C suna mult mai prost decat EL/PL519 in SE, are cineva experienta? Cu toate ca se dau aprox  ca echivalente, Caut o buc tub PL 519., SH in stare buna, productie vestica, am unul, cu 2 as construi ceva  SE. 

Intrebare de filosofat ( incercat..?) : daca atacul pe G2 e oarecum nonconformist fata de cum a fost la inceput construit tubul, ce s-ar intampla daca se foloseste atac pe g1 in paralel cu G2, nu ar fi o grila mai eficienta, ma gandesc cum sunt la tuburile mai mici  *frame grid *? 

Este riscant sa aplici  pe G1 o tensiune pozitiva prea mare fiind aproape de catod iar tubul 6P45S suna la fel ca si PL519 intr-un SE cu atac pe G1 adica mediocru  le-am incercat pe amandoua...

Link spre comentariu
Acum 44 minute, der_doktor a spus:

Parca e 300B...

Merita insistat cu acest tub si cu aceasta configuratie, chiar si cu refacerea transformatorului...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

App de refacerea trafurilor...eu unul niciodata nu sunt multumit cum iasa din prima. Fiecare traf abia a treia oara pot spune ca e OK. Asta se intampla deoarece din calcule iese una si in practica e alta. Dupa prima bobinare il masor si apoi incerc sa-i imbunatatesc performantele bobinandu-l iar. Numarul de spire ramane in general acelasi, intervin doar la modul de asezare a sectiunilor pentru a obtine o inductanta de scapari minima, uneori schimband grosimea materialelor izolatoare sau facand mai multe interleav_uri.

Link spre comentariu
Acum 4 minute, der_doktor a spus:

App de refacerea trafurilor...eu unul niciodata nu sunt multumit cum iasa din prima. Fiecare traf abia a treia oara pot spune ca e OK. Asta se intampla deoarece din calcule iese una si in practica e alta. Dupa prima bobinare il masor si apoi incerc sa-i imbunatatesc performantele bobinandu-l iar. Numarul de spire ramane in general acelasi, intervin doar la modul de asezare a sectiunilor pentru a obtine o inductanta de scapari minima, uneori schimband grosimea materialelor izolatoare sau facand mai multe interleav_uri.

Am incercat sa vad influenta rezistentei ohmice minime in infasurarea primara OT in defavoarea inductantei, practic daca voi bobina cu CuEm 0,25 se obtine fara probleme  o inductanta primara de 25-40 H insa am sa conserv acest PSF obtinut cu masuratorile de spectru armonic fiindca este prea bun...

Link spre comentariu
Acum 11 minute, popa marius a spus:

Am incercat sa vad influenta rezistentei ohmice minime in infasurarea primara OT in defavoarea inductantei, practic daca voi bobina cu CuEm 0,25 se obtine fara probleme  o inductanta primara de 25-40 H insa am sa conserv acest PSF obtinut cu masuratorile de spectru armonic fiindca este prea bun...

Cu siguranță se poate obține o inductanta mai mare dar majorând numărul de spire creste fluxul , creste inducția

și hopa saturația!

Link spre comentariu
Acum 1 minut, gheo23 a spus:

Cu siguranță se poate obține o inductanta mai mare dar majorând numărul de spire creste fluxul , creste inducția

și hopa saturația!

Sigur ,sant pasi de facut prin teste succesive, saturatia miezului se poate evita prin metoda propusa de mine insa nu pot demonstra acest lucru fara ca aceasta metoda sa fie verificata practic sau si mai bine ar trebui sa nu se faca deloc astfel incat sa se conserve ideile fixe si linistitoare de pilda a unui gurru atotstiutor

Link spre comentariu
Acum 23 ore, popa marius a spus:

4w.jpg

8w.jpg

12w.jpg

Să stabilim de început ce înseamnă dBu (u = unloaded) și dBV astfel nu iscăm polemici inutile.
dBu un raport logaritmic de tensiune cu referință V0 = 0.7746 volt sau poftim 0.7746 volt = 0 dBu
dBV un raport logaritmic de tensiune cu referința V0 = 1,0000 volt sau poftim 1,0000 volt= 0 dBV

Softul Arta afișează pentru cele trei situații așa

RMS = -9,7 dBV  (grafic corespondent 4W)
RMS = -11,5 dBV (grafic corespondent 8W)
RMS = -11 dBV   (grafic corespondent 12W)

De moment alegem o nouă referință care conduce la 12W putere utilă în sarcină.Simplificam consideram amplitudinea fundamentalei sinus în 0dB pentru 12W în sarcină
(o valoare VRMS astfel încât să măsuram/găsim 12W în sarcina dată).

Sa admitem de început noua referință ca dezvoltând 12W în 0db
8W înseamna raport de amplitudine 0.81649 sau raport logaritmic de tensiune -1,7609 dB (-1,7609 dB atât în amplitudine cât și în putere pe o sarcină dată).
4W înseamnă raport de amplitudine 0.57735 sau raport logaritmic de tensiune -4,7712 dB (-4,7712 dB atât în amplitudine cât și în putere pe o sarcină dată).

Evident acum putem muta noua referință la -10dB...-11dB...  sau cât vreți (am stabilit deja rapoartele).

Până la urmă ce rapoarte logaritmice ar trebui să găsesc în cele trei situații distincte 4W 8W 12W ?!

Pentru diferența de la 12W la 8W ar trebui să găsesc aproximativ -1,7609 dB (10 log 8/12)
Pentru diferența de la 12W la 4W ar trebui sa găsesc aproximativ -4,7712 dB  (10 log 4/12)
Sau poftim pentru diferența de la 8W la 4W ar trebui sa găsesc aproximativ -3 dB (10 log 4/8)

Unde mă uit în cele trei grafice expuse să văd diferențele  -1,7609 dB ; -4,7712 dB ; -3 dB ?.

Mai jos un exemplu edificator de la 8W la 4W  diferența  -3dB (10 log 4/8)

https://postimg.cc/D8jgwwVv

LE Poftim, așa se "traduce"   -9,7 dBV = 0.327340695Vrms = 0.925859301Vpp

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

In spectrograme se vede o eroare de calibrare a programului in care THD+N=2,3% si separat THD=65%, am urmarit sa arat forma descrescatoare a armonicelor si nu am verificat valorile afisate in bara de jos de acea si valoarea RMS este tot eronata. 

Am refacut spectrograma pentru 12W cu calibrarea corecta insa nu pot sa pun poza din cauza lipsei butonului de atasamente si poate ma ajuta un moderator cu aceasta probleme

Link spre comentariu
Acum 51 minute, popa marius a spus:

In spectrograme se vede o eroare de calibrare a programului in care THD+N=2,3% si separat THD=65%, am urmarit sa arat forma descrescatoare a armonicelor si nu am verificat valorile afisate in bara de jos de acea si valoarea RMS este tot eronata. 

Am refacut spectrograma pentru 12W cu calibrarea corecta insa nu pot sa pun poza din cauza lipsei butonului de atasamente si poate ma ajuta un moderator cu aceasta probleme

Am remarcat aceeasi problema.Ce se intampla Validae ?

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări