simson Postat Septembrie 4, 2020 Partajează Postat Septembrie 4, 2020 Acum 37 minute, merck a spus: . Lundahl bobineaza pe ambele coloane. Sigur ? Stiam ca le bobineaza pe o singura coloana. Link spre comentariu
merck Postat Septembrie 4, 2020 Partajează Postat Septembrie 4, 2020 (editat) Editat Septembrie 4, 2020 de merck 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 4, 2020 Partajează Postat Septembrie 4, 2020 Acum 17 minute, simson a spus: Sigur ? Stiam ca le bobineaza pe o singura coloana. https://www.lundahltransformers.com/wp-content/uploads/datasheets/design_philosophies.pdf Link spre comentariu
Усилитель Postat Septembrie 5, 2020 Partajează Postat Septembrie 5, 2020 Lundahl foloseste una din cele mai bune miezuri ,are izolatie intre fiecare strat de bobinaj ,izolatie mai groasa intre bobine ,acestea scad mult capacitatea parazita ,si ca sa fie mai versatil are mai multe iesiri ,care se pot /trebuie conectate in functie de nevoi , si pt asta asi permit /au nevoie sa faca pe 2 coloane . Eu ma gandeam ca nu e practic sa scazi campul magnetic chiar in mijlocul bobinei prin amplasarea acolo a intrefierului necesar SE . E cam cum ar fi diferenta : un magnet de 10cm e mai tare decat 2x 5cm separate de o mica hartie ,sau un electromagnet cu intrefier....poate nu sunt corecte analogiile .Apoi in regim de amator ,fara atatea izolatii intre straturi ,2 bobine separate au suprafete duble deci si capacitati mai mari ..Apoi nu stiu cum se raporteaza marimea a 2 intrefieruri fata de 1.....adica de ex daca se cere 0.2mm , este echivalent cu 2 de 0.1.... Der Doktor are dreptate cu culcarea suprafetelor ,cu intrefier numai intr-o parte ,dar asta se poate rezolva prin slefuire doar in zona cu intrefier . Oricum am in plan si un amp retro SE cu trafuri facute de mine ,eu voi incerca varianta gandita de mine , poate sunt putin noncomformist.... Am vrut doar sa clarific niste aspecte ,pt realizarea transformatoarelor la performante cat mai bune . O poza interesanta cu un traf romanesc ,cred destul de rar , am unul singur , nu am mai vazut inca unul niciodata.....si as mai cumpara daca are cineva ...... Este un traf de retea din amplificator romanesc pt chitara fabricat prin anii 80 ,cu finale 2N3055.......dupa marime mi se pare juma de TV SPORT.... Interesant ca nu au folosit cel de sport cu alt secundar ,mai bine au facut o carcasa noua ( poate au dat pe economie.......se practica in anii aceia , din miezul respectiv ieseau 2 trafuri......) Link spre comentariu
merck Postat Septembrie 5, 2020 Partajează Postat Septembrie 5, 2020 @Усилитель in regim DIY este greu de rectificat miezurile C-core sa calce perfect cand sunt identice (slefuitul pe smirghel fin asezat pe o bucata de sticla). Daca vrei doar intr-o parte sa slefuiesti mai mult ca sa incapa intrefierul ... deja este SF in regim DIY. @popa marius miezurile de mai sus sunt rectificate? Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 5, 2020 Partajează Postat Septembrie 5, 2020 (editat) Intrefierul in cele doua coloane este constant si la fel cum cele doua infasurari sint distribuite simetric pe aceste coloane si repartizarea intrefierui este simetrica, am adoptat de mult filozofia de proiectare si executie a celor de la Lundahll valabila pt miezurile C-core fiindca m-au convins pe deplin, de fapt forma simetrica asigura geometria optima pentru a avea capacitati si rezistente minime Acum 16 minute, merck a spus: @Усилитель in regim DIY este greu de rectificat miezurile C-core sa calce perfect cand sunt identice (slefuitul pe smirghel fin asezat pe o bucata de sticla). Daca vrei doar intr-o parte sa slefuiesti mai mult ca sa incapa intrefierul ... deja este SF in regim DIY. @popa marius miezurile de mai sus sunt rectificate? Eu nu am intalnit pina acum miezuri nerectificate Editat Septembrie 5, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 5, 2020 Partajează Postat Septembrie 5, 2020 Philips a facut trafuri pe single C-core cu o singura bobina. Dar asta a fost ca sa economiseasca timp de productie si materiale. I-a durut la ''basca'' de calitate. Tot din cauza asta nu au facut nimic interesant in audio. Am pus mai sus un pdf de la Lundahl merita citit, scrie acolo de balansare, simetrie si ecrane Faraday. Cine a facut trafuri multe si BUNE intelege ce zic aia de la Lundahl. Am zis BUNE, pt ca mai sunt si unii care bobineaza la norma. Link spre comentariu
vera Postat Septembrie 5, 2020 Partajează Postat Septembrie 5, 2020 (editat) @Усилитель reluctanta, rezistenta magnetica a miezulu,i este marita de intrefier (este ca o rezistenta care se inseriaza cu cea a miezului, echivalenta cu marirea lungimii circuitului magnetic). La miezurile C pui intrefier pe ambele coloane (recomandat) sau pe o coloana (grosime dubla)-nerecomandat, deoarece strici simetria circuitului magnetic. PS-intre timp au raspuns colegii la ac. problema. Editat Septembrie 5, 2020 de vera Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 5, 2020 Partajează Postat Septembrie 5, 2020 (editat) Forma pe care doream s-o scriu e mai jos . Editat Septembrie 5, 2020 de UDAR Corectie Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 5, 2020 Partajează Postat Septembrie 5, 2020 (editat) Acum 4 ore, Усилитель a spus: Eu ma gandeam ca nu e practic sa scazi campul magnetic chiar in mijlocul bobinei prin amplasarea acolo a intrefierului necesar SE . Dacă te referi la inducția magnetică B aceasta e aceași în miez și întrefier - și aceasta e cea care produce efecte în cazul transformatorului. Dacă te referi la intensitatea câmpului magnetic H aceasta e mai mare de µr ori în întrefier decât în miez (presupunând aria constantă de-a lungul liniei de câmp și întrefierul relativ mic comparativ cu dimensiunile secțiunii miezului) deci în nici un caz nu scade. Editat Septembrie 5, 2020 de UDAR Link spre comentariu
franzm Postat Septembrie 5, 2020 Partajează Postat Septembrie 5, 2020 (editat) La 13.08.2020 la 21:10, popa marius a spus: O problema care a aparut la acest amplificator este atenuarea frecventelor mari in amplificatorul cascoda, stiam ca efectul Miller se manifesta mai pregnant la acesta configuratie ... Puteti, va rog sa, detaliati cum si de ce efectul Miller este "mai pregnant" la amplificatorul cascoda. Ca eu am învatat ca-i tocmai invers, efectul Miller este mai redus la amplificatorul cascoda fata de cel cu un singur etaj catod comun. Acum 18 ore, der_doktor a spus: Si, da, bobinajul se face pe ambele bratze pentru a mentine pierderile in fier minime. Pierderile în cupru, nu cele în fier. La bobinajul distribuit egal si simetric pe ambele coloane, lungimea spirei maxime este egala cu lungimea spirei medii pentru bobinajul pe o singura coloana. Asa ca scad pierderile si consumul de cupru. Editat Septembrie 5, 2020 de franzm 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 5, 2020 Partajează Postat Septembrie 5, 2020 @franzm,intradeva ai dreptate etajul cascoda reduce acest efect prin punerea la masa a grilei tubului superior oarecum asemanator ecranajul produs de grila supresoare la o pentoda insa nu am lucrat niciodata cu aceasta configuratie in audio in schimb am construit pe vremuri un receptor UUS cu un preamplificator ECC85 de tip cascoda care a functionat mai bine decat alte configuratii, multumesc pentru atentionare, oricum am sa reiau testele la acest amplificator cu atac pe G2 si am sa vad exact de ce am atenuare nedoritala frecvente mari Link spre comentariu
Усилитель Postat Septembrie 5, 2020 Partajează Postat Septembrie 5, 2020 23 hours ago, popa marius said: Transformatoarele pentru acest amplificator pregatite pentru bobinat Acum ca am lamurit cu miezul , as fi curios daca ,ramane loc pe bobina , eventual o infasurare separata pentru reactie negativa ,sau chiar o infasurare 8% spire pt CFB .....? Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 5, 2020 Partajează Postat Septembrie 5, 2020 Ferestrele sant foarte generoase, da, am planificat infasurari de rezerva pentru modificare Z out si CFB Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 5, 2020 Partajează Postat Septembrie 5, 2020 ''Pierderile în cupru, nu cele în fier. La bobinajul distribuit egal si simetric pe ambele coloane, lungimea spirei maxime este egala cu lungimea spirei medii pentru bobinajul pe o singura coloana. Asa ca scad pierderile si consumul de cupru.'' @franzm, daca se acopera miezul , atat cat e posibil, cu bobinaj, o sa ai pierderi minime in fier. Bobinand o singura coloana, in restul de miez ramas liber o sa ai dispersii ale campului magnetic si un randament general mic. C-Core se apropie ca randament de Rinkerntrafo dar nu atinge, totusi performantele acestuia, tocmai din cauza ca ramane o portiune de miez descoperit. Un traf perfect echilibrat ar trebui sa aiba pierderi in cupru si in fier egale, si insumate foarte mici. Asta depinde de calitatea miezului si nu in ultimul rand de concept, modul de bobinare, etc. Nu spun astea de pe net ci din experiente cu multe trafuri de iesire masurate. Singurele care mi-au scapat sunt cateva modele de la Tango, in rest am avut pe masa Tamura, Lundahl, ElectraPrint, Monolith, AudioNote, Octave, Telefunken, Siemens, Neumann... NU trebuie privit un traf de iesire audio prin prisma unui traf de retea, este mult mai complicat de realizat si de ...masurat. Link spre comentariu
Postări Recomandate