Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE cu atac pe G2

Vizitator

Postări Recomandate

Acum 19 minute, sesebe a spus:

Practic cu greu obtii o gama dinamica mai mare de 100dB la o placa de sunet integrata, specificatiile declarate sint ca si cu consumul de 5% la o benzinara.

Pentru domeniul de frecventa o placa de sunet de 48k masoara pina la 20 Khz cea de 96k ajunge la 50Khz , placa de sunet Focusrite Scarlett gen.3 are 192k  deci si frecventa mai extinsa la 100Khz. Dinamica cu o placa interna ajunge cu greu la 100dB si este dificil de protejat pe partea analogica de acea eu am optat pentru o placa externa si care este mai usor agreata de programul ARTA

Link spre comentariu
Acum 2 ore, popa marius a spus:

Pentru domeniul de frecventa o placa de sunet de 48k masoara pina la 20 Khz cea de 96k ajunge la 50Khz , placa de sunet Focusrite Scarlett gen.3 are 192k  deci si frecventa mai extinsa la 100Khz. Dinamica cu o placa interna ajunge cu greu la 100dB si este dificil de protejat pe partea analogica de acea eu am optat pentru o placa externa si care este mai usor agreata de programul ARTA

Toate placile de sunet au filtre trece jos la intrarile in ADC-uri si degeaba au samplingul la 192Khz ca frecventele peste 30-40Khz incep sa fie atenuate din ce in ce mai tare.

Aceste filtre sint obligatorii pe a preveni/reduce aliasing-ul si cum eu nu am vazut nici o placa care sa comute filtrele de la intrare pot sustine ca toate au filtru pt a preveni aliasing-ul inclusiv la 44.1Khz. Utilizarea de frecvente superioare de sampling este pt alte considerente, unele fiind haudiofile/comerciale.

Link spre comentariu
Acum 28 minute, sesebe a spus:

Toate placile de sunet au filtre trece jos la intrarile in ADC-uri si degeaba au samplingul la 192Khz ca frecventele peste 30-40Khz incep sa fie atenuate din ce in ce mai tare.

Aceste filtre sint obligatorii pe a preveni/reduce aliasing-ul si cum eu nu am vazut nici o placa care sa comute filtrele de la intrare pot sustine ca toate au filtru pt a preveni aliasing-ul inclusiv la 44.1Khz. Utilizarea de frecvente superioare de sampling este pt alte considerente, unele fiind haudiofile/comerciale.

Totusi placa stie sa faca caracteristica de frecventa pina lImg.jpga 100Khz, aceasta este a unui preamplificator de linie facut de mine

Link spre comentariu

Eu as zice ca nu poate 100kHz, mai ales daca luam in calcul si ce zice unul Nyquist.

Uite cum ar trebui sa arate curba unui analizor, care poate 110kHz. Am atasat o portiune, documentul e mare.

Am eliminat seriile si numarul de contract. Atasamentul e valabil 30 zile

UPL-Curba.jpg

Link spre comentariu

Eu nu am zis ca nu se poate utiliza o placa de sunet pt testat amplificatoare, totul este sa înțelegeți limitarile ei tehnice. Avind în vedere ca banda audio este considerata între 20hz-20Khz, o placa de sunet poate face măsurători relativ corecte în aceasta banda. 

Link spre comentariu

Intradevar in specificatile placii de sunet Focusrite banda de frecventa este pina la 20Khz dar probabil se refera la analiza spectrala fiindca pentru cea de frecventa oscilatorul virtual al programului ARTA genereaza un semnal de baleiere pina la 100Khz cu trasarea curbei de freventa a amplificatorului analizat iar cu o placa de sunet tot exterioara de 48k curba se opreste la 20 Khz  cu o cadere foarte abrupta

Probabil ca pe viitor foarte multi amatori vor utiliza aceste converoare A/D fiindca sint mult mai ieftine decat aparatura analogica si digitala iar performantele sint in continuua crestere de acea eu zic ca este utila intelegerea functionarii lor

Link spre comentariu
La 14.09.2020 la 18:31, Haralambie a spus:

Eu as zice ca nu poate 100kHz, mai ales daca luam in calcul si ce zice unul Nyquist.

Uite cum ar trebui sa arate curba unui analizor, care poate 110kHz. Am atasat o portiune, documentul e mare.

Am eliminat seriile si numarul de contract. Atasamentul e valabil 30 zile

UPL-Curba.jpg

Eu zic ca o placa de sunet performanta si nu prea scumpa nu prea tine cont de Nyquist si caderile lui pe flancuri de pilda aceast model Focusrite Scarlett functioneaza perfect pina la 100Khz si iata spectrograma amplificatorului pentru frecventa fundamentala de 5Khz si la care se vad armonicele superioare afisate aproape de 100 Khz5-Khz-pl519-Copy.jpg

Link spre comentariu

Eu zic ca ala e graficul reprezinta mai mult zgomotul ei in ultrasunete.

Foloseste un CODEC ADC/DAC CS4272. Datasheetul, imi sta stopband 0.5FS din grafic. 

Teoretic maximum 96kHz. Eu zic ca pana la 60-70kHz e rezonabila.

Link spre comentariu
Acum 6 minute, Haralambie a spus:

Eu zic ca ala e graficul reprezinta mai mult zgomotul ei in ultrasunete.

Foloseste un CODEC ADC/DAC CS4272. Datasheetul, imi sta stopband 0.5FS din grafic. 

Teoretic maximum 96kHz. Eu zic ca pana la 60-70kHz e rezonabila.

Nu stiu ce sa zic, chestia cu ultrasunetele este ciudata, pe scurt  fara niciun codec placa arata spectrul armonic si de frecventa pina la 100 Khz, daca vrei sa negi o situatie reala este treaba ta, nu vreau sa te contrazic...

Link spre comentariu

Se poate testa cu un generator de frecventa. Se aplica un semnal de 0dB si se creste frecventa pana cand apare o atenuare de -3dB. Acolo e limita superioara de taiere. La fel si pentru frecvente joase. E bine ca amplitudinea semnalului sa fie monitorizata cu un voltmetru extern bun, care poate masura de la DC la 100KHz, sau cu un osciloscop.

@Haralambie, ma tem ca in domeniul asta, audiofrecventa, nu-i poti da vreo lectie d-lui Popa Marius. Si nici in AMC. Spun asta din tot sufletul si  fara rautate. Nu o lua ca o ofensa.

Link spre comentariu

Problema este ca oricita experienta ar avea cineva nu poate incalca legile fizicii.

Daca samplingul maxim este de 193Khz atunci frecventa maxima este de 192Khz/2=96Khz, cum s-a spus si mai sus.

Si asta ar mai implica sa nici nu aiba filtre anti-alising la intrarea in ADC. Sau sa aiba comutabile in functie de samplingul folosit dar eu nu am vazut inca asa ceva la o placa de sunet.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Acum 10 minute, sesebe a spus:

Problema este ca oricita experienta ar avea cineva nu poate incalca legile fizicii.

Daca samplingul maxim este de 193Khz atunci frecventa maxima este de 192Khz/2=96Khz, cum s-a spus si mai sus.

Si asta ar mai implica sa nici nu aiba filtre anti-alising la intrarea in ADC. Sau sa aiba comutabile in functie de samplingul folosit dar eu nu am vazut inca asa ceva la o placa de sunet.

Bun, si atunci cum de se intind armonicele semnalului de 5Khz pina la 90 Khz ?

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări