Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE cu atac pe G2

Vizitator

Postări Recomandate

Am fost intrigat de cuvintele frumoase la adresa unui amplificator proiectat de Tim de Parciavini este vorba de EAR859 si care utilizeaza ca tub final un EL509 considerat de mine ca unul nu prea liniar insa extrem de robust si cu o viata de lucru cu mult peste majoritatea tuburilor , am facut un amplificator SE cu acesta dar nu am reusit sa scot mai mult de 9w ca pseudotrioda iar ca pentoda iese din discutie din cauza THD exagerat de mare

Un test  cu atac pe G2 si cu un driver simulat cu un OT inserat pe alimentarea cu tensiune a acestei grile a adus la o putere de 12w si cu3% THD fara nicio bucla de RN si cum schema amplificatorului EAR 859 contine o bucla NFB plus cateva reactii negative locale, m-ar tenta sa le aplic si eu  pentru a ajunge la cei 2% THD obtinuti de Tim de Parciavini si daca analiza distributiei armonice este corecta, oricum functionarea acestui amplificator este atipica fiindca o data cu marirea tensiunii de atac curentul anodic scade  !!

Esoteric Audio Research (E.A.R.) 859 SE Integrated Amplifier ..

869_copy

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

M-am jucat si eu cu atacul pe g2 dar in configuratia lui Danielak cu care am obtinut 9,2Veff pe 8ohmi cu Ua=400Vsi curent anodic 80mA.

EAR859 mi se pare prea dopat cu reactii, probabil fara, ar fi instabil.In plus pierde marele avantaj al configuratiei de a fi DC.

Link spre comentariu
Acum 4 ore, simson a spus:

M-am jucat si eu cu atacul pe g2 dar in configuratia lui Danielak cu care am obtinut 9,2Veff pe 8ohmi cu Ua=400Vsi curent anodic 80mA.

EAR859 mi se pare prea dopat cu reactii, probabil fara, ar fi instabil.In plus pierde marele avantaj al configuratiei de a fi DC.

Schema prezentata are cuplajul strict galvanic, exista un singur condensator de 22nF in paralel pe rezistorul de 10M ca frecventele mari sa nu fie atenuate si de fapt nu exista reatii negative multiple,m-am grabit cind am afirmat acest lucru ci doar una globala, initial ma pacalit si pe mine faptul ca grila triodei este conectata la catodul tubului final, de fapt etajul cascoda controleaza si stabilitatea in curent continuu a amplificatorului si este dupa parerea mea o solutie foarte inteligenta, axarea tensiunii de G2 este critica iar bucla lucreaza automat

Link spre comentariu

Rezistorul de 10M are rolul de a proteja grila triodei de tensiunea mare ce apare acolo pana la incalzirea tuburilor iar condensatorul de 22nF este doar cuplaj. 

Am avut in intentie sa construiesc amplificatorul lui Paravicini(asa il cheama) acum cativa ani dar PL509 sau 519 e mai greu de gasit si am ramas la stadiul de intentie.

Link spre comentariu
Acum 21 minute, gheo23 a spus:

Rezistorul de 10M are rolul de a proteja grila triodei de tensiunea mare ce apare acolo pana la incalzirea tuburilor iar condensatorul de 22nF este doar cuplaj. 

Am avut in intentie sa construiesc amplificatorul lui Paravicini(asa il cheama) acum cativa ani dar PL509 sau 519 e mai greu de gasit si am ramas la stadiul de intentie.

Tubul repetor este cuplat galvanic cu etajul cascoda, condensatorul de 22 nF doar faciliteaza transferul frecventelor mari, in lipsa acestuia ar aparea o atenuare a lor si se vede ca rezistorul de 10M impeuna cu cel de 3,3M constitue un divizor pentru axarea tensiunii de G2 a finalei

Link spre comentariu
Acum 5 minute, Lcon a spus:

1488658254_SEPL519(509)cuatacpeG2.thumb.jpg.fd86626bf0e6b678363ea4cf312369f6.jpg

Interesant, pentoda modificata in trioda, se pare ca acest tub se preteaza la niste aplicatii mai exotice oricum G2 suporta curent foarte mare in comparatie cu alte tuburi

Link spre comentariu

Schema Danielak simplu, stabil, tensiunile s-au pozitionat conform schemei (aproximativ).9,2Vef sinus nelimitat pe sarcina de 8 ohmi cu Ra=5k si R=220.Cu un traf de iesire mai ca lumea se putea mai bine.

file.thumb.jpg.b155eb568b9d7da4e60579426b75e20a.jpg

Link spre comentariu
Acum 18 ore, popa marius a spus:

Tubul repetor este cuplat galvanic cu etajul cascoda, condensatorul de 22 nF doar faciliteaza transferul frecventelor mari, in lipsa acestuia ar aparea o atenuare a lor si se vede ca rezistorul de 10M impeuna cu cel de 3,3M constitue un divizor pentru axarea tensiunii de G2 a finalei

Nu Marius, acel condensator e de cuplaj, are cam 360k Xc la 20hz. De unde sa apara atenuarea ? Divizorul acela 10M/3,3M face exact ce am spus: asigura protectia grilei triodei la cuplarea tensiunii anodice care e apreciabila ! Schema lui Danielak am realizat-o practic, cu 6P36S ca finala si PCL86 in comanda grilei a doua si au iesit cam 10w insa neavand un distorsiometru si analizor de spectru nu pot preciza exact performantele dar sunetul e ceea ce asteptam.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, gheo23 a spus:

Nu Marius, acel condensator e de cuplaj, are cam 360k Xc la 20hz. De unde sa apara atenuarea ? Divizorul acela 10M/3,3M face exact ce am spus: asigura protectia grilei triodei la cuplarea tensiunii anodice care e apreciabila ! Schema lui Danielak am realizat-o practic, cu 6P36S ca finala si PCL86 in comanda grilei a doua si au iesit cam 10w insa neavand un distorsiometru si analizor de spectru nu pot preciza exact performantele dar sunetul e ceea ce asteptam.

@gheo23 ai dreptate, reactanta condensatorului la 20 Hz este de 361 Kohm insa la 20 Khz este de 361 Ohm deci acea reactanta se comporta ca un rezistor variabil in functie de frecventa si astfel face ca divizorul complex care se vede in poza  sa"tina" constanta tensiunea alternativa indiferent de frecventa, Paravicini a proiectat foarte inteligent aceast circuit ,in continuare daca urmaresti comportarea in c.c. a circuitului anodic al cascodei vei vedea  ca in momentul zero a l conectarii tensiunea maxima ce se aplica pe grila tubului repetor este de maxim 95v si scade dupa incalzirea filamentului din etajul cascoda, ori tensiunea Uf-k al tubului ECC88 este de 125v, se vede inca o data cat de atent a fost autorul la detalile tehnice

20200810_182305.jpg

Link spre comentariu
Acum 22 ore, Lcon a spus:

1326508056_SEPL519cuatacpeG2sitrafinterstage.thumb.jpg.b0305a09bcdf88668538874e15d061b6.jpg

De fapt care este esenta, motivatia de a folosi grila ecran pe post de anod? In urma cu cativa ani la un ,, Triodefestival" un participant a prezentat un SE cu final 300B avand driver EL6 cuplat in acest fel.La intrebarea pusa am primit raspunsuri invaluite in ceata enigmatica audiofila.Poate aici ma lamureste cineva care-i spilu...

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări