elmar Postat August 9, 2020 Partajează Postat August 9, 2020 Acum 8 minute, doru3160 a spus: La ce spui tu, cred ca șenilele ar fi mai bune... Păi ce ...n-ai mai văzut roată de roabă din fier!? 2 Link spre comentariu
doru3160 Postat August 9, 2020 Partajează Postat August 9, 2020 Acum 10 minute, +_Florin_+ a spus: Dușmanul lor e timpul, inițial sunt rezistente dar își pierd calitățile în timp foarte scurt. Au beneficiat de ceva studii de fiabilitate...la ei cercetarea încă funcționează. Dacă ar tine 20 ani, cum ar mai vinde? Acum 1 minut, elmar a spus: Păi ce ...n-ai mai văzut roată de roabă din fier!? De când eram copil nu am mai văzut modelul asta...și ce zdranganeala mai făceau. Link spre comentariu
dorian 70 Postat August 9, 2020 Partajează Postat August 9, 2020 La mine după ce s-a desumflat roata, am constatat că-i tubeless... A naibii chinejii ăştia... Am luat una plină, s-ar putea să ajung la aia a lui bunicu, de lemn ! 1 Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat August 9, 2020 Partajează Postat August 9, 2020 Tubeless la roabă, chiar n-am văzut pănă acum! ... să nu-mi spui că janta aceea e din plastic, că așa pare Link spre comentariu
dorian 70 Postat August 9, 2020 Partajează Postat August 9, 2020 Da, e din plastic. Link spre comentariu
icar Postat August 9, 2020 Partajează Postat August 9, 2020 Eu am doua roabe, de 7 ani le stiu eu. Ba nu, una nu are decit 5 ani. N-am avut probleme cu ele, au fost folosite la carat lemne, pamint, moloz, piatra de pavaj, saci cu grine, beton! Roaba era virfuita, ca sazic asa. La una am intepat camera, a fost la vulcanizare si acum e bine mersi! (scuzati dimensiunea, poza a fost facuta cu tekefonul si nu stiu sa o fac mai mica) Am lucrat, holoangăr, in vacantele scolare, pe diverse santiere. Unul a fost fostul combinat, PFL, din Sebes. Acu e ruina. Aveau pe santier o roaba extra: era mai grea goala decit plina! Duceam cu ea dolomita si kiselgur. Era speciala pentru asa ceva, carai multe la o tura, aveau doar volum, greutatea era mica, fata de șamota. Samota o caram cu alta roaba. Link spre comentariu
daniels Postat August 9, 2020 Partajează Postat August 9, 2020 Eu am 2 roabe, una cu cauciuc plin si una cu camera. Dezavantajul la cea cu cauciuc plin e ca te zguduie cand sunt denivelari, celalta e confortabila. Roaba aia cu roata de plastic e pt gradina. Cea cum a pus icar - limex - e rezistenta, are bucsile la ax din plastic, dar rezista. Am carat mult beton cu ea. Cauciucul a fatat o singura data, asta iarna cand caram lemne. Posibil sa fi trecut peste o piatra mai ascutita. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat August 9, 2020 Partajează Postat August 9, 2020 Asta e roaba mea, are vreo 5 ani , ultima roată care am luat-o (se vede în foto) e cu jantă de fier și rulmenți, dacă mai face pană îînlocuiesc doar camera și anvelopa cu un cauciuc plin. E foarte utilă în curte, am cărat beton, nisip, pământ, lemne, pavele, legume din grădină, etc. Link spre comentariu
morarul Postat August 9, 2020 Partajează Postat August 9, 2020 Un ,,utilaj" similar modelului postat de colegul @elmar mai sus, am avut şi exploatat in gospodăria bunicilor şi următor a părinților, vreme de cel puțin 35 de ani. Singurele reparații suferite in decursul anilor, au fost foarte rare, şi anume: peticirea ,,benei" cu tabla, prin sudură şi bineînțeles ranforsările cu platband între jugul roți si cadrul benei, aşa cum se observă şi în foto. Întreținerea periodică, consta în ungerea cu ,,unsoare" la lagărul axului roții. A fost muncită la greu şi în gospodăria proprie dar şi dată la vecini ca ajutor. Betoane la greu, cărat de gunoi de grajd la fel, facut de mortar in cantitați mai mici, căratul lemnelor de foc tăiate cu circularul şi mai apoi despicate in magazie, plimbatul cu roaba (distracție de copii din vremurile mai puțin evoluate, dar şi a socrilor a doua zi de după nuntă, obicei întîlnit în multe sate din Bărăgan şi poate şi în alte zone din țară). Cine cunoaşte şi alte zone in care se practica acest obicei poate confirma şi intervenii. Sunt sigur că există sumedenie de alte cazuri de folosință utilă, dar cel mai puțin uzual mod de utilitate neconvențională a roabei este următorul: Afumătoare mobilă contra țînțarilor! În bena roabei se făcea un amestec de paie uscate/umede, resturi vegetale uscate/umede căruia i se dădea foc. Producea un fum dens, greu care nu se ridica prea repede în aer. Scopul operațiunii de ,,tămăiere mobilă" era alungarea sau ,,anestezierea" țînțarilor care făceau ravagii în zonele de luncă, după o ploaie urmată de căldură. Şi oamenii, dar mai ales vacile care trebuiau mulse de seara, nu puteau suporta acest stres teribil. Realizez că sunt cumva ,,off topic" fața de cerința topicului, dar postarea lui @elmar, mi-a trezit amintiri de mult apuse. Rog moderatorul acestei secțiuni, să nu şteargă postarea şi dacă poate să o mute in topicul lui @geobin. S-ar încadra mai bine acolo! Promit că dacă mai intervin cu astfel de postări, sa fiu mai atent cu aria/zona de interes. Să aveți o seară frumoasă! 1 Link spre comentariu
icar Postat August 9, 2020 Partajează Postat August 9, 2020 Acum 2 ore, morarul a spus: dar şi a socrilor a doua zi de după nuntă In unele zone, plimbarea cu roaba, se face daca fata nu era...mare! Link spre comentariu
mac01 Postat August 9, 2020 Partajează Postat August 9, 2020 (editat) Acum 6 ore, dorian 70 a spus: La mine după ce s-a desumflat roata, am constatat că-i tubeless... Sunt si tubeless....la acea roata trebuie sa ai presiunea buna in ea tot timpul, altfel se dejanteaza. Problema mare este daca intepi cauciucul......nu se poate vulcaniza fiind din plastic. Dar costa 10 lei un cauciuc nou....asa ca nu-i paguba mare in ciuperci. Sau ii pui camera...tot 10 lei costa si aia. Editat August 9, 2020 de mac01 Link spre comentariu
Sharky Postat August 10, 2020 Partajează Postat August 10, 2020 (editat) Asa ceva cum pot repara? De curiozitate. Ca ma tem ca nu va tine din cauza pozitiei si a fortelor care sew vor concentra pe petec. E vb de o saltea de plastic. Editat August 10, 2020 de Sharky Link spre comentariu
validae Postat August 10, 2020 Partajează Postat August 10, 2020 Cu petec cald sau rece.Dacă vrei la rece, e mai sigur fiindcă nu rişti distrugerea totală, dar trebuie o bucată de material identic, pe post de petec şi un solvent al plasticului respectiv.Se testează pe un petec diverşi solvenţi, toluen, acetonă, etc.Cel care reuşeşte să dizolve (o picătură de solvent pus pe un petec îl face lipicios)materialul plasticului se foloseşte pentru a lipi petecul peste porţiunea găurită. Link spre comentariu
mac01 Postat August 10, 2020 Partajează Postat August 10, 2020 Acum 37 minute, Sharky a spus: Asa ceva cum pot repara? De curiozitate. Ca ma tem ca nu va tine din cauza pozitiei si a fortelor care sew vor concentra pe petec. E vb de o saltea de plastic. Din ce reiese in poza se pare ca acolo este o nervura...adica poti spune adio saltelei. Pentru gauri sunt niste petice speciale cu solutiile speciale....am inteles ca se gaseste prin Dedeman. Solutia de lipit petice de la vulcanizari nu merge...daca pui o picatura face gaura instant in saltea. Link spre comentariu
skaarj Postat August 13, 2020 Partajează Postat August 13, 2020 (editat) Cu riscu de a-mi lua iar una peste cocoașă, caută matale "seprom focșani" că au ăia materiale americane patentate acolo peste ocean cu tot ce înseamnă armată de avocați. Adică nu mănâncă rht cu tot felu de chinezării de se dezlipesc la soare, și nici alternative de-alea cu ceară și câlți ca la "pank" sau "tip-top". Au tot neamu de peticele și peticuțe, ciuperci, șnururi, truse, instrumente cu verificare metrologică, au și plachete pentru utilaje de-alea grele de râmat pământul prin șantiere. Dai matale telefon pentru ce îți trebuie și uiți că ai avut probleme la cauciuc sau la cameră. Dacă te bagi cu vulcanizare la cald o îmbătrânești forțat și în timp crapă. Eu numa' cu materiale de acolo îmi rezolv dacia și motocicleta cu ataș când mă apucă damblaua de-o iau la plimbare pe toate coclaurile. A, și era să uit: saitu lor stă pe corcitura mea "frankenstein" felix-coral de-am prezentat-o pe aici pe forum pe la vintage tranzistorizat. Editat August 13, 2020 de skaarj 2 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum