Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

aparat de aer condiționat pentru încălzire


XAN77

Postări Recomandate

Studiam oferta de AC-uri pentru că pentru sezonul următor am de gând să pun AC în casă și mă uitam la aspectul privind încălzirea. Eu nu știam cum funcționează aceste aparate pe funcția de încălzire. Credeam că au ceva rezistență electrică și implicit randament similar oricărui aparat electric de încălzire (calorifer cu ulei, convector, aerotermă etc). Înțeleg însă că de fapt este folosit tot agentul frigorific, fiind de fapt o pompă de căldură aer-aer. Unele AC-uri se laudă cu ceva randamente mai bune, au și preț mai ridicat.

De exemplu am ochit un ”Daikin Perfera 21000 btu, FTXM60M+RXM60M9”  care mi-ar acoperi toată casa și care se laudă cu ”Coeficient randament sezonier la încălzire SCOP = 4,6”.

Din câte am citit pe net acel coeficient dacă ar fi 1 ar fi egal randamentul cu un calorifer electric. La 4,6 devine interesant. Costă și vreo 6800 lei întradevăr.

Oferă încălzirea cu AC un randament de 4 ori mai bun decât încălzirea electrică tradițională ? Pe un clip a lu Buhnici zice că are chiar randament mai bun ca o centrală pe gaz.

Folosește cineva aparat de aer condiționat pe încălzire și ce consum are ?

Nu știu dacă este o soluție pentru toată iarna dar sigur ar putea fi pentru octombrie-noiembrie și martie-aprilie.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • XAN77

    6

  • BRANCA

    2

  • matzah

    2

  • sesebe

    1

Top autori în acest subiect

Acum vreo 8-10 ani m-am mutat intr-un apartament care l-am renovat singur. Am o chestie cu gazele, n-am vrut incalzire pe centrala. Deoarece a fost totul razuit pana placa, scos parchet comunist vechi etc, am optat din etapa asta sa merg pe incalzire in pardoseala - electric - am asa ceva in toata casa. Pentru mine e o chestie de confort sa am acea podea calda. Nu s-a pus in discutie ca factor determinant costul incalzirii per luna. Insa intr-un apartament izolat exterior, tamplarie mai rasarita, izolat interior inclusiv pardoseala (peste care s-a aplicat sapa, armaturi si incalzirea in pardoseala) - ieseam per luna de iarna in medie la 400-600 lei. Asta la un apartament mic de 45mp. In conditiile in care toata casa este pe electric: boiler electric, masina spalat rufe/vase, cuptor electric etc. 

In acelasi apartament, am optat ulterior si pentru 2 aparate de aer conditionat si la fel .. m-a interesat si aspectul incalzirii. La vremea aia (acum vreo 4 ani) am achitionat o bucata Fujitsu Ecolandia (ASYG25LLCP-AOYG25LLCP) de 9000btu, pt dormitor si un Daikin Perfera (FTXM35N-RXM35N9) de 12000btu pentru sufragerie. Montate calumea, o carca de bani si montajul (se subintelege ca pompa vid si restul celora). Am fost curios sa fac comparatia intre cele 2 solutii. In conditii cat de cat similare, costul s-a redus cu vreo 50%. N-am platit mai mult de 300 lei pe luna la curent. 

Informativ asta iarna m-am incalzit exclusiv cu aceste aere deoarece am schimbat controllerele incalzirii in pardoseala si am tot asteptat dupa chinezi sa-mi livreze altele.  A fost iarna destul de blanda, Fujitsu e mai vechi, nu stiu efectiv cat a consumat el. Daikin are dracie de-asta wifi si management de consum, deci pe cei vreo 30mp pe care opereaza (living+hol+bucatarie - sunt spatii comune) - zice ca ar fi consumat cumulat 288kWh anul asta pentru incalzire (deci masurat din ianuarie incoace). Uneori il foloseam intermitent, cand eram plecat uneori il opream complet si cu o ora inainte sa ajung acasa il porneam de pe telefon. Mi se pare putin oricum, dar ma rog, au tot felul de functii, ochi inteligent si alte bazaconii, daca nu te vede in camera, l-am setat sa treaca pe un mod mai econom etc. 

 

Cu aparatele astea merge sa ma incalzesc inclusiv ca sursa singulara. Dar nu stiu ce sa zic, personal n-as merge pe un singur aparat. Mai degraba doua mai mici, sa poti controla independent si chiar inchide unul din ele. Apoi mai e chestia cu temperaturile. Ca pompa de caldura eficienta aia nu e valabila pentru orice interval de temperaturi exterioare. Una e ca el sa "traga" caldura cand afara sunt 0 grade - alta e cand sunt -15 grade. De regula cu cat de apropii la limita minima de temperatura la care ele lucreaza, consumul incepe sa creasca simtitor - eficienta e mai mica. Daikin n-a prins inca o iarna adevarata, dar bietul Fujitsu desi zice ca merge pana la -15 grade, tragea din greu si cu pauze la -12 si undeva mai spre dimineata a inchinat steagul complet. In situatiile astea, incalzirea in pardoseala preia automat sarcinile cu incalzitul. Asta s-a intamplat o singura data din ce retin. 

 

 

 

 

Editat de matzah
Link spre comentariu

Mulțumesc de informații. Eu stau la casă, doar parter, am cam 67 mp din care 35 mp e o zonă deschisă (living cu hol). Restul suprafeței fiind în baie și 2 camere, acestea având uși. Din hol intru fără ușă în living respectiv în celelalte încăperi, deci holul e în centrul casei. Dacă ar fi să iau un singur AC l-aș pune în hol și aș ține uși deschise doar unde e cazul, dacă ar fi să iau 2 ar fi unu în living și unu în dormitor, caz în care ar fi dese situațiile când ar funcționa doar un singur AC, mai rar ambele simultan. Aici nu m-am decis încă, dacă va fi 1 sau 2. Sunt argumente pro și contra pentru ambele variante.

Link spre comentariu

Din ce știu eu încălzirea cu aerul condiționat este rentabila cit timp temperaturile nu coboară prea mult în exterior iar la temperaturi negative începe sa fie problematic pt compresor pt ca uleiul este foarte viscos. Ca sa poată fi folosite la temperaturi negative trebuie ca să existe încălzire auxiliara (electrica cu spirala din fir rezistiv special) pt compresor pt ca altfel plingi după el. 

Link spre comentariu

De crapat nu crapa, dar am observat ca pe masura ce se lasa frigul ala de pe urma, incepe sa faca pauze, pesemne dezgheata/incalzeste compresorul sau ce o face.  La un moment dat, aproape jumate din timp face pauza, jumate incalzeste. Dupa pragul asta, se opreste complet, intra in ceva protectii probabil. 

Cu ceva timp inainte de toate astea, consumul creste si eficienta deci scade. Nu retin exact pentru ce diferential de temperatura interior - exterior se calculeaza COP/SCOP astea.. 

Link spre comentariu

Nu mă gândesc la soluția AC pentru toată iarna, ci pentru perioada când afară sunt temperaturi scăzute dar pozitive, să zic un >= +5.

Link spre comentariu

Un AC obisnuit functioneaza optim ca pompa de caldura (incalzire sau racire) cand diferenta de temperatura intre interior si exterior nu depaseste 15-20 de grade.

Link spre comentariu

Sub +5 grade la exterior nu am de gând să-l folosesc pe căldură. Dar până la acea temperatură aș merge pe AC ca să scap de niște zile de foc în centrală, dacă factura la curent nu este SF. Sunt perioade destul de lungi cu temperaturi de peste +5 afară dar destul de reci să necesite utilizarea instalației de încălzire din casă. Anu ăsta de exemplu toată luna mai a fost rece față de alți ani,  îndeajuns cât să nu pot renunța la focuri.

 

Una peste alta, nu m-am hotărât dacă să iau unul singur pentru hol, probabil de 18000, sau să iau 2 aparate, unul  în dormitor de 9000 și unul în living de 12000 sau 18000.

Dacă pun unu în hol, cum probabil ar fi de preferat, ar fi deasupra ușii iar în acea zonă se află panoul de siguranțe și nu știu pe unde naiba sunt copexurile cu fire că nu mi-a dat prin cap să pozez când s-a făcut instalația electrică. Bănuiesc că tubulatura se poate coborâ și aplicat și să fac trecerea prin perete undeva mai jos unde nu cred că sunt fire, dar ar arăta mai aiurea.

Există vreo sculă cu care să identific cu destulă precizie pe unde vin copexurile ?

 

 

LE ori un aparat la poziția 1, ori două aparate la pozițiile 2 și 3.

amplasare-AC.jpg

Editat de x_dadu
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
La 14.08.2020 la 18:27, puriu a spus:

Un AC obisnuit functioneaza optim ca pompa de caldura (incalzire sau racire) cand diferenta de temperatura intre interior si exterior nu depaseste 15-20 de grade.

LIKE

Link spre comentariu

 X_Dadu.Apartamentele noastre nu au fost gandite,proiectate,pentru aer conditionat.Teoretic s-ar asigura mai bine racirea cu 2 aparate.

 Pentru cable electrice sunt detectoare consacrate.Daca ai pereti de caramida sau BCA e mai simplu cu detectia.Mai greu la beton.Merge si cu scula diy.Dupa mine cele mai eficiente sunt cele din 2 buc.Un emitator si un receptor.Dar poti incerca si un detector cu FET.E plin netul de scheme.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

nu mai e cazu de detecție a firelor pentru că m-am hotărât să pun 2 aparate. Unul l-am montat deja, la poziția 2 în foto mai sus, în dormitor, este un Vortex de 9000btu. Al doilea aparat îl voi lua la primăvară și-l voi monta în living dar nu la poziția 3 din foto ci pe peretele opus, adică același perete exterior ca și în dormitor acela fiind spre spatele casei, respectiv spre EST.

Singura dilemă care o am este de ce putere să iau acel aparat. Livingu are 27mp iar holul cu care comunică fără ușă cam 8mp.

Link spre comentariu

 Dadu.Calculezi volumul deservit.Vezi ca la firmele serioase,gen Romstal,au date tehnice atat pentru incalzire,cat si pentru racire.Deci pot sa-ti recomande/indice puterea necesara la volumul deservit.

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...

E discutie veche.... insa as dori sa stiu daca deranjaza curentul de ser si zgomotul pe care il fac, mai ales in dormitor.

Adica se poate locuii cu o astfel de incalzire in aceste conditii?

Link spre comentariu

eu am un Vortex de 9000 într-un dormitor de 16mp. Curentul nu e o problemă și nici zgomotul pentru că doar la început îl țin mai tare dacă are de ridicat prea multe grade, apoi îl țin pe prima treaptă, minim posibil. Dar eu folosesc AC-ul pe încălzit doar toamna/primăvara când nu am chef să fac focul în centrală și nu stau cu aeru pornit toată noaptea. Închid ușa la dormitor (ceea ce e un dezavantaj) și pornesc aeru câteva ore nu foarte mult și se menține ok. Nu știu cum ar fi dacă m-aș încălzi cu aeru toată iarna. La ce pene de curent am avut anu trecut în noiembrie, nici nu aș îndrăzni. Mă rog, la țară e mai complicat.

Link spre comentariu

Voi incerca la iarna caldura, sunt offgrid, cu panouri radianate iert jumate din lemne, 1 kwp/10 mp spatiu de incalzit.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări